Când ai nevoie de un text despre literatură? Simulacrele normalității

Temele despre scriitori români pot fi unele dintre cele mai complicate. Practic, literatura noastră nu se asemănă cu formele sclipitoare din Occident. Ce iei Când ai nevoie de un text despre literatură? Simulacrele normalității- de Eugen Negrici

Dintre toți autorii recomandați de profesorii de la facultate, Eugen Negrici este unul dintre cei mai conciși. Teoriile lui sunt explicate într-un limbaj apropiat de felul în care vorbim curent.

Pe lângă acest motiv, l-am ales pe Eugen Negrici și pentru analiza lui modernă. În timp ce la criticii din generații mai vechi, stilul este greoi și filosofic. Filosofia lui Eugen Negrici este apropiată de viața.

El împletește domeniul literaturii cu socialogia și, uneori, psihologia, încercând să găsească originea miturilor care au influențat literatura noastră.

Cine este Eugen Negrici?

EUGEN NEGRICI (n. 1941, Râmnicu Vâlcea) este unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari români contemporani. A fost profesor și decan la Facultatea de Filologie a Universității din Craiova și profesor la Facultatea de Litere a Universității din București. Din 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor. Între 1964 și 2008 a publicat peste 300 de articole, studii, recenzii în principalele reviste culturale și literare. Printre cărțile publicate se numără: Antim: Logos și personalitate (1971; Premiul Asociației Scriitorilor din București), Narațiunea în cronicile lui Grigore Ureche și Miron Costin (1972), Expresivitatea involuntară (1977), etc.

(Humanitas)

Să începem recenzarea!

Simulacrele normalității

Simulacrele normalității- Eugen Negrici

Anul apariție: 2019

Limbă: Română

Număr de pagini: 184

Această carte nouă scrisă de Eugen Negrici se axează pe analiza literaturii în raport cu funcția ei, nu cu ea. Autorul este foarte pragmatic în explicarea conceptelor care compun o literatură.

Abordarea analitică a componenetelor literaturilor este scrisă într-o manieră facilă. Deși plină de idei noi, cartea nouă nu este ridicată pe un piedestal1, ci coborâtă printre noi, adusă mai aproape de cititor.

Vă pasionează subiectul? Ei bine, acest tip de cărți te ajută să scrii mai bine. Manolescu este deja la un nivel în care un începător nu îl găsește facil. Negrici este un autor complex, dar mai prietenos cu cititorul.

De aceea, îl prefer pe Eugen Negrici și autorii cu același tip de viziune. A aduce literatrua mai aproape de cititor este o reușită, dar a-l face pe cititor să caute răspunsuri este un război câștigat.

Cred însă că anumiți cititori vor fi dernajați de abundența de referințe la alte sisteme literare și religii. Miturile sunt un subiect destul de sensibil care mă pasionează de câțiva ani.

Însă, din experință proprie, știu că unii oameni sunt sensibili la acest subiect. Poate ar trebui să evite cartea.

Recomand acest volum scriitorilor amatori și studenților care au ca temă recenzii la texte de Eugen Negrici. Nu veți pierde timpul și poate căpătați niște abilități noi.

Pentru a fi cât mai corecți, o să cităm și o recenzie alternativă.

O recenzie alternativă:

În cele peste cinci decenii de critică și istorie literară, Eugen Negrici a adus contribuții esențiale la cercetarea literaturii noastre vechi, a literaturii române sub comunism și a ideologiilor literare. În fermecătoarele eseuri din Simulacrele normalității, criticul își propune, după cum mărturisește, să identifice „prejudecăţile literare, situările greşite, falsele concepte, clişeele, fenomenele ignorate, interpretările inerţiale, viziunile discutabile ale istoriilor noastre literare“. Fie că se oprește asupra poeziei boierilor stihuitori de la începutul secolului al XIX-lea, asupra avangardei literare ori asupra literaturii române în comunism sau imediat după, autorul ne cucerește prin impetuozitatea și forța sa argumentativă.

(cărturești)

Concluzie

O literatură este un organism viu, supus schimbării care poate muri sub influența timpului. De aceea, unele texte literare nu mai sunt explorate de publicul larg.

Un text fără cititori este un text mort, dar de fiecare dată când o literatură moare se naște alta. Una, sper eu, mai centrată pe cititor.

Un text pe care nu-l înțelege nimeni este un text inutil. Nu contează ce tehnică ar fi folosit autorul, fără cititor, textul este o bucată de hârtie.

Miturile literaturii, evoluția ei și receptarea ei de către noi prin Eugen Negrici sunt unice. Această carte de critică este scrisă pentru cititor. Ca el să-și adreseze întrebări la care va răspunde ulterior.

Un text trebuie să încurajeze cititorul să-l străbată, dar literatrua este plină de mituri. Vă las cu articolul precedent.

Care este mitul vostru preferat?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *