Cum rsăpund autorii

Cum răspund unii autori respingerile primite de la editori?

Cum răspund unii autori respingerile primite de la editori? Respingerile sunt grele pentru oricine. În facultate, temele noastre sunt constant respinse de profesori. O respingere vine pe fondul a ceva. Vrei, nu vrei o accepți ca să treci mai departe.

Cum mi s-au trimis un eseu spre recorectare. Acum, citesc Arta de a respinge un roman. Așa e! Fac haz de necaz și vreau să aduc cartea mai aproape de voi.

Maniera în care este scrisă ne amuză. Nici cel mai rigid om nu ar putea să nu râdă măcar un pic citind o carte modernă atât de bine scrisă.

Cine este autorul?

CAMILIEN ROY (n. 1963, Bathurst, New Brunswick) este un scriitor canadian care impresionează prin talent şi discreţie. Nu caută cu înverşunare succesul, refuză răsfăţul mediatic şi îşi găseşte timp şi pentru alte lucruri, în afara cărţilor pe care le scrie. Roy studiază psihologia la Universitatea din Monckton şi susţine un masterat pe tema orientării profesionale la Universitatea din Laval. În prezent, trăieşte la Robertville, unde desfăşoară activităţi de consiliere profesională. Face parte din galeria aşa-numiţilor scriitori acadieni, alături de Ronald Després şi Raymond LeBlanc. Pentru La première pluie (Prima ploaie), romanul lui de debut, apărut în 1999, Camilien Roy primeşte Premiul Antonin Maillet Acadie-Vie şi Premiul France-Acadie. Al doilea roman, La Fille du photographe (Fiica fotografului), publicat în 2005, îi aduce o nominalizare la Gala Premiilor Éloize. În tradiţia Exerciţiilor de stil ale lui Raymond Queneau, Camilien Roy publică în 2007 L’Art de refuser un roman (Arta de a respinge un roman), o colecţie de nouăzeci şi nouă de scrisori care impresionează prin vervă parodică şi umor.

(sursă Humanitas)

Nu transmite idei care vor schimba lumea, dar te deconectează de la problemele cotidiene.

Să începem recenzarea!

Arta de a respinge un roman

Arta de a respinge un roman- Camilien Roy

Anul apariție: 2009

Traducere: Nicolae Balta

Pagini: 176

Cartea modernă are forme noi. Când un scriitor termină un roman, entuziasmul explodează. Scriitorul de față ne povestește răspunsurile (respingerile haioase) pe care le-a primit pentru cartea lui.

Ce va urma? Teme, motive- nu mai vorbim despre asta la această carte modernă. Pur și simplu ne sunt transmise idei și relatate situații. Forma în care ele sunt transmise este liberă și inedită. Dacă respingerile ar fi o artă, mulți oamenii ar fi mediocrii la originalitatea cu care le tratează.

Avem scrisori de toate felurile: haioase, serioase, răspunsul schizofrenic sau răspunsul hippy. Unele particularități ale acestei cărți moderne sunt legate de lungime ei. Respingerile sunt mereu scurte.

Nu este lungă. Paginile și formatul nu reflectă numărul de cuvinte. De fapt, există unele răspunsuri care au doar cinci – șase propoziții.

Însă, cartea modernă este și așa dominată de forme. Nu ne va deranja sigur cantitatea mică de cuvinte, atâta timp cât calitatea este superioară. Umor destoinic și viziune realist – haioasă despre cum primesc unii respingerea unui roman, asta caracterizează Arta de respinge un roman.

Cam așa simte și un student când scrie un eseu ce ar trebui publicat în analele facultății (crede el) și îi este refuzat. Ce bine ar fi, de am fi toți așa haioși!

Ce spun vânzătorii despre cartea aceasta?

Daca tot nu stie sa franga inimi, editorul se pricepe ca nimeni altul la distrus aspiratii. Scufundator de sperante, torpilor de iluzii, distrugator cu raza mare de actiune, acest personaj napadit de manuscrise si-a fabricat cu timpul un repertoriu variat al refuzurilor. In cartea aceasta gasiti nouazeci si noua de forme de-a spune „nu“ unor oameni care asteapta cu sufletul in palma un „da“. Respingerea unei propuneri de publicare poate imbraca forme nastrusnice, de la delirul incontinent la pomposenia dizgratioasa, de la sictireala scurta la criza de isterie si de la regretul mamos la replierea strategica. Inca nu stim daca respingerea unui roman e cu adevarat o arta. Aflam insa, de la Camilien Roy, ca anticamera editoriala nu e deloc un spatiu ocrotit de surasul heruvimilor. Camilien Roy (n. 1963, Bathurst, New Brunswick) este un scriitor canadian care impresioneaza prin talent si discretie.

Mai multe păreri

Nu cauta cu inversunare succesul, refuza rasfatul mediatic si isi gaseste timp si pentru alte lucruri, in afara cartilor pe care le scrie. Roy studiaza psihologia la Universitatea din Monckton si sustine un masterat pe tema orientarii profesionale la Universitatea din Laval. In prezent, traieste la Robertville, unde desfasoara activitati de consiliere profesionala. Face parte din galeria asa-numitilor scriitori acadieni, alaturi de Ronald Despres si Raymond LeBlanc. Pentru La premiere pluie (Prima ploaie), romanul lui de debut, aparut in 1999, Camilien Roy primeste Premiul Antonin Maillet Acadie-Vie si Premiul France-Acadie. Al doilea roman, La Fille du photographe (Fiica fotografului), publicat in 2005, ii aduce o nominalizare la Gala Premiilor Éloize. In traditia Exercitiilor de stil ale lui Raymond Queneau, Camilien Roy publica in 2007 L’Art de refuser un roman (Arta de a respinge un roman), o colectie de nouazeci si noua de scrisori care impresioneaza prin verva parodica si umor.

(sursă Amazon)

Concluzie

Ah, am terminat și articolul de astăzi. Sper că v-am convins să citiți cartea aceasta modernă. Vă las cu un articol anterior și vă invit spre visare.

Cum ați fi fericiți să vi se respingă un roman?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *