Poate nu crezi în puterea exemplului, dar sigur ai auzit de gândirea critică. Ce cărți te pot face un scriitor mai bun? Cele pe care le citești cu creionul în mână, căutând greșeli. Adică, romanele de debut. Adevărul este că tinerii scriitori aduc ceva nou unui peisaj din ce în ce mai gri al literaturii. Însă romanele lor ar trebui tratate cu seriozitate, deoarece acestea conțin greșeli pe care le-ai putea sesiza și la tine. Propun să explorăm 2 titluri din biblioteca Kindle, sub 50 de lei, care sunt romane de debut.
Vom analiza trei greșeli și trei lucruri bune aduse de acești autori care au publicat ieri. Apoi, vom trece mai departe la câteva metode de a ne îmbunătăți scrisul. Nu uitați: nu desconsiderăm un scriitor din cauza romanului său de debut. De multe ori, acesta are lacune specifice oricărui început. Apoi, noi discutăm aspecte de stil, coerență și prezentare și nu ne referim la ei ca persoane. De aceea, vă provoc și pe voi să ne lăsați în comentarii analizele voastre pe romanele propuse.
Echoes of Fire: Merrick the Devil (30 de lei)
Acesta este un roman publicat pe data de 16 aprilie. El conține o poveste fantasy despre un univers în care răul este un actor al binelui. Merrick, un savant nebun, descoperă un ser care te face nemuritor și împărtășește descoperirea lui lui Erza, cel mai bun prieten din copilărie. Se pare că universul acesta ciudat ar putea fi magic, deoarece pe măsură ce Erza chestionează sănătatea mintală a prietenului său, serul îl atrage. În final, Erza descoperă că Merrick nu era ceea ce părea să fie și totul devine o luptă în care răul este necesar.
Pro:
- Coperta se potrivește perfect cu ideea cărții. Ideea de foc care salvează este comună în literatură, iar incendiul din final este un semn al schimbării.
- Povestea este coerentă până la final și este scrisă după structura modernă a arcurilor narative. Ceea ce arată că autorul este unul tehnic.
- Autorul este foarte descriptiv, având pasaje ample menite să creeze suspansul.
Con:
- Deși are structura destul de bine stabilită, autorul uneori se pierde.
- Textul este un pic cam descriptiv; aș fi vrut mai multă acțiune.
Acestea fiind spuse, încercarea autorului este destul de reușită. Textul este simplu și descriptiv, deși unele pasaje nu își au sensul sau sunt un pic prea puțin schițate. Puteți găsi cartea aici, dar văd că azi a scos versiunea gratuită de pe Kindle.
How to Survive at the End of the World: Book 1: A Progression LitRPG (21 de lei)
Autorul acesta a debutat cu un roman desprins parcă din jocurile video. Sean Lawrance se găsește prins într-o lume care se sfârșește. Lumea este pe cale să se sfârșească, iar el are doar un ghid misterios, o geacă de piele și un cuțit artizanal pentru companie. Poate să-și petreacă zilele luptându-se cu inamici slabi, adunând piei de șobolan și așteptând o șansă de a evada. Sau se poate ridica, poate ucide dragoni și poate lupta împotriva sorții. Pus în fața alegerii dintre viața lipsită de sens pe care a trăit-o și o posibilitate de măreție, Sean trebuie să decidă dacă este dispus să-și riște viața și mai mult pentru o șansă de a salva Pământul.
Pro:
- Foarte drăguță tema și relatarea ei ca într-un joc. Autorul se joacă efectiv cu universul creat.
- Coperta este impecabilă, frumos potrivite culorile și atmosfera cu cele relatate.
- Dialogurile sunt foarte realiste, ceea ce te aduce în America anilor 2000.
Con:
- Spre deosebire de celălalt autor, aici autorul nu este deloc descriptiv. Unele pasaje sunt dinamice, dar cumva prea rapide pentru a întreține suspansul.
- Autorul nu are prea multe tehnici, ceea ce se vede clar și este un pic deranjant.
Cartea este disponibilă aici și are varianta Kindle Unlimited.
Concluzie
Romanele de debut sunt o sursă unică de material pentru autorii care vor publica mâine. Nu le neglijați, citiți și eșecuri, pentru că ele vă pot ajuta să nu repetați aceeași greșeală. Cititi mereu, editați, dar nu uitați că este important și să testați. Aveți și alte articole aici și să ne vedem cu bine.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.