2 povești din București care merită cunoscute de localnici

Locuiți în București? Atunci sigur știți că fiecare oraș are farmecul lui ascuns. Acest farmec se ascunde în poveștile locale. Există cel puțin 2 povești din București care merită cunoscute de localnici. Sigur, eu am ales 2 mai vesele decât protestele și 1989. Florin Iaru sigur știe să facă haz de orice necaz al istoriei.

Autorii postmoderni sunt fermecați de povești citadine, de ce nu i-am urma și noi în călătorii prin Bucureștiul comunist? Nu de alta, dar unii dintre noi suntem chiar locuitori. Eu nu, dar aș prefera să vă prezint viziunea plină de sarcasm a unor aventuri scoase parcă din Destinație Turistică a lui Rui Zink.

Unii visează Parisul plin de demoni, Roma gladiatorilor sau Berlinul etern al naziștilor sunt vise ale scriitorilor noi. Eu vreau să visez astăzi la Bucureștiul comunist și glumeț. Florin Iaru scrie prima carte, iar a doua este scrisă de Mircea Cărtărescu.

Să începem recenzarea!

Florin Iaru

Fraier de București

Fraier de București- Florin Iaru

Anul apariției: 2015

Este o carte în limba română

Număr de pagini: 256

O viziune diferită asupra anilor ce au precedat Revoluția din 1989, dar și anii ce au urmat ne este oferită de Florin Iaru. Toată această carte modernă este scrisă sub formă de povestiri haioase despre viața tinerilor din comunism ( nuvela este o specie aparte). Cu atitudinea lui relaxată jurnalistul ne plimbă prin toată perioada comunistă și începuturile democrației în blugi rupți. Există multe povești care te vor face să râzi cu lacrimi. Cum se va sfârși?

Povestirea nu prezintă prea multe teme și motive. Însă, toate experiențele vin să reflecte omul modern. Dacă urmăriți atent toate converg în spațiul capitalei noastre. Bucureștiul este mai vioi decât acum. Este un spațiu plin de oameni pe care merită să îi întâlnești, nu de ambuteiaje.

Îmi place viziunea comică și atitudinea fără perdea a autorului. Unele scene au un umor aparte și descriu viața tinerilor din acei ani. Nu v-ați așteptat că armata și tinerețea naratorului să se înconjoare de povestea unor blugi vechi.

Unii nu ar aprecia viziunea plină de umor vulgar a unora dintre povestiri. Poate să cobori din căminul fetelor însoțit de alți prieteni de suferință și urările haioase îi vor revolta pe bisericoși. Până la urmă, anii facultății sunt cei mai frumoși și nu merită ratați.

Dacă ești din București, trebuie să citești cartea. Vei vedea orașul în care trăiești cu alți ochi.

Ce spun site-urile de vânzare?

„Daca doriti sa revedeti trecutul, intr-o noua prezentare!” – astfel ar putea fi rezumat volumul de povestiri al lui Florin Iaru. Textele penduleaza intre orasul cufundat in bezna din anii comunismului si Capitala (cu majuscula) cuprinsa de fiorul capitalismului (cu minuscula). Fiecare pastila de ris lasa in urma mai mereu un gust amar, anulat insa de urmatoarea pastila de ris. Viata literara sau intim urbana, viata de somer sau de gazetar in libertate (si cu carte de munca) ofera cele mai neprevazute si mai inedite momente, surprinse in Fraier de Bucuresti cu o extraordinara maiestrie narativa si umor debordant. O carte care, odata deschisa, poate da dependenta.   Pentru Iaru, orasul incepe pe vremea Pobedelor, automobilele rusesti pentru stabii vremii, si vine de curge pina azi. Din povestile astea a scos o carte cu care, nu spun vorba mare, a dat lovitura. Nu-ti vine sa te desparti de ea si, cind vezi ca se apropie de sfirsit, o mai lasi, fiindca nu vrei sa se termine. – Cristian Teodorescu

( sursă Libris)
Mircea Cărtărescu

Travesti

Travesti- Mircea Cărtărescu

Anul apariției: 2019

Este o carte în limba română

Număr de pagini: 144

De data aceasta venim cu o carte serioasă despre București. Travesti converge în jurul unui narator tulburat care pleacă într-o excursie cu clasa. Aventură are loc în afara orașului, dar orașul are o influență ciudată asupra naratorului. Care este sensul?

Temele și motivele sunt extrem de bizare. Boală psihică este doar o mască sub care se ascund problemele omului modern. Însă, unele dintre ele nu sunt chiar comune tuturor. Naratorul este un om special și trăiește în umbra unui vis trecut.

Îmi place faptul că Mircea Cărtărescu conservă suspansul. El ne lasă să murim de curiozitate pe parcursul romanului și la final ne uimește cu un deznodământ ciudat. Poate un pic prea ciudată încheierea. Însă, ideea acestui roman este să exploreze psihicul și a reușit.

Poate nici acest roman nu este potrivit bisericoșilor. Travesti prezintă o scenă de travestire împreună cu multe momente fără perdea. Deși, cartea modernă nu are un conținut sexual explicit, sugestii sunt.

Recomand cartea modernă tuturor fanilor literaturii psihologice. Vă va schimba viziunea despre viață și sexualitate.

Ce spun site-urile de vânzare?

„Travesti este un studiu de caz despre un copil hermafrodit, dar şi o explorare a întunecatei sexualităţi adolescentine. Mai presus de orice, însă, acest mic roman, care m-a obsedat şi m-a chinuit mai mult decât orice altă carte a mea, e anabasis-ul meu, drumul meu ascuns şi întortochiat către centrul adânc îngropat al fiinţei mele.Travesti este şi portalul către Orbitor. Trilogia mea n-ar fi putut exista fără exerciţiul de sinceritate aproape sinucigaşă de aici. Nu e uşor să afli cine eşti, nici să te priveşti în ochi după ce ai aflat. Şi, în orice caz, nu vei mai fi niciodată acelaşi. O dată cu Travesti, cântecele inocenţei – etapa mea euforică, a poemelor, a Nostalgiei şi a Levantului – au amuţit, lăsând locul unor tot mai imposibile şi mai nemulţumite de sine cântece ale experienţei.În fine, Travesti este descrierea ororii de a fi singur, autoportretul meu în cea mai nefericită perioadă a vieţii mele. Cartea asta mă urmăreşte şi azi şi consună ciudat cu ceea ce scriu acum, la un sfert de secol după terminarea ei.“ – MIRCEA CĂRTĂRESCU)

( sursă Cărturești)

Concluzie

Aceste două cărți ar trebui să fie inserate într-un ghid de prezentare al Bucureștiului. Superbe, uneori șocante, dar haioase poveștile lui Florin Iaru ne destind. În timp ce seriosul Cărtărescu ne însoțește prin împrejurimile orașului.

Sper că v-a plăcut articolul de astăzi, aveți articolul precedent și vă întreb:

Care este orașul la care visați?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *