3 cele mai bine vândute cărți moderne din era noastră

3 celel mai vândute cărți moderne moderne din era noastră

Există numeroase succese literare în istorie. Însă, mereu am crezut că o carte fără cititori nu are valoare. De aceea, am decis să fac o listă a celor mai bine vândute cărți moderne care au marcat secolul acesta. Pe unele le-am citit cu plăcere, altele au fost o lectură mai dificilă, însă, pot spune clar că fiecare are un plus față de literatura cu care suntem obișnuiți.

De aceea, acest top personal se bazează nu doar pe preferințele mele, ci și pe alte top-uri care recomandă aceleași cărți. Cum despre Goodreads v-am mai vorbit, nu cred că este necesar să vă reamintesc valoarea de comunitate pe care o are. Oamenii fac o carte, nu cartea face un om.

În același timp, gusturile literare sunt relative. Nu mai suntem în era în care îl citeam pe Herodot ca sursă absolută de informare cu privire la geți. Nici nu l-am mai putea citit pe acest grec- limba e de vină. Internetul a promovat o cultură nouă, bazată pe posesie. Deci, idealurile antice de virtute și curaj au fost înlocuite de vampiri și obsesia pentru nemurire.

Să începem recenzarea!

Alchimistul

Alchimistul- Paulo Coelho

Anul apariției (ediția mea): 2018

Traducere (ediția mea): Gabriela Banu

Număr de pagini: 224

Alchimia se baza pe ideea de a controla natura. Astfel, un alchimist, ca acesta prezentat în carte, este într-o continuă luptă pentru aș asuma un nou rol- creator. Însă, Paulo Coelho atrage atenția asupra limitelor trăirilor umane. Alchimistul lui caută dumnezeirea, dar găsește o putere mare în ele însuși. Ce sunt oamenii: zei sau demoni?

Devenirea unui alchimist este descrisă că un proces cu rezultat incert. Ucenicul se poate desăvârși? Depinde de privirea pe care o are asupra procesului. Uneori, pentru a obține rezultate este necesare să privești o problemă doar dintr-un anumit unghi.

Este o carte superbă cu o introspecție mascată. Alchimistul pare că se cunoaște cu adevărat, dar misiunea lui se află sub semnul sorții. Unele lucruri în lumea asta nu se vor schimba, dar mereu există oameni extraordinari puși în situația de a privi lucid omenirea. Însă, ce face povestea să fie deosebită?

Maniera în care este scrisă și ideile promovate. O să aprecieze cartea aceasta ambalată în roșu.

De unde cumpăr?

Noi oamenii avem tendița să credem în persoana potrivită. Dar ce faci când în jurul tău dispare tot, toate persoanele potrivite ce te-ai fi așteptat să te susțină? Simplu: evadezi în cartea potrivită. Călătoria lui Santiago reprezintă împlinirea unui destin, o împlinire ce nu e deloc ușoară, o călătorie plină de ziduri de care acesta se lovește, de greșeli ce ar putea părea prostești privite din exterior, dar totodată firești, dacă le privești prin prisma tânărului nesăbuit, dornic de aventură. Lecțiile cele mai de preț pe care le-am descoperit eu pe măsură ce am pășit alături de Santiago în călătoria destinului său sunt încă vii în mine și mă ajută să păstrez ceva magie chiar și în cel mai automatizat mediu.

De pildă, am învățat că întotdeauna călătoria e mai importantă decât destinația. Și că plecând la drum cu gândul să obții ceva, poți obține ceva mult mai prețios… Deja celebrul mesaj al lui Coelho îmi răsună în cap: ,,Tocmai posibilitatea să-ți împlinești un vis face viața interesantă.” și dacă ai un vis, acesta s-a născut în Sufletul Lumii, iar dacă îndrăznești să îl urmezi, Universul îți va oferi tot ajutorul de care ai nevoie pe parcursul călătoriei tale…”

( sursă Cărturești– preț 40 de lei)

Farenheit 451

Farenheit 451- RAY BRADBURY

Anul apariției( ediția mea): 2021

Traducător ediția mea: Petre Solomon

Număr de pagini: 176

O lume în care cărțile sunt interzise e o lume tristă. Oamenii care nu sunt interesați de dezvoltarea abilităților native sunt doar fețe triste stăpânite de ceva ce nu înțeleg. Statul controlează tot? Acest lucru este o realitate tristă: omul nu este liber. De ce este Farenheit 451 diferit?

Oamenii cărora le sunt oferite vieți ușoare, nu vor fi loviți de dorința de schimbare. Practic, ei sunt reduși la stadiul de copii pentru totdeauna. De aceea, utopiile pică în fața realității progresului care este condiționat doar de schimbare. Omul vrea să se schimbe numai când îl lipsește ceva- este o realitate. Așa că, pentru a obține cel mai bun rezultat, adesea creăm ziduri și reguli. Depășirea regulilor este riscul asumat pentru succes.

Însă, un om, Ray, se trezește într-o criza care nu are rezolvare în confortul lumii în care trăiește. De aceea, el va căuta rezolvarea în interzisă a lecturii. Ce se va petrece? Toată ființa lui va simți schimbarea, dar lăsate în voia sorții, idealurile mor.

Cartea este superbă pentru poveste, dar poate un pic cam deficitară pe partea de stil. Fiind o carte modernă americană, se aseamănă mult cu romanele lui Truman Capote. El o va aprecia sigur într-o cutie de carton.

De unde cumpăr?

O poveste tulburătoare şi poetică, Fahrenheit 451 este o parabolă a unei societăţi în care valorile pe care le cunoaştem au fost răsturnate, în care statul interzice cititul şi legiferează arderea cărţilor. Cetăţenii acestei lumi distopice trăiesc într-o indiferenţă indusă de droguri şi de mass-media.

Unul dintre ei este Guy Montag. El are o sarcină simplă: trebuie să dea foc tuturor cărţilor şi caselor în care acestea sunt ascunse. Îi place meseria pe care-o practică de zece ani, simte că-şi face pe deplin datoria şi nu are niciodată îndoieli… până în momentul în care o adolescentă îi povesteşte despre un trecut în care oamenilor nu le era teamă.

La fel de proaspăt şi parcă mai relevant acum, la peste o jumătate de secol de la apariţie, acest roman-cult reuşeşte performanţa de a fi deopotrivă o capodoperă a literaturii universale, un clasic al genului şi un best-seller.

( sursă Cărturești– preț 39 de lei)

Minunata lume nouă

Minunata Lume Nouă- Aldous Huxley

Anul apariției(ediția mea): 2011

Traducerea ediției mele: Andrei Bantas

Număr de pagini: 276

Aldous Huxley este pe departe cel mai interesant autor de carte modernă pe care îl citești în facultate. Impactul pe care îl are Minunata Lume Nouă este profund. Ceea ce credeam noi despre lumea perfectă este decimat cu subtilitate de autor.

În povestea din roman, nu există timp definit, iar moartea și viața sunt redus la stări fiziologice. Personajul ciudat al Directorului coordonează desfășurarea povestirii Sălbaticului John, a psihologului și unifică toate perspectivele. De ce nu este Minunata Lume Nouă minunată?

Este o carte modernă superbă, dar are un mijloc de dezvoltare a acțiunii foarte subtil. Unii consideră că totul merge prea încet, dar acțiunea este descrisă că în acel timp. Dăruiți cartea lângă fursecuri!

De unde cumpăr?

Celebrul roman Minunata lume noua (1932) porneste de la ideea unei societati distopice care, pentru a‑si controla cetatenii, recurge la orice subterfugiu: de la transformarea rasei umane si manipularea ei genetica, pina la mascarea minciunii in adevar absolut. Rezultatul este o combinatie de realitati orwelliene si scene din cel mai pur SF, in care cartile sint arse si singura cultura acceptata sint preceptele unui conducator megaloman, in care aparitia unei editii de Opere complete de William Shakespeare poate duce la rasturnarea unui regim absurd, in care oamenii sint conceputi in imense incuba­toare, iar cei neatinsi inca de morbul acestei „civilizatii“ sint izolati in rezervatii.

(sursă Cărturești– preț 25 lei)
Splendida Cetate a celor o mie de sori

Splendida cetate a celor o mine de sori- KHALED HOSSEINI

Anul apariției ediția mea): 2020

Traducere ediția mea: Crenguta Napristoc

Număr de pagini: 400

Cartea această modernă urmărește două femei afgane, Laila și Mariam, care încearcă să supraviețuiască istoriei violente a regiunii în care trăiesc. Cele două provin din țara în care războiul a fost mereu o realitate tristă.

Cine nu știe de războaiele din Afganistan, poate să se familiarizeze cu istoria locului. Afganistanul a fost grav afectat de războaie pe întregul teritoriu. De aceea, această carte modernă este cu atât mai realistă întrucât este relatată de cineva care este obiectiv.

Femeile sunt oprimate în acele locuri. Astfel, femeile puternice sunt diferite de cele europene. De aceea, perspectivele se vor ciocni un pic. Noi suntem obișnuiți cu un fel de comportament pe care afganii l-ar găsi nepotrivit.

În total, cartea este superbă. Vă recomand să o împachetați împreună cu un ceas.

De unde cumpăr?

In acelasi stil fermecator, inconfundabil care a facut din Vanatorii de zmeie (Editura NICULESCU, 2007) un bestseller international, Khaled Hosseini spune in Splendida cetate a celor o mie de sori povestea unei iubiri coborate parca din vechile poeme persane, a unei prietenii care nu se da in laturi de la sacrificiul suprem si a unui oras care, in ciuda tuturor vicisitudinilor, se incapataneaza sa renasca din propria-i cenusa. In timp ce pe fundal se deruleaza evenimentele care au marcat istoria Afganistanului in ultimii treizeci de ani – ocupatia sovietica, jihadul dus impotriva ei, razboiul civil si teroarea instaurata de regimul taliban –, doua femei cat se poate de diferite descopera cat de mare este puterea dragostei si ce orori pot fi indurate in numele ei.

( sursă Libris– preț 38 de lei)
Concluzie

Cărțile simbol și cărțile vechi vor rămâne în rafturi generații întregi. De ce să nu le facem cadou cuiva. Lista pe care v-am prezentat-o este minimală. Voi puteți scădea sau adăuga alte cărți.

Am zapat prin site-urile cu cărți pentru a găsi cea mai frumoasă ediție. Frumoasă atât estetic, cât și pe partea de conținut, deoarece fiecare traducător aduce ceva nou cărții. Unele traduceri sunt mai bune decât originalul. Am pățit și acest lucru.

Vă las cu articolul anterior și vă întreb:

Care este cea mai veche carte din biblioteca ta?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *