Cele mai apreciate 2 cărți SF de pe Goodreads

Cred ca orice scriitor amator are cont de Goodreads. Asta ne ajută și pe noi cititorii. Pe Goodreads topurile sunt adaptate cititorului. Deci, cu toți sunt mulțumiți de rezultate. De aceea, vă voi prezenta Cele mai apreciate 2 cărți SF de pe Goodreads.

Acest top este dedicat fanilor SF, un gen cu care nu prea am tangențe. Sper că aceste cărți moderne vă vor plăcea, le-am găsit și eu prin recomandările Goodreads. Cartea modernă pare să predomine în topul preferințelor.

Nu știu de ce se apreciază mai ales formele, dar sunt bine venite. Până la urmă, din formele vechi și noi pe care le-am citit cele două sunt alegerile mele.

Oricum, din toate cărțile ai ceva de învățat. Spunând asta vă invit să plojăm în SF cu monștrii lui ce îmbracă știința în aluminiu.

Să începem recenzarea!

dune

Dune de Frank Herbert (Sf aproape de Fantezie)

Acțiunea are loc în deșertul planetei Arrakis. Dune urmărește povestea băiatului Paul Atreides. El este moștenitorul unei familii nobile însărcinate să conducă o lume cam ostilă.

Există însă un medicament capabil să extindă viața și să sporească puterile conștiinței. Râvnită în universul cunoscut, medicamentul (melange) este un premiu pentru care mulți au fost uciși.

Când Casa Atreides este trădată, distrugerea familiei lui Paul îl trimite pe băiat într-o călătorie cum nu și-a putut imagina vreodată. Pe măsură ce se dezvoltă intriga, Pavel se schimbă ușor. Astfel, el devine un luptător enigmatic.

Un amestec uimitor de aventură, misticism și politică. Dune a câștigat primul premiu Nebula, a împărțit premiul Hugo. Astfel, el a fost o carte ce transcede generațiile. Cartea modernă este o carte destul de veche, dar încă se vinde pe Amazon.

Îmi place călătoria inițiatică a personajului. Paul crește și își întărește setea de răzbunare, dar descoperă și sentimente noi. Conștiința și medicamentul sunt ale simboluri discutate. Ce ai face, dacă ai găsi un astfel de drog?

Nu îmi place stilul în care este scrisă cartea. Poate este doar părerea mea, dar stilul este ușor prea clasic pentru mine. Îl prefer pe Murakami.

Vă las și o recenzie alternativă:

Intr-un viitor indepartat, intr-un imperiu interplanetar, condus dupa reguli feudale, casele nobiliare se lupta pentru suprematie. Casa Atreides primeste controlul asupra planetei Arakis, singura sursa de mirodenie – cea mai valoroasa si importanta substanta din univers. Asta adanceste vechea rivalitate dintre Casele Atreides si Harkonnen.Leto Atreides si familia lui se vor confrunta nu doar cu o planeta desertica, neprietenoasa si necunoscuta, ci si cu comploturi politice periculoase.O poveste clasica, bogata in sensuri religioase, economice, tehnologice si sociale, o complexitate care o pune definitiv pe lista cartilor de citit intr-o viata.

(sursă Emag)
neuromatul

Neuromancer/Neuromatul de William Gibson (# detest traducerea luată de pe Goodreads)

Case a fost cel mai ascuțit hoț de date din matrice – până când i-a paralizat sistemul nervos, alungându-l din spațiul cibernetic. Acum, un misterios angajator l-a recrutat pentru o ultimă șansă( o inteligență artificială ușor experimentală). Molly, un samurai de stradă cu ochi ca de oglindă îl va urmări pe Case care este pregătit pentru aventura memorabilă în care va porni.

Neuromancer prezintă o viziune șocantă care a confirmă sau infirmă ipotezele fanilor SF despre tehnologie și despre noi înșine. Este o carte ciudată, ceva în genul Matrix, care să ne delecteze printr-o călătorie spre viitor.

Însă, cum viitorul este incert și nu-l putem controla, nici acțiunea cărții moderne nu este o prevestire. Nu, ea este doar un mic fragment de îngrijorare față de tehnologia care ne acaparează viețile. Nici eu nu mă exclud. Mai ales că acum scriu pe tabletă.

Îmi place ideea de la care a pornit povestea. A doua șansă este rară și ar trebui să profităm cu toții de ea. Alăturarea personajelor ciudate cu decorurile futuriste este oportună și ar fi super descrisă într-un audiobook.

Însă, poate că stilul este ușor deranjant. Poate eu sunt de vină, dar cărțile SF întrețin ușor mai slab suspansul. Mi se pare că fantezia este cea mai captivantă.

Vă las o recenzie independentă:

Ciberspatiul! O halucinatie consensuala impartasita zilnic de miliarde de operatori legitimi, reprezentare grafica a datelor extrase din bancile tuturor computerelor. O complexitate inimaginabila. Siruri de lumina aliniate in non-spatiul mintii, roiuri si constelatii de date.   Deconectat definitiv de la extazul ametitor al „matricei”, Case duce o existenta de infractor marunt si se simte treptat atras de gandul sinuciderii. Totul se schimba odata cu aparitia unui necunoscut misterios, care ii ofera posibilitatea reconectarii la matrice… in schimbul participarii la o singura misiune.   Ridica mainile, cu palmele in sus si degetele albe usor raschirate si, cu un clic abia auzit, din tecile de sub unghiile grena lunecara zeci de lame de bisturiu, lungi de patru centimetri si cu taisuri duble.   In ceea ce priveste impactul concret al scrierilor sale, William Gibson este probabil cel mai important romancier din ultimele doua decenii. Prima lui trilogie a pus bazele conceptuale pentru cresterea exploziva a mediilor virtuale in jocurile video si in spatiul Web. Fara el, lumea ar fi fost diferita. – The Guardian  

(sursă Libris)

Concluzie

Aceste două din categoria carte modernă nu sunt singurele cărți SF de citit vara asta de pe Goodreads. Poate voi aveți alte alegeri. În fine, din orice carte ai ceva de învățat, chiar și din cele prost scrise.

Vă las articolele anterioare și vă întreb:

Care este topul vostru pentru SF?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *