greseli pe care le fac autorii

8 greșeli pe care le fac scriitori amatori de cărți Young Adults de toate felurile

8 greșeli pe care le fac scriitori amatori de cărți Young Adults de toate felurile sunt reprezentate de mici lipsuri pe care le sesizează bloggerul Reedsy, pe pagina ei. Eu îți voi explica în detaliu cum să eviți aceste greșeli prin sfaturi pentru scris ușor de implementat. La final, vei ști cum să creezi personaje puternice și decoruri potrivite.

Până la urmă, cel mai important element al oricărui texte literar este personajul. El se descrie în raport cu fundalul și alte personaje. Însă, există un alt element căruia nu îi dai atenție: verbul, dublat de adverb și adjectiv.

Te-ai gândit vreodată că nu contează numai ceea ce scrii, ci și cum scrii? Acum suntem aici, deci vom explica mai departe ceea ce am învățat.

Să începem!

mimesis

Greșeala 1: Spui ce simte/face personajul

Nimănui nu îi place o poveste care sună așa: Radu s-a trezit și se simte trist din cauza plecării Anei. Este un pic banal să descrii toate stările personajului. Însă, poți evita asta folosind decorul.

Ce zici de asta: Radu se trezi cu un gol în stomac. Privi camera goală și a doua pernă așezată pe patul lui, rămasă acum goală după plecarea Anei.

Deja sună mai bine. Nu am modificat deloc ideea. De fapt, asta îmi amintește de a doua greșeală pe care o facem toți.

Greșeala 2: Nu folosești cuvinte cu încărcătura emoțională potrivită cadrului

Stările omului sunt descrise nu doar de cadru, ci și de acțiune. Există anumite intensități ale trăirilor umane pe care trebuie să le redai. Când vrei să descrii o tragedie, decorul și verbele trebuie să fie în acord. Urmărește:

Ploua torențial peste pasajul rutier București-Ploiești. Oamenii mergeau rapid spre stația de încărcare Engie.

Mai bine încerci așa:

Ploaia lovea puternic pasajul rutier București-Ploiești parcă ar fi taifunul ce a lovit Fukushima în 2011. Oamenii străbăteau în grabă culoarul întunecat spre stația de încărcare Engie.

Ploua torențial este o descriere cam obișnuită. O poți păstra și modifica sau poți să adaugi alt verb. Astfel, descrierea capătă o esență.

Greșeala 3: Explici cadrul către cititor

Nu ne place să citim despre ce se petrece. Noi vrem să trăim ceea ce ne este sugerat. Naruto este cea mai bine realizată serie de cărți manga din acest punct de vedere. Sfaturi pentru scris putem lua și de la autorul seriei.

În loc să spui:

Anei îi este frică de păianjeni.

De ce nu sugerezi acest fapt prin:

Un păianjen cobora pe un fir de pânză. Ana simți că are un nod în gât. Ea se trase mai în spate, se lipi de perete având totuși ochii pironiți pe mica bestie cu 6 picioare. Fata tremura strigându cuiva:

-Radu, e un păianjen aici!

YA

Greșeala 4: Nu adaptezi registrul limbii

Ok, scrii o carte SF, dar personajele tale nu vorbesc în termenii savanților. Atunci, povestea nu are consistență. Anumite genuri de ficțiune Young Adults cer cunoștințe minime despre un domeniu. De fapt, orice gen literare are un registru al limbii specific.

Dacă vrei să scrii SF, ar trebui ori să te documentezi, ori să inventezi un cadru/fundal și termeni specifici pe care să îi folosească personajele. Astfel, vei avea un cadru relevant.

De asemenea, personajele trebuie să aibă un vocabular adecvat originii lor. În general, acest sfat pentru scris îl adresez numai autorilor SF și revin cu un Șablon ca să înțelegeți mai bine.

Greșeala 5: Nu respecți tiparul alternanței vesel-trist sau speranță- lipsa speranței

Firea omului este caracterizată de momente de speranță și lipsa speranței. În trecut, oamenii preferau modelele absolute, dar un personaj plat nu este potrivit pentru Young Adults. Ca sfaturi pentru scris aș recomanda observația.

Există mai multe cărți precum Urzeala Tronurilor, Harry Poter sau Twilight care sunt foarte bune reprezentante ale acestui gen. Ele folosesc acest tipar de alternanță.

Eu vă las și un șablon pentru a vă ghida.

Greșeala 6: Personajul tău nu se contrazice suficient

Un personaj complex este caracterizat de bune și rele, mai ales în Young Adults. El este relativ, schimbător. De aceea, ar fi bine să construiești un conflict puternic (pentru nuvelă) și mai multe story arch pentru roman. Ele se bazează pe lecția de mai sus.

Pentru a contrazice o credință, ea trebuie mai întâi menționată. De aceea, modelul manga este cel mai facil. Sfaturi pentru scris care să vă ajute sunt chiar lecțiile lui Naruto.

Personajul spune ce convingeri are și acționează în cauză. Uneori, el are mustrări de conștiință cauzate de o acțiune a inamicului care poate determina schimbarea în plan moral.

Este cel mai ușor tipar. Cele mai complicate se găsesc în Urzeala Tronurilor unde personajele au convingeri redate legate de trecut sau viitor. Deseori, noi deducem din context calitățile morale și credințele personajelor.

Greșeala 7: Nu folosești suficiente cuvinte

Acest sfat pentru scris este inspirat de o experiență personală. Când am început să particip la concursurile pentru elevi și studenți, scriam succint. O scriitoare pe care am cunoscut-o în cadrul unui grup mi-a atras atenția asupra descrierilor.

Ele nu trebuie să fie scurte, ci să răspundă unor anumite cerințe. Astfel, descrierile au rol de clarificare și sugestie.

Greșeala 8: Folosești metafore/ clișee evidente

Când descrii cerul spunând că e albastru ca o violetă nu ești foarte expresiv. Scriitori moderni nu mai sunt axați neapărat pe metafore super muncite, dar comparațiile lor sunt puternice.

Uite sinestezia mea favorită:

Stam singur în cavou… și era vânt…
Și scârțâiau coroanele de plumb.

(George Bacovia- Plumb)

Este o imagine puternică, o sinestezie greu de creat. Însă, cam aceasta este și ideea comparațiilor sau metaforelor create de tine. Clișeele trebuie evitate, dacă nu au scop artistic.

greșeli

Concluzie

Există multe lucruri de care trebuie să ții cont în scrierea unui text. Cele mai importante greșeli sunt legate de hiper-descrierea cadrului sau trăirilor personajelor. Însă, uneori autorii noi scriu insuficient. Eu ți-am oferit mai multe sfaturi în acest articol.

Dacă aveți alte dificultăți, lăsați mesaje în comentarii și promit că în 48 de ore voi veni cu un articol care să vă ajute. Aveți un alt articol util (aici) până data viitoare.

Bibliografie:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *