2 cărți de fantezie care m-au fascinat în 2020

Genul fantezie este unul dintre cele mai apreciate genuri de ficțiune. Cu toții îl știm pe Harry Potter, pe Willy Wonka și multe alte personaje care ne-au făcut copilăria mai frumoasă. Ca adulți, genul fantezie este încă o alegere bună. De data asta, vorbim însă de altă fantezie, una care conține teme greu de digerat pentru copii. Vă fac un top 3 cărți de Fantezie care m-au fascinat în 2020. De ce?

Pentru că 2021 încă nu s-a sfârșit. Mai este timp pentru a descoperii și alte cărți de fantezie care să merite sau nu recenzate. Orice carte are ceva bun în ea, deci nu este o pierdere, dacă ați citit 200 de pagini plictisitoare. De fapt, recenziile negative au rostul lor. Însă, ficțiunea de fantezie este cel mai complicat de scris.

De aceea, vă invit să apreciem acești 2 autori care ne pot îmbogăți sau nu lista de lecturi.

Să începem recenzare!

a luminous republic

A Luminous Republic de Andres Barba

Această poveste ne aduce în discuție o tragedie care implică 32 de copii dintr-un oraș din America de Sud.

Acțiunea este povestită la aproximativ 25 de ani după producerea ei, de către un funcționar public implicat. Povestea este înțesată de suspans. Povestitorul este un martor care narează ce știe. Povestea este cu atât mai tragică cu cât cititorul va afla cum au murit copii, iar asta va fi o revelație. Genul fantezie pentru adulți este mult mai întunecat decât cel pentru copii. Deseori povestea te șochează cu un final neașteptat.

Acțiunea se poate rezuma așa:

Naratorul s-a mutat din capitală în acest oraș de cam 200.000 de locuitori, la marginea junglei, pentru a lucra în cadrul cadrul Departamentului Social local. Orașul are un număr irelevant de copii fără adăpost, care cerșesc pe străzi.

La un moment dat apare un nou grup de 10-13 ani. Aceștia acționează ciudat și par să vorbească propria lor limbă. Deși uneori acționează ca un grup, nu par să aibă niciun lider. Activitățile lor devin oarecum mai îndrăznețe, pe măsură ce atacă și jefuiesc oamenii. Autoritățile sunt presate să acționeze.

Comparațiile cu Lord of the Flies sunt inevitabile – și probabil nu este o coincidență faptul că grupul de 32 din această poveste este exact dublu față de 16 din povestea clasică a lui Golding.

Maniera scrierii curge lin către un final trist. Autorul cultivă un climat ciudat, dar modern. Pot aprecia suspansul bine dozat și dezvoltarea personajelor.

Nu îmi plac neapărat poveștile întunecate. Poate este un pic cam ciudată pentru gustul meu, dar asta este doar părerea mea.

surrender

Surrender de Ray Loriga

În Surrender, naratorul fără nume (denumit N) așteaptă acasă, într-o parte rurală a unei țări fără nume, împreună cu soția sa (care, de asemenea, nu are un nume) vești despre cei doi fii ai lor. Aflăm că fii lui au luptat într-un război timp de cel puțin zece ani, fără să le scrie.

În timp ce fac acest lucru, călătoria lor va fi plină de răsturnări de situație și trădări la care nu te aștepți. Odată ajuns acolo, N. și familia sa sunt trecuți printr-o serie de ritualuri bizare și li se oferă un apartament care are tot ce le trebuie.

Se pare că deșeurile erau reciclate inteligent și totul este optim pentru locuitori. Apoi, lui N. i se acordă o slujbă nefastă în clădirea care procesează deșeuri umane. În timp ce soția lui este încântată de noua ei slujbă.

N. își păstrează reținerile și pune la îndoială această nouă lume, despre care ar fi existat demult.

În cele din urmă, N. se simte bine și acceptă lucruri pe care le respingea înainte de mutare. Însă, ceva nu este clar în legătură cu acest nou oraș, iar N. este pus să aleagă între a se preda sau a cerceta cu riscul morții.

Cartea este superbă. Ca idee seamănă cu Minunata Lume Nouă a lui Aldous Huxley, dar cu mult mai tragică.

De data asta, nu mai vorbim despre un ideal greșit, ci despre o poveste întunecată. O carte nouă care își propune să cultive suspansul. Huxley este mai contemplativ, Ray Loriga este mai alert.

Din nou, mi-a plăcut cartea, dar este cam întunecată. Poate ar putea fi un mic horror.

Concluzie

Există destule romane de fantezie care din categoria carte nouă care să merite atenția noastră, dar eu mă voi opri la acestea 2. Mi s-au părut a fi cărți destul de bine construite pentru a merita o recenzie pozitivă. Dacă vreți mai mute top-uri vă las articolul anterior din categoria cartea nouă și vă întreb:

Cum ar arăta topul vostru 2 cărți de fantezie?

1 thought on “2 cărți de fantezie care m-au fascinat în 2020”

  1. Nu stiu daca mai tine minte careva dar exista sau as fi dorit sa se vorbeasca si de manga „Printesa Ai” / Printess Ai … prima manga tradusa in romana legal ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *