Cum se scrie corect: sa/s-a?

cum se scrie corect

Ce spune gramatica despre ortograme? Ortogramele sunt un subiect delicat în gramatică. Ele au alternanțe de scriere, deci vorbitorul trebuie să fie atent. Vrei să știi cum se scrie corect: sa/s-a? (și când). Atunci vom începe articolul cu câteva clarificări care te vor ajuta să înțelegi acest cum se scrie corect în cazul ortogramelor.

DEX este cel mai mare dicționar al limbii române. De aceea, el conține atât mare masă a vocabularului, dar și excepții. Când cauți în dicționar sa, găsești un pronume. De ce? Pentru că sa este un pronume posesiv, iar pronumele au mai multe forme (accentuate și neaccentuate). 

De aceea, existe clitic pronominal care se poate atașa anumitor părți de vorbire. Uite cum apare de fapt sa în dicționar:

sa pron. posesiv. V. săŭ 1.

sursa: Scriban (1939)
adăugată de blaurb.

Pentru mai multe detalii… Hai să începem articolul!

Sa sau s-a

Evident, amândouă! Ambele forme sunt corecte gramatical. Însă, situațiile în care le putem folosi sunt diferite. Când vorbim despre sa sau s-, noi ne ducem la pronumele posesiv. S- este marcă reflexivă. Deci, a este verb auxiliar. Acum înțelegi diferențele de scriere. Unde diferă scrierea?

Ei bine, vorbim despre verb. În cazul sa, noi o să alăturăm această scriere unui substantiv. 

Exemplu: Cartea Sa, Culoarea Sa, Haina Sa

Însă, s-a va apărea obligatoriu în cazul unui verb. Deci, avem nevoie de o acțiune, după cum a spus și bloggerul de la VCG(Vorbește Corect Gramatical), sursă aici.

Exemplu: S-a Dus, S-a Plimbat, S-a Cățărat

Aceasta este regula după care se ghidează scrierea acestei ortograme. Însă, s-a/sa nu este singura excepție de la regulă. Există mult mai multe pronume care se folosesc în același fel.

Ce este cliticul pronominal?

CLÍTIC,clítice, s. n. (Lingv.) Cuvânt, adesea contras și lipsit de accent propriu, legat de altul anterior sau posterior și făcând corp cu el. (cf. engl. clitic < gr. klinein = a se sprijini) [MW]

Dexonline

Cliticul este un cuvânt, adesea pronume, care se leagă de un alt cuvânt pentru a realiza moduri, diateze sau timpuri. El adesea este utilizat pentru conservarea rimei, ritmului sau fiind specifică și unui argou/vorbire regională. Însă, cliticul apare și cu verbele reflexive sau în cazul unor moduri și timpuri.

Deci, o scriere ca:

Ex: Se-mbrăcă, Mă-ta, Ducă-se.

Nu este o scriere greșită, dar este neîngrijită. În general, ar trebui evitată în scrierea academică sau oficială. Deși am folosit doar cliticul pronominal, voi puteți fi mai creativi. Însă, aceste exemple le auzim peste tot ceea ce le face potrivite explicației de acum. 

În gramatică, cliticul este definit diferit. Însă, v-am rezumat doar ideea principală.

Concluzie

Cliticul pronominal este cum spune gramatica un ajutor. Astfel, el duce la grăbirea tempoului sau ajută în diateza reflexivă. Sa se scrie corect când este vorba de pronumele reflexiv. S-a este folosit când vine vorba despre diateza reflexivă, fiind clitic pronominal. 

Dacă aveți alte dificultăți, lăsați mesaje în comentarii și promit că în 48 de ore voi veni cu un articol care să vă ajute. Aveți un alt articol util (aici) până data viitoare.

Bibliografie:

Cărți pentru dezvoltarea personală :

carte recomandata pentru anxietate