Cum se scrie corect întro/într-o, întrun/într-un?

cum se scrie corect

Ortogramele sunt primul capitol la care greșim cu toții. Până devine o obișnuință, scrierea lor corectă ne face probleme. Vrei să știi cum se scrie corect întro/într-o, întrun/într-un? Ei bine, astăzi, îți voi explica și de ce se scriu așa. Explicația nu este lungă și anevoioasă. 

Limba română există grupuri de cuvinte care se scriu cu cratimă. Cratimă leagă cel mai des cliticul pronominal de conjuncție. Însă, ne amintim că orice parte de vorbirea poate să se formeze prin derivare, compunere, conversiune sau să fie împrumutată din altă limbă.

În cazul ortogramelor noastre, DEX ne explică un aspect important al formării lor. În funcție de situație, această construcție poate fi adjectiv pronominal sau prepoziție articulată. Cu acest aspect clarificat, haideți să vedem cu se scrie corect!

Întro/într-o, întrun/într-un

Evident, varianta corectă este într-o, într-un. Vă citez și din DEX ca să vedeți cu ochii voștri. De asemenea, poate veți observa și abrevierile de pe marginea textului. Să le vedem:

î́ntr-o prep. + art. / adj. pr. / num.

(sursă DEX online)

Deci, prep. +art se referă la o prepoziție articulată. Însă, o prepoziție de acest fel poate să stea pe lângă substantive în mai multe cazuri. Cel mai adesea, prepozițiile articulate stau lângă Genitiv. Stând pe lângă acest caz, ele au un ușor sens posesiv. 

Adj. pr. adjectiv pronominal. Adjectivul pronominal posesiv stă pe lângă Genitiv, dar nu numai pe lângă el, acordându-se cu adjectivul în gen, număr și caz. 

Ultima valoare este cea de numeral. Numeralul are două valori: substantivală și adjectivală. Există o regulă după care se stabilește ce numerale au valoare substantivală și ce numerale au valoare adjectivală. Însă, este mai simplu să le deducem din context, după comportamentul lor.

Într-o/Într-un sunt prepoziții articulate, compuse prin alăturare cu cratimă. Articolul o/un face parte din categoria articolului nehotărât, atât de necesar pentru a înțelege genul substantivului. Situațional, într-o/într-un pot avea valorile mai sus explicate. De aceea, atenție în analiză. 

Îmbogățește-ți cunoștințele de gramatică cu o carte ce se afă acum la reducere :

carte de gramatica

Concluzie

Ortogramele sunt un capitol dificile. Fiind des formate din unități mici, nu ne putem da seama exact cum au evoluat până la forma actuală. Într-o/Într-un sunt un exemplul de acest fel. Nici măcar în cartea mea de gramatică nu sunt prea multe detalii despre formarea acestei prepoziții. În DOOM 2, nici nu vom găsi mai mult decât scrierea corectă.

Dacă aveți alte dificultăți, las mai jos cele mai complete surse de inpirație pentru a stăpâni gramatica limbi române.

Citeștie articol asemănaător : Cum se scrie corect sa sau s-a?


Comments

Lasă un răspuns

Cărți pentru dezvoltarea personală :

carte recomandata pentru anxietate