să fi

Ce spune gramatica: să fi sau să fii?

Conjunctivul verbelor de conjugarea a 4 a este o problemă dificilă pentru tine? Ei bine, gramatica limbii române este una destul de complicată. Moștenită pe filieră latină, ea se ghidează după anumite reguli flexibile. Rămâi pe pagină pentru a afla cum se comportă la conjunctiv verbele a fi, a deveni, a veni și reprezentanții clasei din care fac parte.

Mai întâi, verbele terminate în i/î aparțin conjugării a 4 a. Pentru această conjugare există două tipare specifice de flexiune. Urmărește mai jos:

Verbele care au la infinitiv terminația -i au două subclase principale: cele care primesc în conjugare un element suplimentar -esc (cu variația -eșt, -easc) și cele care nu îl primesc.

(Gramatica pentru gimnaziu)

Deci, ele fac parte din aceeași clasă, dar se conjugă diferit. De aici și confuzia vorbitorului. Însă, în acest articol vă voi explica cum se conjugă corect aceste verbe și verbele de conjugarea a 4 a. Să începem!

conjugare

Care este regula de conjugare pentru conjugarea a 4 a?

Conjugarea a 4 a se împarte în clase care diferă în funcție de terminație. Da, toate se termină în i/î la infinitiv, dar unele primesc elemente suplimentare ca es/-ește/-easc(cele terminate în i) sau ăsc/-ășt/-asc (cele terminate în î).

De aceea, vă las tabelul de mai jos:

Cazul 1 -iCazul 2 -iCazul 1 -îCazul 2 -î
Verbul cu infinitivul în i, primește elementul suplimentar -esc: a citi (eu citesc), a vorbi(eu vorbesc), a porni (eu pornesc), a alcătui(eu alcătuiesc)Verbul cu infinitivul în i, nu primește elementul suplimentar -esc: a fugi(eu fug), a dormi(eu dorm)Verbul cu infinitivul în î, primește elementul suplimentar -ăsc: a urî(eu urăsc), a pârî(eu pârăsc)Verbul cu infinitivul în î, nu primește elementul suplimentar -ăsc: a coborî(eu cobor), a doborî(eu dobor)

În general, așa se conjugă un verb de conjugarea a 4 a, la indicativ. Însă, verbele noastre ( a fi, a deveni, a veni) au statut special. Ele intră în componența modurilor și timpurilor diferite, dar au și funcția de predicat. De aceea, ele constituie excepții de la regulă.

Cum scrii corect: să fi sau să fii?

Verbul își schimbă forma prin modificare elementelor ce îl compun. Ele sunt radicalul, sufixul și desinența.

Deci, corect este: să fii, să vii, să devii.

!! Unele moduri/modalități nu au nevoie de desinență. De obicei, sufixul dictează modul, tipul și, adesea, conjugarea, iar desinența dictează persoana și numărul.

Exemplu: plec(radical)+a(sufix de indicativ imperfect)+m(desinență de persoana 1 singular)= plecam (indicativ imperfect)

Vă las un tabel cu conjugarea verbului a fi ca exemplu:

Infinitiv fi
Infinitiv Lung fire
Participiu fost
Gerunziu fiind
Imperativ persoana a doua singular fii plural fiți
Prezent eu sunt tu ești el/ea este noi suntem voi sunteți ei/ele sunt
Conjunctiv Prezent eu (să) fiu tu (să) fii el/ea (să) fie noi (să) fim voi (să) fiți ei/ele (să) fie
Imperfect eu eram tu erai el/ea era noi eram voi erați ei/ele erau
Perfect Simplu eu fui tu fuși el/ea fu noi furăm voi furăți ei/ele fură
Mai Mult Ca Perfectul eu fusesem tu fuseseși el/ea fusese noi fuseserăm voi fuseserăți ei/ele fuseseră
Conjunctiv Perfect eu să fi fost tu să fi fost el/ea să fi fost noi să fi fost voi să fi fost ei/ele să fi fost
Condițional Prezent eu aș fi tu ai fi el/ea ar fi noi am fi voi ați fi ei/ele ar fi
Condițional Perfect eu aș fi fost tu ai fi fost el/ea ar fi fost noi am fi fost voi ați fi fost ei/ele ar fi fost
Perfectul Compus eu am fost tu ai fost el/ea a fost noi am fost voi ați fost ei/ele au fost
Viitor eu voi fi tu vei fi el/ea va fi noi vom fi voi veți fi ei/ele vor fi
Viitor Anterior eu voi fi fost tu vei fi fost el/ea va fi fost noi vom fi fost voi veți fi fost ei/ele vor fi fost
cum este corect

Concluzie

Verbul este o parte de vorbire supusă schimbării. Cum am moștenit tiparele de conjugare de la latini, ca vorbitori avem dificultăți în scrierea corectă a verbelor excepție. De aceea, scriu această serie de articole pe probleme curente și mă ghidez după DOOM 2 (deocamdată, până iese DOOM 3) și pe Gramatica limbii române de la Editura Iorgu Iordan(nu Gramatica Academiei, ci cea explicată).

Dacă aveți alte dificultăți, lăsați mesaje în comentarii și promit că în 48 de ore voi veni cu un articol care să vă ajute. Aveți un alt articol util (aici) până data viitoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *