3 cărți despre tragedii care ar merita citite într-o viață

ar merita citite într-o viață

Vă plac tragediile? Acest tip de texte nu m-au prea fascinat. Însă, trebuie să recunosc că ele sunt realități. Practic, fiecare om se lovește de tragedii mai des decât de lucruri frumoase. De aceea, din dramele personale care ne amenință tuturor existența, vă amintesc 3 cărți despre tragedii care ar merita citite într-o viață.

Toate cărțile propuse ar fi cadoul ideal pentru cineva drag. Abordarea personajelor față de problema aleasă este una ieșită din comun. Fie că moartea e ceea ce îi leagă pe amândoi sau viața cere speranța de a se reîntâlni. Nimeni nu e cruțat de un adevăr: noi avem un timp limitat, bântuit de demoni.

De aceea, în categoria carte modernă, voi recenza câteva romane moderne despre tragedii. Sper că nu veți considera ciudată alegerea de a recenza și alte genuri decât General-Fiction. Până la urmă, SF și Fantezie sunt genuri care se revendică din realitate.

Să începem recenzare!

tragedii

Despre oameni și șoareci

Despre oameni și șoareci- JOHN STEINBECK

Anul apariției (ediția mea): 2013

Traducerea (ediția mea): Dana Craciun

Număr de pagini: 160

Steinbeck este unul dintre cei mai mari romancieri americani care au fost în Rusia Sovietică. Despre oameni și Șoareci urmărește perioada numită The Great Depression(Marea Criză economică). Cele două personaje, șomeri în căutare de muncă, trăiesc criza acut.

Fără casă sau venit stabil, Lenny- un om cu probleme psihice, călătorește împreună cu un alt șomer. Cei doi găsesc de muncă la o fermă, însă handicapul lui Lenny îi încurcă enorm. Astfel privită evoluția lucrurilor, partenerul de drum al lui Lenny trebuie să ia o decizie cu privire la el?

Boala psihică implicată și felul haios în care Lenny tratează animalele ascund o poveste mult mai tristă. Personajele trăiesc timpuri dificile. Ce să mai spui că Lenny nu are familie. Toate evenimentele negative ale perioadei se leagă și îl dezvoltă pe Lenny.

Astfel, el apare în două ipostaze, înger și demon. Eu apreciez dualismul personajului. Nici înger, nici demon Lenny creează metafore din animalele mici. Însă, din prea multă drăgălășie animalele sfârșesc murind sufocate.

Simplitatea și felul în care Steinbeck construiește acțiunea. Este o carte modernă de referință pentru literatura universală care ar trebui citită, dar și împărțită.

Ce spun site-urile de vânzare?

Soareci si oameni, unul dintre romanele clasice ale literaturii secolului trecut, este o poveste cu nuante parabolice despre prietenie si destin. Personajele centrale sint doi lucratori sezonieri, George Milton, un tinar inteligent si inimos, si Lennie Small, un urias naiv, cu o forta incontrolabila si o intirziere mentala ce il face sa semene cu un copil mare. Cei doi barbati, a caror induiosatoare relatie de prietenie ajunge sa semene a dependenta, se angajeaza ca lucratori la o ferma. Ei au un vis, un ideal, sa stringa bani pentru a-si cumpara un loc al lor, unde sa traiasca „din belsugu’ pamintului”. Insa o serie de intimplari tragice, provocate de naivitatea lui Lennie, de neputinta lui de a distinge raul de bine, le naruie sperantele.

( sursă Cărturești– preț 28 de lei)
steinbeck

Soția călătorului în timp

Soția călătorului în timp – Audrey Niffenegger

Anul apariției (ediția mea): 2007

Traducerea (ediția mea):

Număr de pagini: 398

Urăsc să fiu acolo unde ea nu este! spunea călătorul în timp. Un om cu o afecțiune ciudată care uneori îl aruncă într-un fel de resetare a ceasului biologic. Numele lui este Henry și se îndrăgostește de Clare pe când el avea 36 de ani. Să fii soția unui călător în timp este complicat. Vor reuși?

Iubirea pentru ceva ce azi este și mâine dispare poate să te dispere, dar Clare este hotărâtă în decizia ei. Însă, iubirea lor este ciudată. Trăind în prezent și în trecut, fără moarte, călătorul în timp trăiește ca să piardă.

Astfel, se discută utilitatea morții. Să mori împreună cu ceilalți sau să trăiești etern, dar singur? Citiți această carte și sigur veți afla. Povestea este drăguță și maniera scrierii interesantă. Practic, această carte modernă m-a fascinat. Vă recomand să o dăruiți împreună cu un cadou simbolic, o lupă, un ceas sau o sticlă de vin vechi.

Ce spun site-urile de vânzare?

Cand Henry a cunoscut-o pe Clare, ea avea sase ani, iar el avea treizeci si sase. S-au casatorit cand ea avea douazeci si trei, iar el avea treizeci si unu. Pare ciudat, dar nu e, pentru ca Henry este unul dintre primii oameni diagnosticati cu cronoafectiuni: din cand in cand ceasul lui genetic se reseteaza si se trezeste aruncat in viitorul sau in trecutul sau. Cu aceasta au a se infrunta cei doi eroi ai romanului, un bibliotecar si o studenta la arte, cu aceasta are de luptat dragostea lor. „Urasc sa fiu acolo unde ea nu este, cand ea nu este. Si totusi plec mereu, iar ea nu ma poate urma“ – zice Henry. Romanul a fost ecranizat cu succes in 2009.

( sursă Emag– stoc epuizat)
carte

Urzeala tronurilor

Urzeala tronurilor– George R.R. Martin

Anul apariției( ediția mea): 2020

Traducerea (ediției mele): Silviu Genescu

Număr de pagini: 832

Seria această cunoaște numeroase ecranizări. Este o serie medievală cu multi-planuri Casa de Stark cade în dizgrație, iar supraviețuitorii caută să recupereze totul, să se răzbune sau să conserve ceea ce au.

Toate poveștile tind să se concentreze în jurul unei intrigi complexe – războiul intern. Unii vor domnia, alții sunt slujitori loiali care au fost înlăturați de la domnie, copii fără părinți ce caută răzbunare. Toate aceste personaje converg în jurul aceluiași loc, parcă blestemat, Debarcaderul Regelui.

Pe fundalul acestor povești, John Snow Stark decide să se alăture Rondului de Noapte, o organizație cvasi religioasă ce protejează locul de Umblătorii Nopții în ceea ce se numește Iarnă. Ce se va întâmpla?

Ei bine, cartea este scrisă într-un mod în care nu se va plictisi nimeni. Poate este un pic prea violență, dar unele categorii de public o vor aprecia. Nu mai vorbim despre un limbaj metaforic, ci despre sugestiile subtile. Este un cadou pentru o cititoare de carte modernă amatoare de povești cu cavaleri.

Ce spun site-urile de vânzare?

Într-un ținut în care verile pot dura ani în șir și iernile, o viață, primejdia se arată la orizont. Vine iarna și, pe plaiurile înghețate de la nord de Winterfell, forțe întunecate și stranii se pregătesc de luptă în spatele Zidului ce protejează întregul regat Westeros. În mijlocul conflictului se află familia Stark de Winterfell, oameni la fel de aspri și neîndurători ca pământul pe care îl stăpânesc. Un tărâm al extremelor, de la fortărețele de piatră ale iernii, la castelele belșugului și ale verii, în care lorzi și prințese, soldați și vrăjitori, asasini și bastarzi iubesc, se luptă și uneltesc pentru a supraviețui.

„Intrigi și comploturi, tragedii și trădări, victorii și teroare în vremurile unor prevestiri sumbre. Soarta personajelor principale, a aliaților și a dușmanilor lor se află într-un echilibru precar, pentru că fiecare dorește să câștige jocul cel mai periculos dintre toate.“
Library Journal

( sursă Nemira– preț 44 de lei)
Concluzie

Cărțile recomandate conțin drame interioare-tragedii personale inspirate de viața reală. Până la urmă, orice destin este zbuciumat de moarte, abandon, șomaj. Dacă doriți mai multe idei, vă las și articolul anterior.

Întrebare pentru voi:

Ce care sunt cele mai puternice tragedii personale?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *