Ce te face să crezi în decizii greșite? Midnight Library e un multivers de posibilități

Zapând prin tag-ul carte nouă, am dat peste un roman 2020, Midnight library. Pot să spun că are mai mult alura unui roman newyorkez cu nevroze, combinat cu un roman inspirat din Psihologia Practică haios. Ce te face să crezi în decizii greșite? Midnight Library e un multivers de posibilități.

E o carte nouă, una drăguță care te va ajuta să înțelegi că viața are o grămadă de posibilități, iar tu ești aici că să le culegi. Autorul ne avertizează supra unei tendințe general umane:

Dacă vrei să fii cineva diferit de eul tău, vei eșua mereu. Dorește-ți să fii tu. Țintește să gândești ca tine. Fii cea mai vie versiune a ta. Îmbrățișează latura ta cea mai reală. (…) Nu te îndoi niciodată de tine chiar dacă oameni râd. Majoritatea bârfelor sunt invidie ascusă.

(Matt Haig- Midnight Library– traducere proprie)

Cine este autorul? Matt Haig este un jurnalist englez care scrie romane. Nu există prea multe informații despre el, dar ar fi absolvit le Universitatea din Hull.

Nimic relevant despre motivul pentru care romanul lui Midnight Library a fost scris.

Cu ce ne ajută cartea? Ne dă o perspectivă nouă asupra vieții noastre și ne uimește cu forma lui. Apropo, dacă vă plac blog-urile o să vă placă această carte.

Să începem!

Midnight library recenzie

Midnight library- Matt Haig

An apariție: 2020(Canongate Books)

Traducere: ediția mea nu are traducere

Număr de pagini:336

Nora trăiește în Bedford cu pisica ei. Prea prinsă în regrete ea nu își trăiește viața din plin. O carte nouă conține introspecție, dar Nora nu capabilă de așa ceva.

Astfel, ea decide să moară. Doar că moartea refuză să o ducă unde se aștepta ea.

În schimb, Nora e dusă într-o bibliotecă la miezul nopții. Într-un pasaj, autorul inserează un avertisment subtil:

Trebuie să fim un singur eu.
Trebuie să simțim o singură viață.
Să nu face totul pentru a deveni una cu el, pentru că suntem deja infinitul. Cât timp trăim, noi suntem deja înzestrați cu un viitor de multiple posibilități.

(Matt Haigs- Midnight Library-traducerea mea)

Acolo, află că poate să trăiască orice viață vrea, doar alegând. Oare ce lecții va primi Nora? Va reuși să ajungă la viața visată?

Viața e un morman de posibilități…

Nu există conținut sensibil în acest roman. Slabele referiri la sex sunt voalate, fără perversiunile Fifty Shades of Gray.

Însă, unele teme sunt prea greu de digerat pentru anumite categorii de public.

Ce aș putea să spun că nu îmi place? Ei bine, aș putea spune că Nora nu îmi e deloc simpatică. Însă, personajul este potrivit pentru poveste, tipic pentru anumite categorii de oameni. Astfel, Nora vrea să fie fericită.

În schimb, faptul că ea tratează superficial și facil problemele vieților, o face să se întoarcă în bibliotecă mereu.

Ce mi-a plăcut la acest roman? Romanul este plin de simboluri și lecții. Lectura lui e mai recomandată decât lectura unei cărți de Psihologie Practică. Multitudinea de regrete pe care Nora le depășește sunt comune oricărei persoane.

Cu toții regretăm ceva, iar 70% din regretele ei le-am întâlnit și la alte persoane. Însă, Matt Haig are un mod mai elegant de a descrie asta:

Între viață și moarte se află o bibliotecă, iar în biblioteca aceea, rafturile nu se mai sfârșesc. Fiecare carte reprezintă o viață pe care o puteai trăi. Ca să vezi ce s-ar fi întâmplat, dacă luai alte decizii… Ai fi făcut ceva diferit, dacă ai avea șansa să-ți ștergi regretele?

(Matt Haig- Midninght Library- traducerea mea)

Recomand acest romanului pentru bogăția lecțiilor pe care ni le dă Nora. Mi se pare mai simplu decât romanele încifrate europene. De ce să nu vă las și un film simbolic?

Concluzie

Ei bine, v-am prezentat o carte nouă pe care nu prea știu dacă să o incadrez la dezvoltare personală sau la romane. Nora trăiește pe viu toate lecțiile.

Experiența ei e autentică, deci ne ajută mai mult să înțelegem cum am reacționa noi în situația ei. Suntem creaturi pline de regrete.

Ne creăm regrete din orice, dar oare avem motive să ne detestăm viața?

De cele mai multe ori, oamenii nu realizează ce au până nu-l pierd, iar majoritatea nici nu trăiesc vieți considerate distruse. Poate un pic de introspecție, i-ar ajuta să înțeleagă ce este cu adevărat important pentru ei.

Ca pisica lui Schrodrindger, dacă ne poate duce la un nou regret. Nu crezi că dacă ai putea vedea viețile pe care le-ai putea duce, ai alege mai înțelept?

1 thought on “Ce te face să crezi în decizii greșite? Midnight Library e un multivers de posibilități”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *