3 cărți de autori români pe care merită să le citești

3 cărți de autori români pe care merită să le citești

Vrei să citești autori români? Când am ajuns în anul l de facultate, primul curs de Limba Română a venit cu întrebarea: Numește 3 cărți de autori români pe care merită să le citești în facultate. Cum în marea autorilor români există atâte nume recomandate, eu îți prezint autori diverși care scriu în toate genurile. Topul nostru conține doar autori care sunt în viață.

Hmm, cum începe o listă de autori români? Ei bine, există o multitudine de cărți de autori români care merită citite. Am ca idee să vă prezint 3 astfel de cărți moderne care merită citite. Topul meu conține câte ceva pentru fiecare. Cărțile dramatice sunt preferate de unii, dar cartea modernă comică poate fi la fel de savuroasă.

Să începem recenzarea!

radu paraschivescu

Ghidul nesimțitului de Radu Paraschivescu

  • Limba: Romană
  • Data publicării: 2019
  • Editura: Humanitas
  • Nr Pag: 192

O carte amuzantă care acoperă o gamă de probleme morale ale societății noastre. Nesimțitului nu i se răspunde tăios, eseistic la neregulile pe care le afișează. De fapt, tocmai încercarea de a formula un ghid ne arată intenția comică a autorului.

Cartea este prefațată de Andrei Pleșu. Hmm, ăsta este un avantaj. Andrei Pleșu fiind unul dintre scriitorii recunoscuți, o prefață de la el poate însemna că această carte modernă merită citită.

Dezavantajul cărților scrise de autori români este filosofia. Când scriu, autorii cu o anumită vârstă nu folosesc tehnicile moderne cu care suntem obișnuiți. Poate de aceea, unii cititori preferă proză englezească.

Eu vă recomand această carte modernă. Este haioasă, dar serioasă. Practic, are tot ce este necesar unei cărți modernă.

Să citim și un pic din prefața lui Pleșu

Cu un cuvânt de întâmpinare de Andrei Pleșu și cu un prolog în versuri de Șerban Foarță:

Nesimţirea e un virus redutabil, cu instalare rapidă şi efecte demolatoare. Ea se instalează în aproapele anonim, dar îi afectează mai mult pe cei din jur. Nesimţitul devine pe zi ce trece o prezenţă constantă, greu de evitat şi imposibil de strunit. În tren sau la operă, în autobuz sau la biserică, în parc sau la teatru, în Parlament sau la bloc, reprezentanţii acestei categorii fondează un cult volatil, fără agendă şi fără orizont. Religia lor e sfidarea celorlalţi. Nesimţitul nu are un cod de reguli, dar se comportă ca şi cum l-ar avea. E invaziv până la ubicuitate, pisălog până la nevroză şi vociferant până la delir. Îl vezi unde nu te aştepţi, îl auzi peste tot, îl adulmeci la fiecare colţ de stradă şi pe fiecare culoar de vagon. Însă nici măcar el nu deţine toate pârghiile meşteşugului. E imperfect şi are nevoie de îndrumări. Exact asta face Ghidul nesimţitului – furnizează reglajele necesare celor ispitiţi de performanţa în domeniu.

( sursă Humanitas)
dan lungu

Fetița care se juca de-a Dumnezeu de Dan Lungu

Ok, aceasta este cartea modernă tristă. Povestea este una clasică. O mamă pleacă la muncă în Italia pentru a le asigura fetelor ei un trai mai bun. Radita, fetița ei, suferă în urma despărțiri. Ea își găsește alinarea în lumea ei imaginară.

Povestea are accente comice, dar este tragică. Munca temporară în alte țări produce despărțiri. Separarea produce răni. Cum pot părinții să aleagă această cale?

Ei bine, nu este o idee bună să iei un copil cu tine când nu ai o casă pentru el. Însă, după 20 de ani de la căderea comunismului, situația încă persistă.

De aceea, situația este mai tristă. Anual, câteva sute de părinți pleacă pentru locurile de muncă din străinătate. Însă, lasă acasă copii.

De aceea, aș recomanda citirea acestei povești înainte de a avea un copil. Radita este o mască tragică a copilului român, abandonat la bunici pentru că părinții nu au banii necesari traiului.

Puteți citi o parte din roman…

La inceput, chiar cand l-a nascocit, jocul nu avea nici un nume si probabil ca nici nu i-ar fi dat vreunul, fiindca nu vorbea despre nimeni cu el, dar intr-o zi, cand Buna era in toane faine, i-a povestit cum sta Dumnezeu in ceruri si are grija nu numai de fiecare om, ci si de fiecare vietuitoare si planta, si atunci a stiut ca ea se juca de-a Dumnezeu. Abia apoi s-a gandit ca batranul cu barba alba care aducea ploaia si misca vanturile cum voia el s-ar fi putut supara pe ea, dar, daca avea sufletul bun, nu trebuia sa se necajeasca, fiindca nu era treaba serioasa. Pentru El era de munca, nu gluma, la atatea milioane si milioane de oameni, furnici, broaste si fire de iarba, insa pentru ea, care avea grija de cativa elevi in curtea scolii(…)

(sursă Libris)
serban mazilu

Anotimpul pumnalelor de Șerban Andrei Mazilu

  • Autor: Șerban Andrei Mazilu
  • Anul apariției: 2015
  • Editura: Crux Publishing
  • Număr de pagini: 382

Această carte modernă este o poveste fantastică despre un grup de asasini care trăiesc în Arhipelagul Voss. Ei se răscoală împotriva ordinii ciudate din acel loc. Să restabilești ceea ce a fost sau să schimbi viitorul?

Cred că este singurul roman de fantezie românesc pe care l-am citit. Nu mi se pare un roman SF, dar poate asta e doar părerea mea. Asasinii și acțiunea par mai degrabă apropiați de poveștile cavalerești decât de extratereștri.

Poate că este ușor diferită de Stăpânul inelelor, dar asta nu înseamnă că nu este interesantă. Poate doar unii cititori vor fi plictisiți de descrierile ample.

Recomand acest roman pentru o viziune diferită. Prea mult am citit doar fantezie în engleză. Uneori este timpul să mai citim și cărți de autori români.

Poți citi mai mult despre carte aici…

Intr-un univers fantastic dominat de forte oculte si de tehnologii avansate nefiresc pentru acele timpuri, un grup de asasini incearca imposibilul: dejucarea planurilor diabolice de preluare a puterii si restabilirea echilibrului viata – moarte, de mult alterat. Arhipelagul Voss se zbate in mizerie si disperare, saracie si haos. Conducatorul Bisericii, corupt si pervers, si o aristocrata insetata de putere manipuleaza, seduc sau ucid pe oricine le sta in cale, caci miza suprema este chiar tronul Imparatului. Vocea zeului Moarte se face auzita peste suieratul pumnalelor, in timp ce un erou improbabil este aruncat in mijlocul unui joc dement in care toata lumea are de pierdut.

(sursă Emag)
Concluzie

Există mulți autori români care scriu cărți moderne valoroase. Ei acoperă toate stilurile și genurile literare. De aceea, merită citiți.

Vă las și articolul anterior și vă întreb:

Ce alți autori români în viața merită citiți?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *