3 cărți palpitante cu detectivi pe care trebuie să le citești vara asta

3 cărți palpitante cu detectivi pe care trebuie să le citești vara asta

Vă plac cărțile cu detectivi? Pe mine mă fascina Detectivul Conan și acea serie drăguță cu mistere de pe HBO. În rest, nu am prea citit cărți cu detectivi până să-l descopăr pe Ranpo Edogawa. De aceea, hai să avem un top de vară: 3 cărți palpitante cu detectivi pe care trebuie să le citești vara asta.

Peste tot, scenariile clasice au fost scoase de la naftalină și reinventate în forme vechi, dar stilizate. Vă amintiți romanul psihologic a avut și el succesul lui. Asta se întâmplă acum și cu romanele cu detectivi. Orice specie are succes și apoi devine uitată în timp.

#În căutarea timpului pierdut, care se axa la începutul scrierilor de acest gen. Tehnica folosită de autor este regăsită în numeroase texte moderne. Chiar dacă nu pare, unii autori japonezi l-au citit pe Proust și l-au imitat în scrierile lor.

Realitatea are forme finite, de aceea, depinde de noi să o reconfigurăm universului nostru interior. Nu literatura este unică, ci autorii care o compun. Formele vechi sunt de fapt epuizate, de aceea, noi autorii suntem datori să le scoatem din sertar pentru a le transforma în proză nouă și în carte modernă.

De aceea, o carte modernă polițistă cu detectivi m-a inspirat să vă scriu articolul de astăzi. Ea se numește: Numele trandafirului. De aceea, vă voi introduce în cartea modernă polițistă cu detectivi prin trei autori.

Să începem recenzarea!

roman polițist

În numele trandafirului– Umberto Eco

Anul apariției- 2016 (la Polirom)

Traducerea mea: Florin Chiritescu

Număr de pagini: 624

Poveste urmărește misterioasele morți de la o abație catolică și ne este povestită de novicele părintelui Guglielmo. Ciudat, păcătos și foarte inteligent, părintele nu se supune orbește doctrinei catolice de la aceea vreme contestând Inchiziția. Preoții abației par să creadă că un spirit răuvoitor este sursa crimelor. Hmm, logica era foarte valabilă pe la 1500.

În acest caz fără rezolvare, cei doi sunt singurele personaje lucide. Va reuși părintele Guglielmo să dezlege misterul și să păstreze sufletele celor de la abație pure?

Maniera scrierii este uimitoare. Unul dintre motivele pentru care Agatha Christie este ultima recenzată este influența romanelor ei asupra romanului polițist în general. Umberto Eco scrie un roman polițist inedit, dar tot structura clasică este conservată.

Pot spune că veți rămâne uimiți când veți descoperi câte fire narative există în roman (sau cel puțin eu am rămas). De fapt, Umberto Eco nu face polifonie, ci inserează povești în poveste. Este interesant să afli că nu există loc fără păcatele lui. Nici sfinții nu sunt absoluți.

Merită citi romanul, dar dacă nu aveți răbdare, poate nu este alegerea potrivită. Sute de pagini sunt umplute de descrieri ample care vă vor ajuta în final, dar care vă pot pierde.

Ce spun site-urile de vânzare?

Un bestseller mondial, un roman revazut de autor dupa treizeci de ani.

Romanul Numele trandafirului a fost tradus in peste 35 de limbi si ecranizat de Jean-Jacques Annaud in 1986, cu Sean Connery, Christian Slater si F. Murray Abraham in rolurile principale.

In anul 1327, intr-o manastire izolata de lume, calugarii sunt pe cale de-a fi invinuiti de erezie. Singura lor speranta este ajutorul dat de un faimos franciscan, fratele Guglielmo. Cand lucrurile par sa se limpezeasca intre zidurile misterioasei abatii, calugarii incep sa moara unul dupa altul. Ca sa descopere asasinul, inteleptul calugar, alaturi de ajutorul sau, Adso, se afunda ca un adevarat detectiv in simboluri secrete si manuscrise codificate si aproape isi pierde viata pe culoarele labirintice ale manastirii.

( sursă Elefant)
roman

The Black Lizard and Beast in the Shadows – Rampo Edogawa

Anul apariție: 2006 ( Kurodahan Press)

Nu are traducere

Număr de pagini: 302

Gotic, misterios, Ranpo Edogawa are un trecut ciudat. În The Black Lizard and Beast in the Shadow, o femei criminală este urmărită de detectivul Akechi Kogorō. De aici, începe o relatare realistă și violentă a acelei povești. Fiecare personaj este ghidat de o motivație, dar cea mai puternică este femeia. Ce se petrece?

Ranpo Edogawa are cum am spus un trecut ciudat. El și-a ales numele pentru că sonoritatea îl apropie de numele lui Edgar Allan Poe. Face parte din epoca de aur a literaturii japoneze. În aceea perioadă, au apărut cei mai valoroși scriitori ai literaturii lor. Majoritatea sunt și cei pe care îi prefer eu.

Maniera scrierii este inedită și misterul este cultivat cu stil. Textul nu este nici prea lung, dar nici nu te lasă cu senzația unui final incomplet. Simbolurile inserate de autor sunt puternice, la fel cum erau cele din Masca Morții Roșii.

Poate descrierile sunt un pic cam intense. Pare că tot decorul ar fi martor și actant al celor descrise. Hmm, poate voi veți vedea diferit această carte.

Recomand această carte modernă tuturor, dar nu persoanelor sub 18 ani.

cărți polițiste

Moartea vine ca un Sfârșit– Agatha Christie

Anul apariție: 2020 (ed. Litera)

Traducerea mea:

Număr de pagini: 272

Egiptul antic este zguduit de o crimă ciudată, Renisenb- văduvă, revine în casa tatălui ei. Însă, venirea unei noi soții alese de tată și moartea ei rapidă, schimbă planurile lui Renisenb. Hotărâre de aș salva familia de fantoma lui Nofret( soția moartă a tatălui ei), o împinge pe drumuri nebănuite. Chiar este vorba despre o fantomă?

Maniera în care personajul naiv al lui Renisenb narează acțiune până la punctul culminat, ne duce cu gândul la o crimă ce se petrece în zilele noastre. Dacă nu ar fi stabilit ca locație Egiptul Antic, am putea considera că totul se petrece în epoca contemporană și această carte modernă este mărturia unei victime.

De data asta, lungimea prozei facilitează suspansul. Agatha Christie nu exagerează nici cu descrierile, nici cu acțiunea. Totul fiind dozat exact.

Poate nu le va plăcea acest roman amatorilor de istorie. Uneori, Agatha Christie tinde să împletească contemporanul ei, cu vechimea timpului povestirii.

Ce spun site-urile de vânzare?

Cine ar fi zis că sunt posibile crime în serie și în Egiptul antic? Numai că acolo nu se află nici Miss Marple, nici Hercule Poirot să rezolve misterul și să descopere criminalul! Este, în schimb, Renisenb, fiica unui preot al lui Ka. O văduvă tânără, Renisenb se întoarce în casa tatălui său odată cu Nofret,…

( sursă Litera)
Concluzie

Romanele cu detectivi sunt așa cum sunt datorită acestor autori. Cei mai mulți dintre ei sunt cititori de Poe sau Agatha Christie. Ceilalți au stiluri proprii dezvoltate pe fondul aceluiași model. Până la urmă, mereu va exista o crimă misterioasă și un detectiv neconvențional.

Vă las cu articolul precedent și vă întreb:

Citiți literatură polițistă?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *