Cum să creezi un roman pentru concursuri?

concurs

Concursurile de creație reprezintă o necesitate esențială pentru un debut de succes în cariera literară. Cu toate acestea, talentul nu este singurul factor determinant în aceste competiții. De multe ori, câștigătorul este cel care citește cu atenție specificațiile, nu neapărat cel cu cea mai bună operă. Hai să explorăm mai pe larg cum ne putem pregăti pentru un concurs literar și să discutăm despre greșelile care pot duce la eșec. Să începem!

Există mai multe tipuri de concursuri:

  1. Debut în poezie/proză
  2. Tematice pentru diverse ocazii
  3. Comemorative
  4. Periodice

Fiecare tip de concurs urmărește anumite tipologii de texte. Din păcate, regulile și specificațiile concursului nu ne furnizează întotdeauna aceste informații. Prin urmare, este esențial să ne documentăm și din alte surse. Atenție, aceste concursuri sunt adesea utilizate pentru a promova edituri sau reviste, nu neapărat pentru a ne ajuta pe noi. Să vedem acum 3 greșeli obișnuite pe care autorii le fac atunci când participă la concursurile de creație!

Scrii din suflet, nu din portofel

Scrisul se adresează sufletului, dar câștigul vine din portofel. Oricât de entuziasmat ești, nu uita că este necesar să convingi criticii că opera ta are valoare. Criticii aduc cu ei un bagaj de cunoștințe și preferințe. Chiar dacă nu aleg voluntar o operă înaintea celorlalte, ei aleg adesea opere care seamănă cu creațiile lor preferate. Este adevărat că similaritatea ne face să nu fim robotici și obiectivi, dar este și benefică pentru autor.

În momentul actual, rar mai apare o operă cu adevărat originală. Prin urmare, pentru autori, cercetarea juriului ne poate feri de multe probleme. Fiți atenți la ceea ce a câștigat anul trecut și la ce a fost respins. Apoi, comparați obiectiv câștigătorii cu propriul stil. Așa veți avea o imagine mai clară asupra propriei valori. Nu uitați de prezentare, deoarece romanele mai puțin reușite pot fi bine văzute datorită prezentării.

Nu corectezi bine și nu ceri ajutor în editare

Un text cu greșeli gramaticale va fi respins fără să mai treacă de etapa de evaluare. Este bine că ești mulțumit de cum a ieșit textul, însă ar fi și mai bine să îl dai cuiva pentru o a doua corectură. Este esențial să nu ai nicio greșeală, în afară de cele de stil. Poți fi eliminat ușor pentru orice mică eroare gramaticală.

Un software pentru corectare poate să îți fie de ajutor, dar aceste instrumente sunt limitate la greșelile de gramatică. Un editor uman poate înțelege mai bine scrierea creativă și emoția transmisă. Așadar, ar fi o idee bună să lași romanul în mâinile unui editor sau măcar să îl distribui prietenilor pentru a obține părerea lor.

Folosești teme nepotrivite pentru tipul de concurs ales

Există mai multe tipuri de concursuri, așa că este important să adaptezi temele la specificațiile fiecărui concurs. Nimeni nu va participa cu un text despre moarte la un concurs cu tematica Iepurașului de Paști. Autorii pierd adesea din cauza eseurilor care nu corespund specificațiilor de participare și abordează doar superficial tema concursului.

Cu toate acestea, nu suntem obligați să participăm la orice concurs care nu ne inspiră. În România, oferta de concursuri este încă limitată, motiv pentru care trebuie să înțelegem distincția dintre o editură și o tipografie. Editura se ocupă de întregul proces de publicare și își ia comisionul din vânzarea cărții, nu din buzunarul autorului. Tipografia se ocupă doar de tipărirea cărții și plățile sunt suportate integral de autor.

Concluzie

Un concurs ar trebui să fie pregătit cu mult timp înainte de începerea acestuia. Este crucial să alegi cu grijă tipul de concurs la care te înscrii, deoarece acest aspect poate face diferența dintre succes și eșec. Chiar dacă nu câștigi, nu înseamnă că stilul tău nu poate fi considerat artă. Mai ales că majoritatea concursurilor țintesc anumite tipuri de texte, dar nu precizează întotdeauna care sunt acelea.

Sper că ai găsit util articolul. Vom continua să discutăm despre diverse teme care să îți fie de ajutor în cariera literară sau în școală. Poți verifica articolele mai vechi aici. Te așteptăm și în grupul nostru de Facebook pentru mai multe discuții (grup). Să ne auzim cu bine!


Comments

Lasă un răspuns

Cărți pentru dezvoltarea personală :

carte recomandata pentru anxietate