2 cărți bune de ținut pe noptieră

Citiți noaptea? Cititul este recomandat ca bun contra insomniei. De aceea, nu ar strica să ai 2 cărți bune de ținut pe noptieră. Așa ceva te poate salva de orele nedormite sau, cel puțin, îți înfrumusețează noaptea.

Ultima carte pe care am ținut-o pe noptieră a fost o carte modernă despre sultana Hurrem. Cred că vara este pentru cărți turcești. Cronicile pot să constituie un vis frumos.

De aceea, acest top este pentru fanii cărților moderne cu lupte medievale. Acele cărți cu regi și regine legendare. Cu această descriere terminată este timpul să începem!

Să începem recenzarea!

hurrem

The Sultan’s Harem de Colin Falconer

Falconer este autorul cărților Feathered Serpent (2002) și When We Were Gods (2000).

Cartea aceasta, , este situată pe timpul domniei sultanului otoman Suleyman I, numit „Magnificul”. După cum se vede aici, Suleyman este un conducător competent cu un defect fatal: o obsesie pentru Hurrem, concubina sa preferată.

Amăgită de sclavie, o „moarte vie”, Hurrem nu se va opri la nimic, chiar și la uciderea propriilor fii, în dorința ei de a prelua puterea. Prinse în intrigi sunt și alte personaje, atât istorice, cât și fictive: Gulbehar, mama moștenitorului lui Suleyman; Ibrahim, Marele Vizir de încredere al lui Suleyman; Julia, o venețiană care este luată captivă de pirați și ajunge ca una dintre cele 300 de fete de harem ale lui Suleyman; și Abbas, eunucul care se ocupa de harem, care o iubea pe Julia.

Practic, m-a uimit personajul principal. Hurrem este hotărâtă și haioasă. Suleyman în schimb, este ambivalent. El o iubește- indiscutabil. Însă, datoria și iubirea se cam lovesc una de alta.

Maniera scrierii este drăguță, dar nu m-a fascinat. Însă, subiectul este interesant.

Poți adormi citind această carte. De aceea, vă recomand să o citiți. Vă las o recenzie alternativă:

O fascinanta cronica a Imperiului Otoman aflat la apogeul sau sub domnia lui Soliman I. Aceasta este povestea vietii lui Soliman Magnificul, supranumit si „Umbra lui Allah pe Pamânt”, abil politician si despot atotputernic si a celei mai iubite sotii ale sultanului, Roxelana.Roxelana a fost capturata de tatari in timpul unui raid de jaf in Polonia si dusa la Istanbul în anul 1518, unde a ajuns în haremul sultanului Soliman. Protejata de eunucul responsabil de harem si de catre mama sultanului, a fost prezentata sultanului. S-a straduit sa-i câstige afectiunea si a devenit rapid favorita lui, devenind singura sotie in urma unor tertipuri feminine.Sub acoperirea convertirii la Islam a reusit sa se elibereze din sclavie si sa se emancipeze fata de sultan, iar o femeie libera nu avea voie sa aiba relatii cu un barbat în afara casatoriei. Ea l-a refuzat pe Soliman timp de trei zile si, in final sultanul a cedat si a acceptat sa faca din Roxelana singura sotie legitima.

( sursă Cărturești)
arthur

The sword and the circle: King Arthur and the Knights of the Round Table de Rosemary Sutcliff

Relatările despre regele Arthur și cavalerii lui au umplut multe romane. Însă, niciunul nu acoperea atâtea teme tragice ca acesta. Incestul, adulterul și vărsarea de sânge sunt descrise în acord cu vremea aceea.

Această primă carte din „trilogia regelui Arthur” este mai groasă decât următoarele două cărți. Sutcliffe se bazează pe diversitate de surse ca să-și construiască propria narațiune. Începând cu copilăria lui Merlin și perioada de la Tintagel, Sutcliffe continuă cu circumstanțele nașterii lui Arthur, așa cum este subliniat în The History of the Kings of Britain, de Geoffrey Monmouth. Autoarea ne oferă o relatarea despre nașterea, adoptarea și eventuala încoronare a acestuia la doar 15 ani.

Lupta lui Arthur de a stabili pacea în Marea Britanie și formarea Cavalerilor Mesei Rotunde conține multe trădări, iubire și tragedii.

Din acest punct, Sutcliffe se inspiră din alte câteva povești despre Cavalerii Mesei Rotunde, inclusiv Sir Gawain și Cavalerul Verde sau Cavalerul de bucătărie și poate cea mai bună redare a poveștii lui Tristan și Iseult.

De aceea, uneori poate fi destul de dificil să țineți evidența tuturor poveștilor împletite în roman. Poate ăsta este un dezavantaj.

Însă, această poveste merită citită și transmisă mai departe. Ea este un exemplu de carte medievală nealterată de romantism.

Concluzie

Cărțile de pe noptieră sunt cărți ușoare. Nu ai nevoie să îl citești pe Luther înainte de culcare.

Vă las idei în articolul anterior și vă întreb:

Îl cunoașteți pe Merlin?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *