Cum ar trebui să fie un om inteligent? Inteligența reformată de Osho

Osho

V-ați întrebat vreodată cum este un om inteligent? Uneori răspunsul vine în feluri ciudate. Cum ar trebui să fie un om inteligent? Inteligența reformată de Osho aduce inima în echilibru cu mintea.

Am citit recent o carte nouă de dezvoltare personală scrisă de Osho- Inteligența: Reacționează creativ la prezent.

În acest volum, autorul ne vorbește în parabole. De aceea, Osho se axează pe explicații legate de spiritualitatea, nu de psihologie.

Cine este autorul?

Osho s-a născut in 1931 in India, cu numele Chandra Mohan, într-o familie jainista. Primii 7 ani a fost crescut de bunici, într-un stil de viața care implica libertate totala. In anii ’60 si-a luat numele Acharya Rajneesh (Liderul Nopții sau Domnul Întunericului), apoi Bhagwan Shree Rajneesh. A absolvit Filosofia, remarcându-se prin faptul ca stârnea polemici si întrerupea cursurile. I s-a cerut sa nu mai vina la cursuri, numai la examene. La 21 de ani a susținut ca a atins iluminarea, pe care s-a apucat apoi s-o propovăduiască.

Vă scriu aceasta recenzie pentru a vă ajuta să determinați, dacă aveți nevoie de această carte. Nimănui nu-i place să cumpere cărți pe care nu le citește.

Să începem recenzarea!

Inteligența. Reacționează creativ la prezent

Inteligența. Reacționează creativ la prezent- Osho

Anul apariției: 2018 (Litera)

Traducerea mea: în limba română

Număr de pagini: 240

Debutul volumului încearcă să ne definească inteligența în raport cu intelectul și simțirea. Osho face o paralelă pentru a explica fiecare concept.

Că să fim inteligenți trebuie să ne dezvoltăm creierul sau inima? Ei bine, nici creierul și nici inima nu ar trebui să primeze. Ai nevoie de amândouă pentru a fi considerat inteligent, explică Osho.

Cartea lui ar putea deranja profesorii universitari bătrâni. Acest fapt este demonstrat de ideea greșită ( în viziunea lui Osho) de educație.

Educația nu ar trebui să se bazeze doar pe transmiterea de informații, ci și pe dezvoltarea acelor abilități de viață. Temele explorate de călugăr sunt multiple: educația, inteligența, emoțiile.

Mi-a plăcut abordarea didactică asupra subiectului. Maniera în care Osho explică făcându-ne să înțelegem prin exemple practice este inedită. De asemenea, îi probează teza.

Nu mi-a plăcut neapărat lungimea cărții. Uneori, Osho simte nevoia să reamintească ceea ce tocmai a susținut într-un alt paragraf.

Recomand această carte celor pasionați de dezvoltare personală. Nu uitați, inteligența este necesară devenirii noaste că persoane.

Vă propun și o recenzie alternativă:

Invataturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuti lideri spirituali ai secolului XX, rastoarna tiparele clasice de gandire, provocandu-ne la o permanenta punere sub semnul intrebarii a certitudinilor si la un proces de consti entizare de sine.

Cartile din seria „Incursiune intr-un nou mod de viata” prezinta viziunea acestuia privind cele mai importante pro bleme pe care si le pun oamenii interesati de stiinta transformarii de sine si de o spiri tualitate adaptata la provocarile cotidiene ale vietii contemporane.”

Inteligenta inseamna incredere in propria fiinta. Inteligenta inseamna aventura, emotie, bucurie. Inteligenta inseamna sa traiesti clipa si sa nu-ti bati capul cu privire la viitor – trecutul nu mai este, viitorul inca nu a venit. Inteligenta inseamna sa profiti din plin de clipa prezenta. Din ea va iesi viitorul. Daca clipa prezenta e traita cu incantare si bucurie, clipa urmatoare, care se naste din ea, va aduce in mod firesc si mai multa bucurie.” – OSHO

(sursă cărturești)

Concluzie

Deși controversat, călugărul Osho are un punct de vedere pertinent în această problemă. Mintea noastră tinde să ne ucidă inima și atunci devenim roboți.

Osho pledează pentru echilibru între cele două sfere și pragmatismul sistemului de educare actual. Reforma promovată de el se bazează pe primatul abilității, nu al informației.

Cine știe? Poate îl vor citi și directorii de școală. Ar fi interesant ca ei să vadă și această latură a educației, una foarte importantă. Unii îi spun ”skill”, alți ”competență”, dar Osho consideră că este doar inteligență nativă.

Poate vă va interesa și articolul anterior. Poate Osho vă pasionează.

Voi ce credeți că e mai important: inima sau creierul?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *