Ce cărți fascinante citesc studenții din anul ll?

Ce cărți fascinante citesc studenții din anul ll?

Ce cărți fascinante citesc studenții din anul ll? În facultate, se studiază romanele care au schimbat generații. Nu toate sunt chiar plăcute publicului modern.

O carte modernă are uneori un stil mai greoi. Ele sunt încărcate de mistere fascinante, sensuri și forme noi. Toate poveștile ne pot ajuta să ieșim din situații grele.

În principal, cartea modernă este un experiment. Deseori, în Structura Liricii Moderne, Hugo Friedrich ne avertizează că scriitorii moderniști vor să uimească publicul prin esențe tari în sticluțe mici – forme șocante. De aceea, nu se mai pune accentul pe idei, ci pe forme.

Puterea exemplului este mai prietenoasă cititorilor de carte modernă. Vreau să fac un experiment cu voi. Un tip nou de recenzie la texte moderne.

Vreau să ambalez totul în forma nouă a unui fel de editorial. La final, poate cititorii vor lăsa un feedback.

Să începem recenzarea!

Remember

Remember– Mateiu Caragiale

Anul apariției: 2013 (ediția mea)

Limbă: Română

Număr de pagini: cam 50 de pagini/ în funcție de ediție

Un narator care nu se recomandă se întoarce în Berlinul natal, după o boală lungă, în jurul anilor 1900.

El va întâlni un conte mai tânăr ce îl va purta într-un mister unic. Aubery de Vere este cosmopolit, prietenos și Dandy. Naratorul nostru liniștit simte că atracția către misterele fascinante îl cheamă mai aproape după fiecare întâlnire.

Berlinul surprinzător nu se desfășoară prin petrecerile și cafenele lui. Martorul – Narator este implicat în acțiune. Un pahar de vin, o cafea din Germania vă vor introduce în atmosfera anilor aceia.

Cam atât a fost încercarea de editorial, dar recomandarea vine abia acum: Citiți pe întuneric!

Întunericul și somnul au fost des legate de visele de noapte. Cel mai bun sfat pentru o lectură intensă este să citiți cartea aceasta modernă în atmosfera care o înconjoară.

Nu știm multe despre Aubery de Vere. Nici nu vom afla din carte, dar asta nu face povestea prost scrisă sau incoerentă. Sunt doar detalii care au fost omise pentru a ne adânci în mister.

Fiind un spațiu dominat de mister, cartea și lanterna te ajută cu o atmosferă.

Ce spun site-urile de vânzare despre Remember?

„Şapte ani, o poveste, o întâmplare ciudată sau poate doar un vis… Se-ntâmplă la Berlin în 1907. Se leagă o prietenie stranie iar de aici, o mulţime de întrebări se ivesc. Despre prietenul meu. Şi totuşi hotărăsc să nu ştiu nimic despre el. Amintirea lui îmi rămâne proaspătă în minte, fascinantă, frumoasă şi totodată ireală. Dacă Aubrey de Vere se va identifica cu existenţa mea dintr-o anumită perioadă voi hotărî eu, personajul principal.“

( sursă Humanitas)

Bufniță oarbă

Bufnița Oarbă – Sadegh Hedayat

Anul apariției: 2015

Traducerea mea: Gheorghe Iorga

Număr de pagini: 200

Arabia este un spațiu în care demonii se plimbă printre oameni. Locul în care se desfășoară acțiunea este cumva la granița dintre viață și moarte. Naratorul este capabil să rememoreze. Însă, ne oferă memorii neclare.

Cum putem știi că: ceea ce ne privește este trecutul și nu un vis de moarte? Incertitudinea domnește în această carte modernă, dar nu este deranjantă. Naratorul însă seamănă cu un detectiv al lui Rampo Endogawa ( pe care promit să-l recenzez cândva).

Arabia fiind un spațiu al orientalismului și misterului, el ne îndeamnă la visare. Acum, am terminat cu editorialul. Vine recomandarea! Nu citiți când sunteți triști. Temă morții este leit motif, deci se repetă frecvent.

Acest lucru are un impact emoțional puternic. Este o poveste plină de mister și miracole, dar tristețea este nota în care este scrisă.

Ce spun site-urile de vânzare despre carte?

Considerata cea mai importanta opera a literaturii iraniene moderne, Bufnita oarba este o metafora a degradarii spiritului. Un adevarat panoptic de imagini suprarealiste, capodopera lui Sadegh Hedayat descrie in cele mai mici amanunte disperarea impinsa dincolo de limite a unui tinar care si-a pierdut iubita misterioasa. Pe masura ce personajul aluneca treptat in nebunie, cititorul devine prizonierul viziunii sumbre a scriitorului asupra conditiei umane.
 „Privea fara sa vada, un suris extatic si inconstient Ii inghetase pe buze, ca si cum S-ar fi gindit la cineva absent. Prin lucarna, I-am vazut atunci ochii teribili si fermecatori, plini parca de un repros amar, ochi tulburatori, mirati, amenintatori si promitatori totodata. Scinteia vietii mele se pierdu in profunzimea acestor pupile stralucitoare, cu expresie misterioasa. Fata era chiar in fata mea, dar nu parea sa acorde vreo atentie la nimic din ce se petrecea in preajma Ei… ”

(sursă Cărturești)

Concluzie

Nuvelele și romanele ce aparțin cărților moderne sunt fascinante prin formele și ideile prezentate. Sper că vă place să citiți nuvele, pentru că ambalajele mici necesită mai multă muncă din partea autorului. Însă, nu uitați nici de romane.

Vă las cu articolul precedent și vă invit la o provocare:

Scrieți o listă cu trei nuvele șocante și poate îi dați Share pe grupul nostru de Facebook, Cartea Nouă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *