2 cărți pentru copii bune de citit în anul școlar 2021-2022

2 cărți pentru copii bune de citit în anul școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022 se anunță mai bun decât cel precedent. Se pare că o să revenim la facultate și în școli. Ce să citim în perioada asta? Noi sigur găsim, dar un copil nu va da iama în librărie după ultimele apariții. De aceea, am ales eu 2 cărți pentru copii bune de citit în anul școlar 2021-2022. Sunt două apariții ce se încadrează la categoria cartea nouă. Chiar și părinții le-ar aprecia.

Deci, ingredientele unei cărți bune pentru copii sunt: fantezia, umorul și misterul. Vouă nu vă plac astfel de cărți? Unora le vor plăcea sigur. De aceea, acest top se adresează și părinților sau studenților ca mine. Dacă aveți chef să citiți lecturi mai nevinovate, atunci topul de astăzi vă va plăcea.

Un pic de fantezie în viața oricărui om e bună. De aceea, hai să abandonăm carte pentru dizertație, licență sau angajare și să ne relaxăm 20 de minute cu o carte nouă pentru copii!

2021

Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi

În lumea magică a Orașului Florilor locuiesc numai prichindei haioși. Fiecare are un nume inspirat de calitatea pe care o are. Deci, avem: un Știetot, o Pilulă, un Șurubel, un Posibil și un Probabil, iar lista poate continua. Însă, există și un Habarnam care evident nu știe să facă nimic.

Într-o zi, Habarnam pleacă într-o aventură împreună cu prietenii lui. Vizitând un tărâm îndepărtat, Habarnam începe să se schimbe. Poate nu putea deveni pictor sau șofer, dar cine a spus că nu va reuși să citească.

Povestea are câteva ilustrații pe copertă care îți fură ochii. Pe deasupra stilul glumeț al povestirii te duce cu gândul la desenele cu minionii care încurcă tot. Habarnam este creat astfel încât să stârnească râsul, iar poveste este potrivită pentru a fi citită de către copii de la școala primară. Puteți să vă relaxați seara cu o astfel de lectură ușoară.

Însă, povestea este cam lungă pentru a fi citită de către copil într-o noapte. Ilustrațiile de pe copertă sunt superbe și colorate, dar cele din interior nu. De fapt, în interior sunt doar ilustrații alb-negru, în stil vechi. Poate o redesenare ar ajuta un pic vânzarea.

Vă las link către carte și un extras din recenzia lor:

In Orasul Florilor, locuitorii sai prichindei au nume care spun totul despre talentele, ocupatiile si firile lor: Stietot, Pilula, Surubel si Piulita, Zahar Zaharescu, Limonada, Glontisor, Acuarela, Guzla, Grabila, Dondanel, Tacutul, Gogoasa, Zapacila, Posibil si Probabil. Este clar ca Habarnam nu stie nimic! Degeaba incearca sa se faca muzicant, pictor, poet, sofer de curse… Dar transformarea lui incepe sa se petreaca odata cu plecarea intr-o expeditie nemaipomenita in lumea prichindeilor, la capatul careia Habarnam stie chiar sa si citeasca! Tu esti mare acum. Ai invatat sa citesti bine-bine de tot si nu e nimic mai amuzant decat sa te bucuri singur, cand vrei tu, unde vrei tu, de o carte de aventuri! Fii insa cu ochii in patru si nu lasa nicio clipa cartea din mana! Cand erau de varsta ta, parintii tai se dadeau in vant dupa Aventurile lui Habarnam.

(sursă Libris)
2022

Olguța și un bunic de milioane

Adolescența este dificilă pentru Olguța. Familiile dezbinate sunt mereu la fel. Nu îți cunoști rudele, iar când acestea vin la ușă cu o cere inedită: o vizită de weekend, acest lucru poate fi înțeles greșit. Cum Olguța este o fată de 12 ani rebelă și fără prea mulți prieteni, să îl cunoască pe bunicul bătrân poate părea o corvoadă. Însă, una la care bunicul nu vrea să renunțe.

Uneori o astfel de vizită te poate face să îți schimbi concepția asupra ideii de familie. Așa că povestea urmărește și teme serioase ca rupturile, rănile emoționale și cum să le depășești.

Cartea este ilustrată. Ea este potrivită pentru copii mai mari (cam 12-15 ani) care se vor identifica mai ușor cu personajul. Poate fi deci o carte cadou. Maniera scrierii fiind modernă, poate să facă această carte mai apreciată decât Singur pe Lume.

Orice carte are probleme ei. Ilustrațiile nu par a fi suficient de bune pentru poveste. Maniera scrierii este ușor expeditivă. Spre deosebire de textele desenate japoneze, aici vorbim de desene care nu reflectă povestea dinamic. De aceea, poate s-ar putea renunța la ele.

Oricum, unui copil îi va plăcea cartea, iar noi nu vom fi deranjați de ea. Nici de faptul că desenul distruge un pic povestea.

Vă las un link către carte și o recenzie alternativă:

Olguta e o pustoaica de doisprezece ani ca oricare alta. Bine, nu chiar ca oricare alta: e neindemanatica, impertinenta, intra mereu in bucluc, nu prea are prieteni, iar familia ei e atat de dezbinata, incat nu-si recunoaste matusa cand aceasta isi face aparitia la usa.
Nu-i de mirare ca Olgutei nu-i convine deloc cand e nevoita sa petreaca un weekend cu matusa pe care de-abia a cunoscut-o. Ba mai mult, Constantin, bunicul ei, tine mortis sa o vada. Si nu are de gand sa accepte un refuz.(…)
. – Alina Purcaru

(sursă Libirs)

Concluzie

Cărțile pentru copii sunt superbe, iar anul 2021-2022 va abunda în publicații de acest fel. Vechi sau noi, ele sunt o parte a literaturii care a evoluat cel mai repede. Copiii fiind un public dificil, scriitorii au trebuit să se adapteze. 2021 a fost un an dificil pentru toți. De aceea, sperăm că literatura din 2022 să fie mai sumbră.

Oricum ar fi acești ani(2021 și 2022) ce a fost mai greu a trecut. Ne-am adaptat la pandemie și la efectele ei. Acum, poate vom privii spre un viitor în care masca de protecție va deveni un accesoriu vestimentar, nu măsură de siguranță.

Vă voi lăsa și alte articole aici și spre să ne vedem și pe grupul de Facebook.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *