3 cărți pe care ar trebui să le citești într-o viață

Există momentele în care vrei să citești ceva, dar nu știi ce. Ficțiunea are multe genuri, dar poveștile contează nu încadrarea. De aceea, vă prezint 3 cărți pe care ar trebui să le citești într-o viață în varianta mea.

Fiecare om are un top 3 al lui. De aceea, acest top 3 din categoria cartea moderna este unul general. Am urmărit mai multe liste ca să vă ofer o viziune obiectivă.

Cam atât cu prezentarea, să trecem la recenzare!

1Q84

1Q84 de Haruki Murakami

Aomame urmează sugestia ciudată a unui șofer de taxi și începe să observe lumea din jurul ei. Astfel, ea dă de 1Q84 despre care spune că vine de la:

„Q este pentru‘ semnul întrebării. ’O lume care poartă o întrebare”.

( extras din roman)

Între timp, scriitor amator pe nume Tengo primește o comandă pentru un text suspect, cu o temă ciudată. Autorul și opera nu vor ma fii niciodată a fel. În curând, viața sa plictisitoare începe să se curgă spre una plină de mistere.

Pe măsură ce narațiunile lui Aomame și Tengo converg de-a lungul unui singur an, aflăm de conexiunile profunde și încurcate carese leagă între personaje. Astfel, o adolescentă frumoasă, dislexică, cu o viziune unică întâlnește un misterios cult religios care a instigat la o luptă cu poliția.
Romanul este o poveste de dragoste, de mister, de fantezie. Un roman despre descoperirea de sine.

Ador acest scriitor pentru stilul unic, modern, dar totuși tradițional. Poveștile se întrepătrund subtil, înțesate de simboluri.

Poate cei care nu citesc ficțiune nu îl vor aprecia. Fiind sinceră cu voi, în acest tip de roman nu contează ce se povestește. De fapt, contează ce nu se spune. Unii sunt enervați de tipul ăsta de scriere în care cititorul este detectiv. Însă, mie îmi place.

hiturile celebre ale epocii showa

Hiturile celebre ale epocii Showa de Ryu Murakami

Superbă carte, dar povestea este total aiurea. De fapt, suspansul este atât de bine dezvoltat că te face să nu lași micuța carte modernă din mână. La drept vorbind, chiar este o carte micuță. Premisa de la care pornește- răzbunarea- nu îi permite autorului să lungească narațiunea.

Povestea s-ar rezuma la o călătorie pe plajă a unui grup ciudat de tineri care nu prea știu ce să facă cu viața lor. Ei sunt descriși sumar ca, mai apoi, să înceapă imediat conflictul. Tinerii ucid o femeie, iar prietenele ei caută răzbunare. Ciudata aventură începe cu o înmormântare, dar se termină la fel. A cui înmormântare?

Acest aspect mi-a plăcut în roman. Maniera grotească a povestirii te captivează prin răsturnări de situație inedite. Practic, citești, dar nu poți prevedea ce va urma. Acesta este avantajul lui Ryu Murakami- nu este contemplativ. El este un autor care se axează exclusiv pe narațiune.

Deci, pentru un fan al amplelor descrieri nu este autorul perfect. Practic, pasajele descriptive sunt înlocuite de narațiuni simbolice sau flashback, acolo unde este necesar. Puținele descrieri sunt deloc stilizate. Maniera lui de a descrie este deficitară. Însă, este compensată de construcția personajelor și narațiune. Vă rog nu citiți în tren.

Fără descrieri, autorul a fost forțat să adauge o sumedenie de trăiri și acțiuni umane care converg în personaje realiste. Ceea ce, pentru romanele cu crime ale lui Ryu Murakami, sunt deseori ostentative și macabre. Poate bunica de lângă voi se va uita ciudat atunci când la pagina 20 moare cineva ucis cu violență.

Per total, romanul este impresionant, dar deloc digerabil pentru cititorii mai tineri și dezinteresați de psihologie. Nu citiți Ryu Murakami sub 20 de ani. Nu că nu puteți, dar nu veți înțelege unele personaje până nu le vedeți pe viu.

haruki muraki
Pâlnia și Stamate de Urmuz

Cred că este cea mai ciudată carte modernă pe care am citit-o. Textul este ilogic, dar superb. Stamate și Pâlnia sunt două personaje simbol. Ele sunt construite pe o anumită idee- cea de a ironia unele tipuri umane. Pâlnia este un personaj feminin, Stamate este personajul masculin.

Ce se petrece în poveste? Nu este important ce se povestește, ci cum se povestește. Deci, cartea aceasta modernă nu este pentru amatorii cărților de acțiune. Este o poveste pentru cei care adoră să contemple societatea în care trăiesc personajele.

Cred că trebuie să vă citez o recenzie pentru audibook-ul vândut pe Amazon:

Urmuz m-a cucerit demult si dintr-odata! Textele lui ilogice au pentru mine o logica savuroasa si de un efect comic surprinzator si irezistibil. Am primit cu placere invitatia de a-l citi pentru un audiobook iar imprimarea a fost o adevarata delectare, pe care sper sa o aiba si cei ce o vor asculta.

( Victor Rebengiuc- Amazon)
Concluzie

Cam acestea sunt cele 3 recomandări generale și bonusul inserat de mine. Vă las articolul anterior spre ghidare și vă întreb:

Care sunt cărțile voastre preferate?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *