Ca noi (# primăvara într-o poezie)

Notă de la Ela: Avem un nou scriitor, iar primăvara ne încântă cu forme noi. De data aceasta, poezia propusă de Marius Robu este una cu formă fixă.

Stilul autorului este simplu, dar plăcut. Acest anotimp, primăvara, este prezentată în raport cu noi ( să fie oare o sugestie pentru tema iubirii? cine suntem noi?). Există cultivată o tehnică clasică, leit motif-ul. Ce este acest leit motif?

Ei bine, el este un fel de repetiție sugestivă. Un cuvânt este repetat intenționat de autor în text pentru a întării o idee. Astfel, Marius Robu repetă cuvintele primăvara și pe noi. Cele două devin astfel, leit motif. De ce?

Primăvara este de mult timp folosită ca sugestie pentru tema naturii, dar noi? Abordarea personală a acestei poezii lasă interpretării ce ar putea însemna noi?

Detaliile insuficiente ne lasă să visăm la teme și motive, cum spune și citatul:

Artistul, ca și Dumnezeul creației, rămâne în interiorul sau în spatele sau dincolo sau deasupra lucrărilor sale de mână, invizibil, rafinat din existență, indiferent, arătându-și unghiile.

( James A. Joyce- Un portret al artistului la tinerețe)

Autori sau cititori? fiecare are ceva diferit, dar epifania este prezentă în diferite ipostaze ale vieții. Putem vedea o floare care să ne trimită la un moment simbolic al existenței noastre sau putem să existăm în mai multe planuri ca personaje ale vieții noastre.

O să îl las pe Mariu Robu să preia articolul cu poezia pentru primăvara aceasta. Eu vă invit să discută pe Facebook, pe grupul nostru, și puteți citi mai multe poezii.

Marius Robu

Nici primăvara nu mai ştie
Ca primăvara să mai fie;
E la fel ca noi, că nici noi nu ştim
Nici să ne urâm, nici să ne iubim.

27.04.2021

2 thoughts on “Ca noi (# primăvara într-o poezie)”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *