Cum să nu scrii un roman?

cum sa nu scri un roman

Probabil vă întrebați de ce am luat o pauză cu acest blog. Ei bine, în ultimele 9 luni am studiat mai multe metode de a scrie creativ. Cum să nu scrii un roman? Este cea mai bună întrebare pe care un blogger amator sau autor amator ar trebui să și-o pună înainte de a se apuca să scrie un roman. Citiți în continuare pentru trucuri despre principalii detractori în scrierea creativă și cum putem aborda problema mai bine.

Detractorul este un factor care te oprește să continui sau să faci ceva. El este adesea intern și nu ține neapărat de motivație, voință. De fapt, el ține de reacția ta la ceva din mediu care te face să te oprești. Unii îi mai zic blocaj creativ. Noi vom încerca să răspundem la întrebarea: De ce nu pot trece de acest capitol? Însă pentru asta trebuie să ne concentrăm pe: Cum să nu scrii un roman?

Așadar, să vă spun ce vom acoperi în acest articol:

  1. Care sunt cauzele unui blocaj creativ?
  2. Scriitor organizat vs. Scriitor inspirat
  3. Sunt utile aplicațiile pentru scriere creativă?
  4. Feedback-ul este un detractor?

Care sunt cauzele blocajului creativ?

Bine, în ultimele 9 luni am început să scriu un roman. Citeam articole despre de ce apare blocajul creativ. Aparent sunt mai multe păreri, cei mai mulți înclinând spre lipsa de rigurozitate în scris. Însă nu este tocmai adevărat. Nu prea citesc cărți de dezvoltare personală, dar una avea un citat în care explica faptul că oamenii au rezerve de motivație și voință limitate. Autorul susținea că nu ar trebui niciodată să ne bazăm pe motivație, deoarece este limitată la perioada în care ești entuziasmat. Însă, nici voința nu te ajută prea mult în cazul unui blocaj creativ.

Starea creativă este strict legată de psihicul autorului. De aceea, blocajul creativ apare mai des când cărțile sunt scrise doar de dragul unei recompense care nu ne prea interesează. În fapt, dacă în loc de „vreau să scriu un roman” apare „trebuie să scriu un roman,” șansele să îl termini sunt mici. Există un mindset al autorului care contează la fel de mult ca rigurozitatea.

Trucuri utile:

  1. Înainte de a începe, fă o analiză SWOT a ideii de bază pornind de la: De ce voi scrie acest roman? Ce îmi aduce mie?
  2. Găsește resurse pentru a scrie acest roman: timpul, locul și toate celelalte persoane/aplicații implicate (corectură-editare-publicare).
  3. Stabilește KPI pentru proiectul tău. (De exemplu: voi scrie 80 de pagini în 6 luni cu maxim 30 de greșeli gramaticale pe tot proiectul.)
  4. Stabilește un plan de obiective și acordă-ți premii pentru fiecare obiectiv îndeplinit.
  5. Pregătește-te să eșuezi.

Scriitor organizat vs. Scriitor inspirat

Huh, în epoca modernă mai nimeni nu mai folosește dictarea automată sau muza. Însă asta nu înseamnă că vei eșua folosind aceste metode. Există mai multe tipuri de oameni, deci nu toți suntem analitici. Ideea este să adaptezi sarcina la stilul tău personal și să nu urmărești ceea ce fac vloggerii pe Youtube. Nici chiar Reedsy nu l-a egalat pe Milton sau, măcar, pe Cărtărescu. Adevărul este că unii scriitori celebri nu editau în timp ce scriau și nu aveau scheme pe baza cărora scriau romanul. De aceea, ar fi cazul să ții cont de ce tip de personalitate ai.

Cum afli asta? Există quizz-uri făcute după tipologiile lui Jung. Însă nu este neapărat absolut rezultatul. Până la urmă, doar în teorie visătorii vor prefera scrisul fără plan și alte tipuri de personalitate pe cel planificat. Ca idee:

  1. Când faci planuri, este necesar să nu le faci nici prea complicate (te vei speria), nici prea permisive (vei pierde detalii).
  2. Nu crea planuri ambițioase de la primul roman.
  3. Caută mereu să fie un roman așa cum vrei tu, nu cum se vinde. (Nu am întâlnit oameni plictisitori sau vieți prea normale.)
  4. Citește romane similare ca sursă de inspirație, nu pentru a copia.
  5. Dacă vrei, fă un palimpsest.

Sunt utile aplicațiile pentru scriere creativă?

În mare, nu. Ele oferă cam aceleași funcții, dar pe partea de tracking te încurcă. Ideea unei aplicații este să te țină organizat. Însă conform Wattpad, majoritatea scriitorilor din aplicație preferă Word, Canva sau editori text similari. Motivul este faptul că tracking-ul este mai ușor de ignorat decât un bilet pe frigider. În general, aplicațiile ca Novelist creează un suport pentru idei care te ajută ca structură. Însă poți să te pierzi ușor când nu ai organizatori vizuali.

Trucuri:

  1. Folosești structura unei aplicații, nu aplicația în sine.
  2. Pune pe hârtie planul, nu în telefon.
  3. Ajută-te de un editor, oricare ar fi el.

Feedback-ul este un detractor?

Feedback-ul este util pentru a crește ca om. Însă când scrii un roman, ar trebui să nu prezinți fiecare etapă pentru feedback. Uneori ceea ce prezinți poate naște alte idei în alte persoane. De aceea, ar fi ok, dacă ai păstra pentru tine planul și ai prezenta 3 draft-uri pentru feedback unei persoane de încredere. Încearcă să nu te lași dezamăgit în cazul unui feedback negativ. Uneori oamenii nu rezonează cu anumite tipuri de proză sau idei. De aceea, poate planul A nu va merge și va fi nevoie succesiv să folosești planul B, C, D, etc.

Trucuri:

  1. Fii sigur că există edituri dornice să cumpere romanul, dacă ele cred că va fi un succes. Editurile sunt cel mai bun test, deoarece ele vor suporta costurile publicării și eșecul. De aceea, editorii sunt foarte atenți ce fel de roman le trece prin mână.
  2. Bineînțeles, vorbim de edituri, nu de tipografii. Tipografiile îți iau banii doar pentru tipărirea cărții și nu te ajută cu promovarea. De aceea, ar fi ok să trimiți cele 3 draft-uri peste tot.

Trucuri:

  1. Alege editura în funcție de scriitorii care au mai publicat acolo.
  2. Nu sări direct la edituri celebre.

Concluzie

Scrierea unui roman este dificilă. Pentru unii este o problemă de organizare, pentru alții una de raportare. Însă în nici un caz, romanele nu au ajuns celebre pentru că autorul a făcut orice să scrie un bestseller. De fapt, unele bestseller-uri au apărut cu mult după moartea unor autori de genul lui Arthur Rimbaud. Cel mai important este să îți găsești un scop și uneltele potrivite. Fie ele resurse umane, fie ele resurse digitale. Mai ales că industria IA este în plină expansiune.

Dacă vă place articolul, cred că veți aștepta cu nerăbdare următorul articol despre cum se folosește corect ChatGPT în scrierea de cărți. Pe grupul nostru de Facebook va apărea și un video tutorial curând. Să ne auzim cu bine!

Alte articole utile:

Mai vechi- Link.

De la alte site-uri- Link.

Despre autori- Link.


Comments

Lasă un răspuns

Cărți pentru dezvoltarea personală :

carte recomandata pentru anxietate