Cum se face acordul subiect-predicat?

Poate ești îngrijorat despre cum se face acordul subiect-predicat. Este o problemă de gramatică destul de frecvent ignorată. Deci, vrei să afli cum se face și de ce oamenii greșesc acest acord? Atunci, vom începe prin câteva clarificări de bază. Apoi îți dau și un rezumat care conține doar ce ai nevoie.

Mai întâi, subiectul și predicatul sunt părți de propoziție principale. Deci, aici vorbim despre morfologie. Știm că nu există propoziție fără predicat. Însă, există regentă fără subiect. De aici se complică problema.

Subiectul poate fi exprimat prin: substantiv, verb la modalitate nepersonală sau alt substitut al substantivului. Însă, predicatul nu poate fi exprimat decât prin verb sau substitut al verbului ( de regulă verbul are puțini regenți).

Cu aceste aspecte clarificate, să începem articolul prin a defini acordul gramatical!

acordul in limba romana

Ce spune gramatica despre acord?

Predicatul realizează cu subiectul trei tipuri de acord:

formal: un acord gramatical între formele predicatului verbal, ale verbului copulativ (număr, persoană, gen), ale numelui predicativ (gen, număr, caz) și formele subiectului

Majoritatea a ajuns.

după înțeles: un acord semantic sau logic, când prioritatea în acord o are înțelesul, nu forma

Majoritatea au ajuns. (atunci când există o contradicție între forma și înțelesul termenului, prioritatea o are înțelesul; înțelesul “cei mai mulți” (ei))

prin atracție: un acord realizat cu termenul cel mai apropiat;

Hărmălaia copiilor m-au deranjat. (corect: m-a deranjat)

! Ca regulă generală, acordul după înțeles și mai ales cel prin atracție reprezintă abateri de la norma limbii literare, dar există situații în care aceste acorduri sunt tolerate sau chiar devin normă.(sic!)

Majoritatea au ajuns.

Dumneavoastră sunteți cinstit.

A fost odată un moș și o babă.

(sursă Gramatica Limbii Române.ro)

Aceasta este o sinteză a tot ce înseamnă acord între subiect și predicat. Haideți să mai adăugăm câteva detalii.

Cum acordul formal se realizează între subiect și predicat indiferent de partea de vorbire prin care sunt ele exprimate, uneori subiectul este un pronume. Cum facem acordul în acest caz?

Ei bine, pronumele are următoarele categorii gramaticale în comun cu verbul: persoană, caz și număr. Deci, acordul pronumelui este în persoană și număr, când avem cazul subiectului/Nominativ. Acest lucru este datorat faptului că puține clase de pronume au gen.

În cazul substantivului, acordul se face la fel ca la înlocuitorii lui. Însă, există și verbe cu funcția de subiect. De ce?

Cred că ați auzit de moduri nepersonale/modalități non-finite. Ei bine, unele dintre acestea, ca supinul, se comportă mai mult ca un substantiv decât ca un verb. De aceea, este un subiect la supin:

Ex: Aveți de citit o carte.

Supinul nu are gen, număr, deci dacă spun: Are de citit o carte. Observăm că verbul se schimbă, dar supinul rămâne la fel. La supin acordul se face prin atracție, dar este și sugerat un acord semantic. ( Subiectul arată cine face acțiunea sau suportă consecințele ei.)

reguli de scris

Există acord și în cazul altor părți de propoziție?

Da, există acord în cazul Adverb-Subiect, Predicat-Atribut, Atribut-Subiect, etc. Însă, fiecare tip de acord se manifestă după cele trei forme generale, pliate pe situație. Până la urmă, și DEX ne dă un exemplul în acest sens.

Forme nominale (substantive, adjective, pronume)

GreșitCorectExplicații
băiatul al cărui carte
fata a cărui carte etc.
băiatul a cărui carte
fata a cărei carte
băiatul ale cărui cărți
fata ale cărei cărți
băieții a căror carte
fetele a căror carte
băieții ale căror cărți
fetele ale căror cărți

băiatul al cărui câine
fata al cărei câine
băiatul ai cărui câini
fata ai cărei câini
băieții al căror câine
fetele al căror câine
băieții ai căror câini
fetele ai căror câini
Mulți dintre noi facem acordul „cum s-o nimeri”. Totuși, există o regulă simplă, numită „acordul în cruce”: al/a/ai/ale se acordă cu obiectul (carte/cărți/câine/câini), iar cărui/cărei/căror se acordă cu posesorul (băiatul/fata/băieții/fetele).
fumător învederat
adevăr inveterat
fumător inveterat
adevăr învederat
Paronimele pot produce adesea confuzii! Întrucât e vorba de fumător înrăit și de adevăr evident, exprimarea corectă e cea indicată de ghid.
eu însuși etc.Masculin
eu însumi
tu însuți
el însuși
noi înșine
voi înșivă
ei înșiși

Feminin
eu însămi
tu însăți
ea însăși
noi însene
voi însevă
ele înseși (însele)
Pronume de întărire
(sursă Dex online)
Concluzie

Există acord formal, semantic, de proximitate care se aplică în mai toate cazurile în care vorbim despre determinanți. De aceea, predicatul se acordă în număr, persoană/gen(la predicatul nominal) și este legat de verb prin cazul Nominativ. Însă, nu toate combinațiile sunt posibile semantic.

De regulă, subiectul este cel mai apropiat cuvânt de predicat. Însă, există și propoziții fără subiect sau cu subiect verbal. Deci, fiți puțin atenți. Eu vă mai las un articol util aici.

Dacă aveți alte dificultăți, lăsați mesaje în comentarii și promit că în 48 de ore voi veni cu un articol care să vă ajute. Aveți un alt articol util (aici) până data viitoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *