Conceperea unui roman horror inedit- metoda „Doctor Sleep”

Conceperea unui roman este o muncă migăloasă pentru orice pasionat de literatură. Cred că nu exagerez spunând că orice scriitor amator are cel puțin un roman terminat de care este mândru. Conceperea unui roman horror inedit- metoda Doctor Sleep este inventată e Stephen King.

Stephen King mă pasionează de mult timp. Am citit Pet Cemetery, Doctor Sleep, Shining, vai și încă multe, dar le vom recenza pe rând sau împreună. Doctor Sleep este o carte nouă a acestui autor, nu chiar atât de nouă.

Povestea se întinde pe mai mulți ani și continuă The Shining. Însă, nu povestea este totul. Cine citește Stephen King a observat că el este și un talentat regizor.

Cine este autorul?

STEPHEN KING este autorul-fenomen a peste 60 de cărți, devenite bestsellere internaționale. Printre cele mai recente titluri ale sale se numără If It Bleeds, The Institute (Institutul, Nemira, 2020), Elevation, The Outsider (Străinul, Nemira, 2019), Sleeping Beauties, scrisă împreună cu fiul său, Owen King (Frumoasele adormite, Nemira, 2018), și seria Bill Hodges: End of Watch (Mort la datorie, Nemira, 2018), Finders Keepers (Ce-am găsit al meu să fie, Nemira, 2017) și Mr. Mercedes (Nemira, 2015) – recompensat cu Edgar Award for Best Novel.

(sursă nemira blog)

De ce recenzez a est roman? Pentru fanii horror care vor să iasă din monotonie. Practic, acest roman are o structură inedită fiind o trecere de la vechi la nou. Vă voi spune mai multe în recenzie.

Dacă în The Shining autorul explorează un timp trecut, cu Doctor Sleep el ne aduce în prezent. Apoi, cine nu e curios ce s-au întâmplat cu Danny?

Să începem recenzarea!

Doctor Sleep

Doctor Sleep- Stephen King

Anul apariției: 2019

Traducător ediția mea: Ruxandra Toma

Număr de pagini: 336

Danny a crescut, timpul trecut s-a transformat în realitatea nilor noștrii. În unele romane ale lui Stephen King, viziunile personajelor converg.

Aici vorbim de lumea orientată în jurul lui Danny și Abrei, o fetiță cu puteri paranoramle cu care intră în contact telepatic. Când un grup de criminali care ucid copii a venit să o răpească pe fata, Danny e pus în situatia de a fi erou. Vă reuși oare?

Temele abordate și limbajul folosit nu îl apropie pe Stephen King de Chuck Palahniuk. Mai degrabă, King are meritul de a imita o realitate prezentă obiectiv. Personajele lui Palahniuk tind să fie exagerări ale unor realități curente.

În viziunea promovată de unii utilizatori ai site-ului Archiveofourown, Stephen King este un scriitor horror admirat- un simbol pe care și ei vor să-l atingă.

Moartea, nemurirea sunt doar câteva teme prezente, dar să vorbim despre dozarea suspansului. Practic, autorul ne ține pe scaun până terminăm cartea doar prin maniera în care scrie. Cum reușește?

Mă fascinează alternanța planurilor narative. Danny, Abra, familia Abrei, criminalii și orășelul, toate converg. Abra este descrisă în raport cu Danny și criminalii aceia. Însă, nu vorbim despre descrieri convenționale, ci despre un scriitor talentat de horror.

Stephen King nu ne spune, ci ne arată. Deci, cartea nouă promovată de el este iscusit creată ca să nu anticipeze. Autorul alege să o crească pe micuța Abra în timp ce Danny ajunge în deplină maturitate.

Danny nu spune că e depresiv, ci că are o problemă cu alcoolul. El nu ne spune direct că este singur, el se proiectează prin realizările de peste ani. Anii ce s-au scurs de la incidentul cu hotelul din The Shining.

E uimitor cu un roman peste 200 de pagini este așa de tensionat. Cred că la asta a contribuit experiența autorului care a fost de multe ori bestseller.

Nu sunt de acord cu finalul. Pot spune că este un pic forțat. Un final fericit nu îl caracterizează pe Stephen King. Poate o sugestie sau un alt fel de poveste de încheiere ar fi mai potrivite.

După ce suspansul ne ucide pe parcursul cărții, finalul vine și ne lovește printr-o realitate prea perfectă, deci ireală. Ceea ce rar găsești în romanele ce i-au marcat tinerețea ca Pet Cemetery sau Carrie White.

Recomand acest roman fanilor horror și, faceți abstracție de final. Nu e chiar așa rău.

Concluzie

Am avut două cărți noi, Inventează Ceva și Doctor Sleep, ambele sunt ușor de încadrat la categoria cărți cu mult suspans. Cine știe?

Poate va ieși ceva și în 2021 care să rivalizeze succesului celor doi autori. Succesul unui autor nu se măsoară doar în cel imediat, ci în anii în care oamenii te citesc după.

Sper că v-a plăcut articolul celălalt este aici și vă întreb:

Care este unitatea de măsură a succesului?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *