4 cărți distribuite în facultate ( între studenți) care te motivează

4 cărți distribuite în facultate

Motivația vine că rezultatul mai multor factori. Pentru noi, ea este cea mai importantă componentă a oricărui proiect. De aceea, vă prezint 4 cărți distribuite în facultate ( între studenți) care te motivează.

De aceea, orice om la început de proiect ar trebuie să se gândească la sine și echipă, apoi să zică: Să fac ( pentru mine) un top 4 cărți care o să vă motiveze!

Nu poți face nimic constructiv, dacă nu ești motivat să o faci. Vă voi spune o poveste personală despre lipsa de motivație.

În 2017, am ales facultatea pe care îmi doream să o fac, dar îmi proiectasem așteptări nerealiste. Realitatea pe care o trăiește orice boboc de facultate și nou angajat e similară. Plini de entuziasm ne lovim și de oameni plictisiți de viața lor, iar aceștia sunt mulți.

Așteptările Uau de la slujbă sau facultate sunt spulberate de dezinteresul cu care suntem tratați. Așa ne moare entuziasmul. Simțim că moare și motivația.

Însă, nu trebuie să ne complacem în starea asta. Am pierdut un an din viață, doar din cauza asta.

Însă, 2018 a venit la pachet cu o slujbă și un nou mindset. Ceea ce schimbă multe.

De aceea, din seria articolelor cu dedicație, vă scriu recenzii pentru 4 cărți de top care or să vă motiveze.

Acest tip de cărți este cam scump(bursa și cheltuielile unui student normal îi permit să ia cam 1 pe lună), de aceea mă voi strădui să vii le prezint imparțial.

Să începem recenzarea!

Teorema Vie ( # autor profesor de facultate)

Teorema vie– Cedric Villani

Anul apariție: 2014

Traducerea mea: Liviu Ornea

Număr de pagini: 264

Profesorul de facultate Cedric Villani, cercetător francez și coordonator de doctorat, a descoperit o teoremă pornind de la o teorie a lui Boltzmann. Această descoperire va revoluționa știința și îi va aduce premii despre care ne vorbește în cartea lui. De ce ne motivează el?

Cartea are teme diverse expuse sub formă narativă. Toate frământările procesului de creație, cercetarea, muncă de echipă și viața personală se contopesc cu considerații despre dezvoltare personală.

Practic, profesorul Villani ( curent predă tot la o facultate franceză) nu este un scriitor de cărți de dezvoltare personală sau romane. El vrea să ne împărtășească experiența lui și trucurile care l-au adus la rezultat. Mie îmi place stilul ăsta de expunere personală.

Fiind pasionată de ficțiune prefer să mi se explice totul creativ, prin povești și exemple. Voi simțiți ceva diferit referitor la cărțile de Psihologie Practică?

Poate aici îmi veți da dreptate sau nu. Însă, nu cred că un cititor al cărților de dezvoltare personală ca Ichigo-Ichie(…) va aprecia încercarea narativ-didactică a profesorului.

Vă recomand această carte când simțiți că nu ajungeți la nici un rezultat.

Ce spun site-urile de vânzare?

Teorema vie este o carte inclasabila, dupa cum si autorul ei, Cedric Villani, e un personaj inclasabil – matematician cu intuitii geniale, intempestiv in porniri, excentric in gusturi, pasional, nonconformist si induiosator de cald. Devenit inca de tanar vedeta a stiintei, rasplatit cu Medalia Fields (echivalentul Nobelului) in matematica, Villani ne spune in Teorema vie povestea aventuroasa a unei demonstratii – sau, mai curand, o pune in scena, apeland la un arsenal literar surprinzator de bogat.

( sursă Libris)

Principiul lui Alchimedus ( # fost profesor de facultate, autor)

Principiul lui Alchimedus – Sascha Kugler

Anul apariției: 2007

Traducerea mea: Dana Gheorghe

Număr de pagini: 240

Sascha Kugler este un altfel de scriitor de dezvoltare personală, unul mai aproape de tiparele clasice.

Însă, nu îi lipsesc nici elementele de originalitate că inserțiile din autori de ficțiune sau fonturile și efectele diferite când vrea să evidențieze o idee.

Metodic, pragmatic și un bun psiholog, autorul ne explică un principiu ce ne va duce spre succes. Nu seamănă cu abordarea de mai devreme.

De data asta, informațiile ne sunt livrate structurate pe capacitatea noastră de a fi atenți și a ne axa pe idei nu pe formă.

Cartea de față este una de dezvoltare personală, nu un exemplu practic că cea anterioară. Deci, vrea să fie cât mai utilă, structurată pe pași aplicabili pentru a ajunge la rezultat.

Mi se pare utilă cartea pentru că este intuitivă, dar în continuare cred că nu este cartea ideală de dezvoltare personală pentru a fi prima carte de acest gen.

Este frumoasă ca formă și conținut, dar un cititor de ficțiune care abia începe va fi deranjat de stil. Recomand ca asta să fie a doua sau a treia carte de dezvoltare personală a voastră.

Astfel, vă concentrați pe sens și lăsați forma în pace!

Ce spun site-uri de vânzare?

In sfarsit, un ghid pentru managerii care au timp si rabdare sa se gandeasca la sensul vietii. Principiul lui Alchimedus, care combina in mod inedit Alchimistul lui Paulo Coelho cu idei filozofice, religioase si alchimice dintre cele mai fertile, va ajuta sa revitalizati din temelii compania pe care o conduceti. Sascha Kugler descrie un nou tip de organizatie, in care cel mai important lucru nu e profilul, ci bucuria de a munci, implinirea si vocatia oamenilor. „Fiti un Alchimedus: faceti numai ceea ce corespunde abilitatilor, inzestrarii si vitalitatii dumneavoastra! Promovati o cultura a valorilor pe care angajatii dumneavoastra sa se poata bizui oricand!” (Sascha Kugler, Principiul lui Alchimedus) „Pentru mine, Sascha Kugler este un Alain de Botton al managementului.”

( sursă Humanitas)

Atomic Habits ( # doar autor)

Atomic Habits– James Clear

Anul apariției: 2019

Traducerea mea: nu am cartea tradusă

Număr de pagini: cam 272 ( există diferențe între cartea fizică și PDF)

James Clear este asemănător ca abordare cu Sacha Kugler. Ideile promovate merg pentru cine care nu are un proiect temporar pentru muncă sau facultate.

Temele abordate de carte sunt aplicabile mai mult vieții, nu muncii.

Astfel, Atomic Habits vă va îmbogăți spiritual și nu este gândită că startul unei afaceri sau descoperiri științifice, ci startul unei vieți mai bune.

Îmi place structura acestei cărți. La fel ca la Sacha Kugler impactul ideilor este factor declanșator al schimbării.

Însă, Atomic Habits are ceva în plus la stil. Este lungă, structurată de un formator și mai prietenoasă în limbaj. Însă pentru unii cititori o vor considera cam lungă.

Dacă citești cartea pentru a face un plan de dezvoltare personală, rezumi că la facultate( cu liniuțe, steluțe, fețe zâmbitoare și triste, etc) și realizezi că ai comprimat conținutul cărții cu aproximativ un sfert din lungime.

Alegând structuri, citate și exemple realizezi că formatorul a vrut să facă o carte de dezvoltare personală utilă, dar profitabilă. Ceea ce este bine pentru el și pentru noi, dar ne face să recitim. Unii cititori nu au răbdarea asta.

Recomand să începeți mereu cu voi. Nu faceți planuri despre afaceri, carieră sau viață când voi sunteți dominați de lamentări.

Ce spun site-urile de vânzare?

Imaginează-ți o carte care chiar te ajută, care e lângă tine în momentele grele. „Atomic habits” te învață cum să ai mai multe obiceiuri bune eliminând în același timp din cele proaste. Aproape fiecare pagină conține ceva interesant, cu aplicabilitate imediată și asta-i foarte important, pentru că suntem la obiceiuri, acolo unde majoritatea „scârțâim”. Diferența dintre cine suntem și cine vrem să fim e dată de rutina zilnică pe care o adoptăm. După ce adoptăm un obicei, el funcționează pe pilot automat pentru noi. Cartea asta te va învăța să conștientizezi ce obiceiuri ai, unele sunt bune altele mai puțin bune (altele total nocive); de unele ești conștient de altele nu.. „Obiceiurile proaste sunt ușoare la început, dar apoi vei plăti pentru ele. Obiceiurile bune sunt grele la început, dar apoi vor plăti.”

( sursă Cărturești)
12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru ( # profesor de facultate, autor)

12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru– Jordan B. Peterson

Anul apariției: 2018

Traducerea recentă: Florin Tudose, Vlad Vedeanu

Număr de pagini: 424

12 Reguli de viață este o carte de dezvoltare personală care m-a surprins prin stil. De data asta, autorul îmi inspiră siguranță, hotărâre. Jordan Peterson ne propune 12 reguli despre care este sigur că ne vor schimba viața.

Fiind o abordare program, nu mai vorbim despre un rezumat simplu al ideilor prezentate. De data asta, am pierdut doar 10% din numărul de pagini în schițarea ideilor din text. ( Ceea ce îmi place la el este tocmai acest detaliu.)

Autorul își propune să se autodepășească ca profesor scriind o carte de dezvoltare personală aplicată și un succes comercial. Poate nu știți, dar autorii sunt plătiți pe numărul de pagini și pe numărul de vânzări.

Așa că, mulți autorii români nu câștigă prea mult din vânzarea de cărți. Fie nu au vânzări pentru că nu au promovare. Fie nu scriu cărți voluminoase care sunt plăcute criticilor. Lungimea perfectă a textului este un mit, dar Jordan Peterson este aproape de Sfântul Graal al lungimii perfecte a textului.

PDF-ul pe care îl am mi-a fost de folos în cadrul unui proiect al facultății mele. Ni s-a cerut să facem pentru 3 luni parte dintr-un proiect de dezvoltare personală. În luna a doua, ni s-a spus că va trebui să lucrăm pe echipe. Cum poți lucra în echipă, dacă nu știi să lucrezi cu tine?

Așa că, cere PDF prietenilor și apucă-te să aplici. De 20 de zile, de când a început partea a doua a programului și am citit 12 Reguli de viață, văd ceva schimbări la mine.

Așa că vă recomand această carte de dezvoltare personală în speranța că vă va ajuta și pe voi. Oricând vreți să ieșiți din impasul lamentărilor personale… Citiți, Citiți, Citiți! 1

Ce spun site-urile de vânzare?

Inca de la inceputul timpului, omul a avut reguli de urmat. Ca regulile au venit mai intai din instinct, apoi din credinta, ajung la regulile impuse de societate. Regulile ne feresc de haos, dar si provoaca haos la randul lor. Ordinea si haosul sunt jumatatile yin-yang. Ordinea apare atunci cand oamenii din jur actioneaza conform cu normele sociale. Haosul, pe de alta parte, apare este atunci cand nu detii controlul, cand ceea ce te astepti sa fie, este total opus, iar previzibilul nu mai are loc in aceeasi propozitie. “12 reguli de viata” este o reinterpretare a regulilor de orice fel. Cartea scrisa de Jordan B. Paeterson a aparut in Romania in anul 2018 in cadrul editurii Trei.

( sursă Cărturești)
Concluzie

Acest articol m-a făcut să citesc cărți de dezvoltare personală altfel. Unele cumpărate, unele împrumutate, mi-au schimbat perspectivă asupra mea.

Nu am început să mă dezvolt citind aceste cărți (când am început facultate, unele dintre ele nici nu apăruseră). Însă, nici acum nu este târziu.

Vă invit să citiți și articolul anterior de la această secțiune și vă provoc:

Faceți o listă cu cărți de dezvoltare personală care v-au motivat să vă schimbați viața.

Apoi, poate vă alăturați comunității noastre de pe Facebook și ne lăsați un feedback cu cărțile care v-au ajutat.

Sigur ne vom îmbogăți cu toții, nu doar cei de la facultate!

1- referire la Dernière Danse

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *