3 cărți care te vor ajuta garantat să treci titularizarea la Română

Cărțile pentru titularizare sunt diverse, dar multe nu ne vor ajuta decât că suport teoretic. Sunt greoaie, urâte și românești. Bibliografia aleasă pentru titularizare este adesea uitată într-un sertar. Multe modificări în lista de lecturi nu se fac anual. Așa că, cele 3 cărți prezentate în cadrul: 3 cărți care te vor ajuta garantat să treci titularizarea la Română vă vor ajuta sigur.

Însă, autorii internaționali tind să fie mai facil pentru lectură. Astfel, vreau să vă motivez cu o propunere internațională. Aceasta este mai facilă, dar și motivațională ( o carte de Psihologie Practică- dezvoltare personală) care să vă ajute să vedeți un model de profesor excepțional.

De aceea, vă voi recenza cărți necesare examenului și recomandarea mea pentru a învăța ceva despre arta de a preda. Până la urmă, examenul este o formalitate. Important este ceea ce urmează.

Recomandare este o carte internațională, dar poate veți găsi o traducere.În fine, să începem recenzarea.

Strctura Liricii Moderne

Structura Liricii Moderne (# cărți de critică literară)

Structura Liricii Moderne– Hugo Friedrich

Anul apariției: 1969 (Editura Universala)

Limba: Română

Număr de pagini: 350 pagini

Alambicata structură a lipsei structurii surprinse de Hugo Freidrich în cartea lui ne este explicată. Limbajul folosit de autor este unul deloc simplu de descifrat, însă cam asta se întâmplă cu toți criticii vechi.

În această carte veche sunt surprinse marile categorii lirice moderne, împrumutatea din alte arte: grotescul, arabescul, urâtul, etc. Conținutul poate fi un pic prea vast pentru cititorul neavizat, de aceea ne oprim asupra operei lui Arthur Rimbaud.

Capitolul rezervat acestui autor începe cu o scurtă trecere în revistă a vieții și activității poetului. Există anumiți termeni cheie care anticipează subtitlul următor( disonață, haotice, sfârmarea ordinilor semantice, etc.).

Următorul subtitlul este legat de dezorientare. A cui dezorientare? A noastră, a cititorilor. Când lirica modernă se bazează pe forme, ea nu mai e un canal de transmitere de idei.

De fapt asta vrea să evidențieze Hugo Friedrich prin analiza lui asupra poeziei moderne. El pornește de la un caz singular(un poem de Rimbaud) pentru a ajunge să discute tehnici sau caracteristici ale liricii rimbaudiene.

De la cazul particular al lui Rimbaud, autorul generalizează asupra caracteristicilor comune în lirica modernă.

E o carte veche, nu voi face un rezumat clasic, ci vă ofer o temă de gândire. Este Rimbaud aproape de Poe? Poate veți afla citind.

Iluziile Literaturii Române

Iluziile Literaturii Române( # cărți de critică literară)

Iluziile Literaturii Române– Eugen Negrici

Anul apariției: 2017(Polirom)

Limbă: Română

Număr de pagini: 296

Cartea nouă promovată de Eugen Negrici explorează marile mituri ale literaturii de sub comunism. Deși amintite rar, alte etape ale literaturii sunt conținute în analiza comparativă cu literatura de sub comunism. Ce este comunismul în ansamblul lui?

Astfel, autorul are considerații de valoare despre oamenii care au reprezentat cultura și încă o fac:

Paler nu era elocvent […] ci pur și simplu concludent […], ceea ce la o specie alunecoasă de jucători de alba-neagra, impune.

(Eugen Negrici- Iluziile literaturii române)

Ideea că omul a fost influențat de răsturnarea scării de valori este prezentă în cartea nouă. Eugen Negrici explorează cât mai bine miturile în ansamblul lor.

Este abordarea mitică facilă cititorului? Da, conținutul este adecvat cititorului.

Autorul, Eugen Negrici, aprofundează în Iluziile Literaturii Române aproape toate miturile recurente ale culturii moderne. Miturile martirilor, dușmanilor imaginari se împletesc cu ideea omul în genere. Mi-a plăcut abordarea și simplitatea textului.

Dacă Manolescu se întinde pe sute de pagini că să mai piardă din cititori neavizați, Eugen Negrici e scurt. Poate și abordarea unei problematici curente îi permite să fie așa. Ce nu mi-a plăcut? Nu pot să spun că m-a deranjat ceva în abordarea critică.

Mai ales datorită lui Eugen Negrici care inserează explicații mereu. Abordarea este foarte didactica.

Recomand această carte nouă de critică oricui este interesat de literatura română sub comunism și miturile sociale care ne-au ghidat.

Recomandare

Recomandarea internațională…

Teorema vie– Cedric Villani

Anul apariție: 2014

Traducerea mea: Liviu Ornea

Număr de pagini: 264

Profesorul de facultate Cedric Villani, cercetător francez și coordonator de doctorat, a descoperit o teoremă pornind de la o teorie a lui Boltzmann. Această descoperire va revoluționa știința și îi va aduce premii despre care ne vorbește în cartea lui. De ce ne motivează el?

Cartea are teme diverse expuse sub formă narativă. Toate frământările procesului de creație, cercetarea, muncă de echipă și viața personală se contopesc cu considerații despre dezvoltare personală.

Practic, profesorul Villani ( curent predă tot la o facultate franceză) nu este un scriitor de cărți de dezvoltare personală sau romane. El vrea să ne împărtășească experiența lui și trucurile care l-au adus la rezultat. Mie îmi place stilul ăsta de expunere personală.

Concluzie

Sper că aceste cărți din bibliografie pe să vă fie de ajutor mai aveți și articolele precedente și vă întreb:

Voi cum învățați pentru examenul de titularizare?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *