Ce este nuvela și cum se scrie?

ce este nuvela

Vă intrebati ce este nuvela si cum se scrie? Nuvela este un text cu dimensiunile între roman și povestire. Trăsătura cea mai importantă într-o nuvelă este legată de narațiune. Exact, nuvela urmărește un singur fir narativ/un singur episod. Deci, o nuvela are o întindere temporală mică și u număr de personaje redus.

Cea mai cunoscută nuvelă din literatura școlară este Moara cu Noroc de Ioan Slavici. Poate și pentru că este subiect de bacalaureat. Hmm, cerințele legate de ea sunt referitoare la caracterizări de personaje cheie, tema și viziunea despre lume a autorului și teme și motive.

Haideți să învățăm să scriem o nuvelă pornind de la exemplul din Moara cu noroc!

Sfaturi pentru scris: 1. Cum să definești fundalul?

Fundalul și poveștile de fundal apar orice text, fie el nuvelă sau roman. Pentru specia aleasă de noi, fundalul este bazat pe momentul prezent și, în Moara cu noroc, pe evoluția lui Ghiță de la preluarea Morii cu Noroc până la moartea lui.

Elementele principale ale fundalului sunt:

  • descrieri de cadru/locul unde se desfășoară acțiunea
  • descrierea personajelor

Fundalul în nuvela lui Slavici este situat între toponime reale. Poveștile personajelor pornesc din momentul hotărârii de a lua în arendă cârciuma de la Moara cu Noroc. Ok, o descriere de fundal nu trebuie să conțină neapărat toponime reale, dar ar trebui să descrie luxuriant cadrul.

Slavici introduce teme și simboluri în această descriere. Cârciuma, moara cu lopețile rupte nu sunt detalii fără sens. În mitologia românească există multe locuri cu încărcătură negativă. De aceea, moara este simbolul degradării universului. Ea anticipează schimbările trăite de Ghiță și Ana, dar și finalul tragic al personajelor.

Ca să definești fundalul, încearcă să folosești adjectivele adecvate genului nuvelei pe care o scrii. Dacă este ceva gotic, cromatica va fi predominant neagră, gri, violet, etc. 

În schimb, o nuvelă psihologică va fi caracterizată de concizie. Deci, ne vom axa pe definirea personajului (intern) și mai puțin pe decoruri. Desigur, dacă situezi personajul într-o locație ce anticipează soarta lui, vei folosi metoda din Moara cu Noroc.

O fundalul răspunde la întrebările:

  • Unde?
  • Când?
  • Cine?
  • Ce?
  • De ce?

Sfaturi pentru scris: 2. Caracterizarea personajelor

Există mai multe tipuri de personaje, dar ele pot fi caracterizate doar direct sau indirect. Caracterizarea directă este realizată prin auto-caracterizare, caracterizări făcute de alte personaje sau de autor.

Caracterizarea indirectă este realizată prin fundal și deciziile luate de personaj. În funcție de complexitatea caracterizării personajelor există:

  • Personajele principale
  • Personajele secundare
  • Personaje dinamice( care se schimbă pe parcursul romanului/nuvelei)
  • Personaje statice (rămân la fel și sunt caracterizate de o anumită trăsătură de caracter)
  • Personaje complexe (mimează sufletul uman și sunt caracterizate de conflicte interne/externe)
  • Personaje stereotip (apar în mai multe texte literare fiind un model convențional)

Fiecare tip este diferit. Ar fi bine să încerci să caracterizezi personajul indirect deoarece numai așa adaugi consistență narațiunii. La secțiunea Șabloane veți găsi un fișier downloadabil pe care puteți lucra.

Ghiță din Moara cu Noroc este caracterizat atât direct, cât și indirect. În raport cu Ana, el prezintă un tipar de personaj complex. La început, el este soțul perfect.

În timp, în raport cu celelalte personaje, el se schimbă vizibil. Dintr-un om cinstit, Ghiță devine omul Sămădăului. Căderea lui nu este definitivă, dar este iremediabilă. Moartea aduce rezolvarea problemelor. Această cădere este anticipată de elementele de fundal.

Sfaturi pentru scris: 2. Teme și simboluri

Temele și simbolurile sunt realizate diferit în funcție de timp. În prezent, temele și simboluri sunt subtil inserate în text. De obicei, sunt metafore create după metoda lui James Joyce, Epifany. Ea se bazează pe conștientizare/o lecție declanșată de un obiect căruia i se acordă semnificație.

Concluzie

Nu este complicat să analizezi sau să scrii o nuvelă. Însă, trebuie să fii atent la detalii. Deseori fundalul apare repetitiv descris. Deci, nu mă voi mulțumi să vă las doar acest articol pe tema nuvelei, ci voi diseca fiecare element al ei separat. În secțiunea Șabloane, veți găsi texte literare originale.

Ele vor fi alăturate cu explicații pentru ca voi să înțelegeți întregul proces de de scriere al unei opere literare. De aceea, secțiunile Sfaturi pentru scris și Șabloane prezintă același subiecte într-o manieră diferită. Șabloanele explicând doar ce și unde se scrie, dar nu și de ce.

Dacă aveți alte dificultăți, lăsați mesaje în comentarii și promit că în 48 de ore voi veni cu un articol care să vă ajute. Aveți un alt articol util (aici) până data viitoare.

Cărți pentru dezvoltarea personală :

carte recomandata pentru anxietate