2 romane grafice care au devenit filme de succes

Romanele grafice au fost mult timp considerate literatură de proastă calitate. Însă, această prejudecată se datorează prețului și comicsurilor. Ca fan al romanelor grafice, vă prezint 2 romane grafice care au devenit filme de succes în cinema. Topul este bazat nu doar pe vânzări, ci și pe recenzii.

Desigur, orice top de acest fel este subiectiv. Din milioanele de filme care au succes, noi alegem doar 2. Este greu să fii obiectiv când vine vorba de o carte. Până la urmă, literatura nu este o știință. Din acest top, sper să vedeți și altă opinie asupra romanelor grafice- una pozitivă.

Să începem recenzarea!

batman

Batman

Din categoria comics, seria Batman urmărește povestea unui copil bogat care devine supererou după moartea părinților lui. El luptă cu adversari incredibili pentru a salva Gotham City. Astfel, Bruce devine mână dreaptă a legii. Există o colecție destul de lungă de episoade. De asemenea, există mai multe adaptări.

Comicsurile pe care le-am citit eu nu sunt cele originale. Fiind de colecție, seriile Marvel se găsesc greu. Însă, adaptarea din 2011 este superbă. Culorile sunt bine alese și coperta cartonată leagă frumos povestea lui Batman.

Ca poveste nu s-a schimbat nimic. Bruce nu este mai bine construit, iar stereotipurile americane apar în aproape fiecare pagină. Însă, nu ele sunt problema. Propaganda apare peste tot în seria originală. Cetățeanul american este văzut ca un erou care luptă pentru poporul lui și salvează lumea. De aceea, nu îmi plac filmele americane întotdeauna. Există multe bine făcute, dar și o grămadă de eșecuri.

Recomand această serie de cărți. Dacă puteți, citiți seria originală. Eu vă las un link către ea:

Following his ground-breaking, critically acclaimed run on Detective Comics, writer Scott Snyder (American Vampire) alongside artist Greg Capullo (Spawn) begins a new era of The Dark Knight with the relaunch of Batman with this critically acclaimed, New York Times #1 best-selling graphic novel! After a series of brutal murders rocks Gotham City, Batman begins to realize that perhaps these crimes go far deeper than appearances suggest. As the Caped Crusader begins to unravel this deadly mystery, he discovers a conspiracy going back to his youth and beyond to the origins of the city he’s sworn to protect. Could the Court of Owls, once thought to be nothing more than an urban legend, be behind the crime and corruption?

(sursă Cărturești)
persepolis

Persepolis

Povestea unei fetițe iraniene ne este relevată de ea la vârstă adultă. Realitățile de la Teheran sunt dure, dar privite prin ochii unui copil arată diferit. Copii nu înțeleg religia, politica sau războiul care ia vieți. Ei văd doar universul apropiat. Marijane este veselă povestind momentele frumoase pe care le-a trăit. Nu este tocmai un roman grafic pentru copii. Unele teme privind maturizarea sunt ușor deranjante.

Desenul este superb, filmul foarte reușit. Deci, nu strică să luați această carte modernă de doar câteva sute de pagini. Tipul de desen folosit se asemănă cu cel franțuzesc. Poate este un pic ciudat pentru fanii manga. Însă, voi îl veți găsi comun europenilor.

Deși se anunță a fi un roman autobiografic, nu este chiar așa. Realitatea se intersectează cu ficțiunea creând noi aventuri. Unele mai posibile, altele ieșite din tiparele realității. Personajul nu se va identifica niciodată cu opera, dar nu cred că fie un aspect deranjant.

Vă recomand această carte și vă las o recenzie alternativă:

Persepolis este revizitarea, la persoana intai, a copilariei pe care Marjane Satrapi si-a petrecut-o la Teheran, intr-o familie cu convingeri de stanga, implicata in miscari politice inca de dinainte de Revolutia Iraniana. Urmeaza, repovestit prin prisma propriei experiente, conflictul dintre Irak si Iran, anii petrecuti la liceu in Viena revenirea in Iran si plecarea definitiva in Franta, toate episoadele alcatuind, puse cap la cap, un bildungsroman. Valul care acopera, de regula, sensibilele chestiuni legate de politica, religie si istorie se ridica in cartea autoarei stabilite in Franta pentru a face loc multor nuante de gri camuflate in imagini exclusiv alb/negru. Dincolo de privirea de insider pe care o arunca in ? maruntaiele” unei lumi conflictuale, Persepolis (de)construieste in cele aproape 400 de pagini o alta dimensiune familiarizata cu tabuul: conditia femeii in lumea islamica.

(sursă Cartea.ro)

Concluzie

Există multe romane grafice bune. Însă, acest gen de literatură a fost mereu subapreciat. Poate din cauza trecutului. Este ăsta un dezavantaj? Nu, cititorii de romane grafice sunt la fel de mulțumiți de operele citite ca un cititor normal. Povestea în imagini nu strică valoarea unei cărți.

Însă, dacă ai învăța să creezi o poveste în imagini, ăsta ar fi un talent apreciat. Cuvintele sunt mai ușor de folosit decât creionul și hârtia. Poate există și câțiva cititori care se pricep la desenat. Poate veți fi interesați de publicarea propriei manga într-o zi.

În fine, aveți articole multe în categoria cartea modernă. Vă las un link către articolul anterior.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *