Cea mai bună manga cu detectivi 2017, „Bungou Stray Dogs”

Acum câțiva ani, zapând pe un site manga am dat de seria Bungou Stray Dogs de Kafka Asagiri.
Uimitoare pentru abordarea unică asupra literaturii. Se diferențiază de Aoi Bungakai. Aici autorii devin operele lor prin puterile pe care le au.

Așa e autorii au o abilitate inspirată dintr-o carte reprezentativă. Astfel, Akutagawa devine angajatul Mafiei Portului. Iar, Dazai Osamu devine mentorul lui, un fost mafiot.

Cine e Kafka Asagiri? Se pare că despre el avem la dispoziție puține informații. Însă, ce e important de reținut este: scriitor japonez de manga și light novels și colaborator al lui Sango Harukawa. Cam asta îl definește pe engmiaticul scriitor de scenarii.

Cu ce vă ajută o serie de mister? Ei bine, când îmi traduceam seria am descoperit vocabularul complex al autorului. Poate părea simplu când citești. Adesea citim aproximând, dar oare chiar cunoaștem toți termenii?

Evident, nu. Abia când traduci o manga o înțelegi pe deplin. Uneori la prima cititre ratăm detalii esențiale din text. Așa că, de ce să nu ne transformăm în traducători manga, așa peste noapte. Vă recomand să treceți prin tot procesul.
Să trecem la recenzie!

Bungou Stray Dogs recenzie

Bungou Stray Dogs- Kafka Asagiri
An apariție: 2017(Yen Press)
Traducere: Nu este tradusă
Număr de pagini serie: cam 192/ volum

Seria de manga, căci despre asta vorbim în această categorie a blogului, prezintă trei perioade: prima- bătălia cu Mafia Portului , a doua- bătălia contra Guild, a treia serie- bătălia contra lui Fyodor Dostoevski.

Astfel, seria de romane merită o recenzie a fiecărei perioade. Să începem cu eroul primei serii, Atsushi Nakajima.


După ce Atsushi este dat afară fără vreun motiv clar din orfelinatul în care locuia, el vagabondează prin Yokohama.

Într-o zi, salvează un om de la înec. Norocul este schimbător, omul salvat se dovedește a fi un memebru al Agenției Armate de Detectivi- Dazai Osamu.

Ce are să urmeze îl ajută pe Atsushi să găsească un loc de care aparție- sau poate nu. Va reuși oare personajul să devine dintr-un „om bun de nimic” într-un „om bun de ceva”?

În a doua perioadă, personajul central, Atsushi, este prins în lupta cu o organizație criminală străină: Guild.

Astfel, trecutul și prezentul se împletesc și noi personaje apar în situația inedită creată de Guild. Va reuși Atsushi să ajute Agenția?

În a treia perioadă, lupta pentru Yokohama nu îl mai are pe Atsushi în prim plan. De fapt, acum ne concentrăm pe mai multe personaje.

Astfel, ele trebuie să facă front comun împotriva lui Fyodor Dostoevsky și al grupului lui. Se va înțelege Mafia Portului cu Agenția Armată de Detectivi?

Seria nu are conținut sensibil. Chiar și tema morții este superb ambalată să nu deranjeze cititorul cu emoții prea puternice. Așa că e potrivită pentru toți.

Temele abordate sunt diverse. De la identitatea de sine, la condiția omului în societate(acel „good for nothing” pe care îl repetă Atsushi are sens) și până la moarte, toate aduc o ușoară alură comică.

Dazai este un personaj tragic, dar și comic. Pentru cei care au citit seria știu la ce mă refer.


Recomandare

Un mic detaliu nu mi-a plăcut. Desenul din manga e superb, dar fără light novel avem o problemă cu Dazai Osamu.

În categoria carte modernă, v-am făcut o recenzie la opera scriitorului Dazai Osamu- No longer Human. Cine va citi micuțul volum înainte să se dedice citirii manga, va realiza că Dazai-cel ficțional nu este insiprat din Dazai- autorul.

Nu, nu este. El se inspiră din Yozo, protagonistul No longer Human. Poate voi veți găsi aspectul neimportant, dar a contat pentru mine.

Ce mi-a plăcut la această serie? Totul este un mister. Fără explicații plojezi în povestea lui Atsushi, afli de Dazai și îl legi de Akutagawa.

Practic, m-a uimit tehnica prin care Kafka Asagiri își construiește personajele și bogăția vocabularului pe care am descoperit-o traducând.

Ați putea citi toată seria, dar nu ratați light novel-urile. Fără ele experiența nu este completă. Iar eu, vi le voi prezenta în secțiunea Catrea Modernă.

Concluzie

Închei recomandând această serie. Să readuci un scriitor în atenția publicului este o inițiativă interesantă, dar să promovezi atâția scriitori renumiți e ceva ce merită încercat.

Temele abordate sigur vă vor stârni interesul: moartea, sinuciderea( care devine leit motif pentru Dazai, dar nu șochează). Tragedia este o componentă a seriei, fără dramatism în plus.

Poate veți fi interesați de modul în care autorul, Kafka Asagiri, redactează dialogurile. Sunt autentice și uimitoare.

O problemă ciudată legată de acțiune e răsturnarea firului logic. Începem din prezent, dar revenim în trecut descriind fiecare personaj.

Pentru pasionații de povești fantastice, cu detectivi și mistere, Bungou Stray Dogs e seria perfectă.

Iar vocabularul bogat al autorului nu se răsfrânge doar asupra light novel pe care le voi prezenta în altă categorie a acestui blog, ci și în seria desenată.

Până atunci, puteți citi articolul anterior despre Aoharu x Kikanjuu, iar cei de Animekage au tradus anime-ul făcut după colecție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *