Cum ne dăm seamă că suntem mințite? Aplicăm metoda Spy the Lie

Spy the Lie- Psiholgie Practică

Cum trădare și infidelitățile lui sunt ceva peste care noi, fetele, nu putem trece. Mă întreb: Ce aș putea face ca să evit astfel de situații? Cum ne dăm seamă că suntem mințite? Aplicăm metoda Spy the Lie. Poate nu ți se va părea posibil, dar citește mai întâi.

După cum se spune:

Dragostea: o nebunie temporară vindecată prin căsătorie.

Dorothy Allison

Cum din experiență știm că un om ne minte de cel puțin zece ori într-o zi, rămâne să aflăm de ce și cum. Putem să ne însușim termenul englezesc de spy(spy. eng- spion) pentru acest demers.

Așa că am găsit o carte non-ficțională: Spy the Lie, a unor autori care pretind a fi foști agenți CIA. E un volum așa de mic și explicit că-l poți lua în geantă și citi la universitate.

Metoda, deși alambicată, pare infailibilă. De când am citit această carte caut să o exersez prin filme cu detectivi. Practica duce perfecțiune.

Cine sunt autorii? Philip Houston care este un expert pensionar al CIA în test poligraf și detectarea minciunii.

Susan Carnicero, Michael Floyd și Don Tennant care, se pare, au lucrat împreună pentru CIA în aceeași perioadă.

O să vă fac o recenzie de carte. Dacă veți citi acest volum, vă veți familiariza cu metoda lor.

Să începem!

Spy the Lie recenzie

Spy the Lie-Foști ofițeri CIA te învață cum să detectezi minciuna- Philip Houston , Susan Carnicero, Michael Floyd și Don Tennant

Anul apariției: 2015(Editura Trei)

Categroie: PP(Psihologie Practică)

Număr de pagini: 216

Viața de spion este una complicată, dar în spatele procesului de selecție al informatorilor se află oameni pregătiți să detecteze minciunile potențial periculoase.

Astfel, cei trei autori ai acestei cărți explică metoda folosită de ei, pe etape, folosind exemple din meseria pe care au avut-o.

Metoda ciorchinelui, dar și clasificarea minciunilor sunt relevante demersului nostru. Carte le descrie cu acuratețe. Însă, nu putem fi sigur pe validitatea poveștilor inserate. Totuși, sunt agenți CIA. V-am convins?

Cred că temele abordate converg în jurul miciunilor intenționate, deși există câteva zeci de pagini despre minciunile prin omisiune.

Nu mi-a plăcut abordare succintă a capitolelor următoare. Practic, autorul ne descrie finalitatea metodei în primele două capitole.

Înțeleg că, pentru fanii suspansului, o carte care îți descrie mai întâi finalul și, mai apoi, te conduce pe un drum alambicat până la introducere poate să se vândă ca pâine caldă.

Însă, eu consider acest aspect riscant. Poate cititorul nu va fi mulțumit de rezolvarea oferită.

Mi-a plăcut însă metodă descrisă. Este ceva nu prea ușor de aplicat, dar exemplele te ajută. În câțiva ani de practică, poate vom reuși și noi să ne dăm seama cine minte.

Apoi, putem observa că, pe marginea anumitor capitole, se oferă informații suplimentare, soluții practice oferite pentru a întări cele spuse în capitol sau, după caz, capitolele anterioare. Acest lucru e în folosul nostru.

Te învață cum să detectezi minciunile copiilor.

Într-adevăr, există secțiuni dedicate acestei metode care devine aplicată pe copii, mai exact  pe copilul lui Susan.

Abordarea personală ajută. Tu trebuie doar să fii atentă la ce citești. Uneori, poate e necesar să recitești, dar nu te teme informația este prezentată facil.

Ca ansamblu, cartea te poate ajuta în cariera de la resurse umane, psihologie sau Academia de Poliție, dar și în relație. Întrucât sinceritatea este esențială în viață, dar mai ales în aceste domenii care se bazează strict pe o relație sinceră între oameni. Chiar și scriitorii amatori ca mine au ceva de învățat din acest volum. Știm ce spunea Fyodor Dostoevsky:

Minciuna e unicul ascendent al umanității asupra celorlalte vietăți, prin ea se ajunge la adevăr.

Fyodor Dostoevsky

Poate nu este cartea potrivită pentru anumite categori de public, mai ales pentru cei care preferă alt format de cărți PP. Fiind scrisă ca să întrețină atenția, maniera de redare este orientată spre marketing.

Practic, cititorul de romane va detesta să aștepte. Nu va avea răbdare să citească toată cartea, când esențialul se poate rezuma în treizeci de pagini.

Eu am citi această carte și pot să mă declar mulțumită, dar nu pot spune că toată lumea va aprecia acest tip de cărți. Așa că, nu cumpărați doar de curiozitate. Un film care s-ar putea să te ajute să exersezi(e disponibil în română):

Concluzie

Nu există un rezumat la metoda agenților în acest articol. Ea conținând sfaturi pentru a detecta înșelăciunea, d ele nu pot fi rezumate ca un roman de ficțiune. Ele pot fi comentate.

Însă, oare metoda este sută la sută garantată?

Nu, bineînțeles! Chiar autorii acestei cărți surprind, prin anecdote, situații din viața lor sau al apropiaților în care metoda a funcționat sau nu. Autorii se dovedesc imparțiali anunțând că metoda funcționează, cum s-ar spune: „în 90% din cazuri”.

Simți că te minte cineva, poate arunci o privirea pe metoda Ciorchinelui. Uneori, minciunile îmbracă mai multe fețe ceea ce înseamnă că minciuna nu înseamnă neapărat să spui ceva neadevărat.

Sper că veți găsi cele 216 pagini utile. În curând vom avea mai multe articole în această secțiune. Voi ce alte cărți de Psihologie Practică ați mai citit?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *