contact

3 metode de a construi un mit prezente la scriitori noi

Scriitorii noi aparțin postmodernismului. Ei se află la granița dintre nou și vechi. Poți și tu scrie cărți în genul Game of Thrones urmând câțiva pași simplii. Cum scriitorii noi propun metode noi, eu ți le explic în acest articol. Metode ca acestea sunt ușor de înțeles.

Până la urmă, un mit este o creație populară orală. De aceea, ea are două funcții de bază: didactică și estetică. Ne amintim cu toții Aeneida lui Vergilius sau De rerum natura a lui Lucrețius. Ambele prezintă informații utile despre anumite domenii (agricultură, istorie).

Ca o poveste să devină mit, scriitorii noi trebuie să împlinească măcar trei condiții. Să începem!

Condiția 1: Să creeze un panteon

Eroii din mituri sunt imagini ideale ale unor tipuri umane, arhetipuri. Ei sunt ancorați într-un timp incert (în general illud tempore1). Însă, în funcție de mit există: zei și eroi care ocupă această funcție.

Orice mit e ancorat într-o teologie proprie. Ea motivează originea divină a eroului. Nu există mit fără panteon propriu. Citiți Beowulf! Thanii, Cain și Grendel sunt referiri la: a) creștinism și b) credința populațiilor anxlo-saxone de dinaintea creștinării.

Pentru a crea un panteon trebuie să creezi o origine divină a personajelor, întâmplări care justifică puterea zeilor asupra oamenilor, un set de legi în funcție de care se guvernează universul tău.

Nu este ușor. Cu cât dezvolți mai mult firul narativ, cu atât mai greu este să îți amintești toate limitările personajelor tale. Deci, creează un arbore genealogic mai întâi. Apoi, definește pe o foaie 10 reguli ale universului tău și creează zeii în funcție de ele.

mit

Condiția 2: Eroii care justifică planul divin

Evident, ai reușit să definești universul. Bravo! Acum, poți începe să creezi alte personaje. Eroii și antagoniștii sunt cei care construiesc corpusul oricărei mitologii. De aceea, cu cât mai mulți cu atât mai bine.

Citește Tolkien pentru insiprație! Apoi, de ce nu încerci să citești și acest articol care explică mitizarea practicată de autor. Pentru noi, există și alte modele mai simple: Aeneida, Iliada repovestite. Veți observa un tipar în cele două.

Eroul trebuie să fie: a) de origine divină/semidivină, să fie stereotip(curajos, sincer, etc.), să câștige mereu, să salveze o femeie, să fie ispitit, etc.

Ca să creezi un astfel de erou, alege o calitate dominantă și construiește o situație în care aceasta este evidentă. Un exemplu simplu este Naruto. El mereu repetă morala episodului în mijlocul și finalul poveștii. Poți fi mai subtil, dacă vrei. Însă, acesta este cel mai simp,u model. Eroul are anumite calități(perseverența, bunătatea- de bază) care ies la iveală în raport cu antagoniștii care sunt exact opusul lui.

water, trolltunga, ringedalsvannet-6579313.jpg

Condiția 3: Morala

Ok, primele două condiții sunt legate de funcția estetică. Acum, urmează cea didactică. Eroul tău are calități evidente, deci, pune-l într-o situație ăn care să le folosească.

Naruto se luptă cu Gaara of the Waterfall Desert repetându-și că îl va salva pe Sasuke. Însă, Sakura este lângă el în pericol. Fără prea multă chakra, el luptă disperat să o salveze. Se repetă lecția, iar la final Naruto îl cruță pe Gaara.

Tipar: enunțarea lecției, situație dificilă, repetarea lecției, depășirea situației dificile, repetarea lecției prin exemplu, final fericit.

Cam asta este o structură. Voi puteți mitiza cum vreți.

Concluzie

Mitul are multe forme în literatura cultă. Procesul de mitizare nu se va opri niciodată, ci se va diversifica. De aceea, scriitorii noi pot să viseze, creând forme noi, dar conservând funcțiile literare ale miturilor(estetică și didactică). Sigur, mitul are o funcție ritualică, dar aceasta s-a pierdut în timp.

Vă las alte articole aici. Scriitori noi ne vedem și data viitoare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *