Cum se scrie o compunere?

compunere

De ce este compunerea un exercițiu important?

(Curs 1: structuri) Cum se scrie o compunere?. Probabil că elevul din dotarea oricărei case vine strigând: Surioară, hai să facem o compunere! 

Ei bine, compunerea este cel mai important exercițiu pentru un tânăr scriitor. Bine, este și primul exercițiu care te învață să structurezi! 😉 Cum Eugen Negrici pune emfază pe structurare înainte a structurii. Eu vă fac un curs introductiv pe acest subiect. La final, voi puteți:

  • Face distincția între proces și rezultat
  • Analiza mai bine modul în care concepeți această unitate de text
  • Recunoaște cronologia simplă a textul(după Piramida Freytag!)

Compunerea este de fapt o narațiune cu un singur fir narativ. Modern, noi studenții și amatorii fanfiction, o numim story arc. Literatura o asimilează povestirii. Oricum am numi exercițiul acesta, el este folosit recurent și la adulți. Știți acele cursuri de literatură engleză de pe Coursera?

Ei bine, unul dintre itemii pe care mi i-au prezentat a fost chiar un exercițiu de compunere al unui text. Îmi cereau un text de 150 de cuvinte despre Povestirile din Canterbury.

Indiferent că ți se cere să compui un text sau un comentariu, scopul este același. Structura nu ne ajută decât la ghidare, deci cu toții trebuie să structurăm!

Informațiile sau situațiile de viață(în cazul copiilor) sunt descompuse în unități mai mici. Aceste unități devin itemi de temă 🙂 . Nu poți copia deci. 

Însă profesorul sau tu ar trebui să ai în vedere că des(compunerea) este un proces, nu un rezultat. Apoi, în lumea modernă, să poți extrage informații e grozav! Însă ce faci, dacă nu mai știi să le recompui?

Cu această pledoarie închei introducerea. Să trecem la pașii necesari!

Pasul 1:

Structura pentru compunere

Cum v-am spus, structura unei compuneri este simplă. De obicei, la școală se cer: descrieri de persoane/natură, nararea de evenimente, comentariu de citate și dezvoltarea unui text pe baza unui element dat. Din această cauză vă voi face mai multe cursuri diferite, dar pe contul nostru de Patreon găsiți materiale suplimentare. 😉

În acest articol, voi dezbate compunerea unei narațiuni simple. Deci, elementele vizate sunt:

  • Introducere descriptivă
  • Conflict 
  • Escaladarea conflictului
  • Tragedia/Momentul în care personajul își pierde speranța
  • Revenirea/Rezolvarea conflictului
  • Concluzia/Încheierea

Fiind vorba despre o unitate de text, suntem foarte zgârciți cu detaliile. Timpul descris în compunere este finit. (;?) 

O greșeală pe care o fac majoritatea studenților pasionați de carte nouă este că nu se inspiră din cartea veche.

Deci, compunere se bazează pe Piramida lui Freytag. Ceea ce înseamnă că prezintă doar un episod, fir narativ. Ok, vă invit la categoria Recenzii ca să citiți un exemplu de text scris după această structură.

În pasul 2, haideți să încercăm să facem o divizare logică a firului narativ.

Pasul 2: Divizarea logică

Observăm că textul este divizat într-o structură(cazul nostru una veche). Acum este timpul să creăm structuri narative. Nu ne lungim în acest capitol ;). Deci, încercați să sintetizați tot firul narativ într-o descriere de 150 de caractere. Simplu?

Deloc!O descriere este ceea ce englezii numesc Synopsys. Ea nu conține elemente de background sau descrieri. Practic, noi scriem o propoziție care reprezintă finalitatea textului. 

Din nou, mergeți pe Patreon, pe link-ul prezentat și vedeți textul compus de mine. Este un exemplu despre cum se scrie o compunere care are anexată compunerea.

De regulă, vă recomand agende pentru alcătuirea oricărui fel de text. Ele au deja divizate paginile pe zile, iar cadranele sunt mai simplu de observat decât o foaie albă. 

Divizarea vine ca un joc. Vă mai amintiți jocurile alea de când eram mici? Când cineva scria o parte de vorbire și ceilalți completau cu altele. Rezultau propoziții fără sens, dar era un exercițiu care vă poate ajuta acum. 

Odată descrierea scrisă, o să începe să creăm fundalul.

Pasul 3: Fundalul

Fundalul este elementul cel mai amuzant. El nu are rol activ în poveste. Deci, ne ajută sutil să transmitem idei. Cum vorbim despre cum se scrie o compunere, nu vom exagera cu tehnica.

Vrem un fundal care să ajute descrierea anterioară. Cum să fie povestea? 

  1. Tristă
  2. Optimistă
  3. Erotică
  4. Fantastică
  5. Mistică(este diferit de fantastic, vezi Patreon)
  6. SF

Lista continuă… În orice caz, fundalul prezintă caracteristici geografice, morale, istorice ale textului. Într-un singur episod/compunere nu ne vom pierde în istorie. Vrem ca totul să se termine rapid.

Deci, ne întoarcem la Piramida Freytag și vedem, hop! Fundalul se creea în introducere. La recenzii aveți o nuvelă prezentată. Aș recomanda să o citiți, chiar dacă este o carte veche.

În prezent, nimeni nu mai folosește Piramida Freytag în scris. Însă toți profesorii o folosesc în scop didactic. Este primul element de teorie literară predat copiilor între 9-15 ani. Încercați să vi-l amintiți când scrieți un roman sau o nuvelă. !! Din Piramida Freytag se revendică Schema lui Fichte(Fichtean Curve) care este larg folosită astăzi.

Metoda clasică a lui Freytag cerea răspunsuri pentru:

  • Unde?
  • Când?
  • Cine?
  • Ce?
  • De ce?
  • Cum?

Cu aceste întrebări, începeți să formulați planul simplu de idee(ca să înțeleagă copii)/storyboard(pentru ceilalți).

Pasul 4: Dezvoltarea schemei

Felicitări! Avem un plan! Acum să umplem căsuțele! 🙂 

Ei bine, pentru un text de 3 pagini(6000 de semne cu aproximație) nu ne trebuie mai mult de 4-5 rânduri/paragraful. În funcție de lungimea dorită, noi vom alege câteva idei.

Cu aceste idei, tu vei crea un paragraf sau mai mult (cum îți permite spațiul)/idee. Revin asupra unui aspect des menționat, solilocviu, monolog sau dialog inserat = sugestie.

Dacă vrei să folosești aceste metode ca să transmiți idei, renunță. Ele sunt cele mai sensibile elemente din orice text. Nu vrem să transmitem idei, ci să le sugerăm.

Citat din critica românească: 

Dar activitatea științifică nu se potrivește cu această chemare a poeziei. Căci știința provine din acea însușire înnăscută a minții noastre prin care suntem veșnic siliți a întâmpina orice fenomen al naturii cu cele două întrebări omenești: din ce cauză? spre ce efect? Însă primul efect ce-l descoperim se arată a fi totdeodată o cauză pentru un alt efect, care la rândul său este noua cauză pentru alte efecte, și pe nesimțite se deschide înaintea noastră linia timpului, care ne duce înainte într-un viitor nemărginit(…) (Maiorescu, O cercetare critică asupra poeziei de la 1867, 30-107)

După cum vedeți, regula este să faci un cititor să simtă. Nu vrem să transmitem idei, ci să le sugerăm.

Pasul 5: Primul draft

Nimic nu este perfect din prima. Așa că nu te arunca în gramatică înainte să termini de scris textul. Mai întâi creează poveste și apoi abordează draftul în 3 revizuiri:

  • Idei
  • Tehnici
  • Gramatică și ortografie

Pasul 6: Feedback

Asta este cea mai importantă parte. Trebuie însă gândită din timp. Cui îi vei cere părerea? Va fi persoana sinceră? Nu. Prietenii sunt mereu  mai drăguți ca o comunitate online. Am câteva care să te ajute. Wattpad este cea mai cunoscută, dar are multe bug-uri în România. 

Dacă nu vrei să te înscrii în grupuri de scriitori de pe Facebook, alege Wattpad. Însă mereu să verifici mesajele lor în Spam(nu știu de ce ajung acolo). 

Metoda este simplă.

  • Dai feedback la textele autorilor similari
  • Încheie politicos
  • Sugerezi că ai scris și tu ceva similar
  • Ceri și tu feedback

De obicei, cer feedback de la autorii care sunt activi. Eu închei cu formule de genul:

Deoarece feedbackul ne ajută să creștem, părerea ta mi-ar face ziua mai bună.

Însă fiți creativi! (;

Pasul 7: Publicarea

Ultimul pas! Publicarea depinde de scopul vostru. Pentru bani puteți folosi Wattpad sau concursurile din categoria concursuri. Pentru CV recomand blogul personal.

Metoda este similară și nu uitați să dați de veste că ați publicat ceva nou. Însă nu prea des 🙂

Concluzie

Uite așa știți ce este Piramida Freytag și cum se transformă ea în text. Apoi, v-am spus oferit o structură ușor de urmat pentru a crea această mică unitate de text numită compunere. 

Să vedem ce am punctat astăzi:

  • Ce este compunerea? Definire și uz.
  • Structura unei unități de text(compunere-cum se scrie o compunere)
  • Piramida Freytag fără complicații teoretice
  • Transformarea draftului în variantă finală
  • Cărți de luat în seamă când scrii
  • Cum ajuți copii 
  • Resurse

Revin cu un alt curs vineri. Până atunci, voi aveți recenzii noi care să vă ajute să scrieți mai bine. Vă las lista de resurse în meniul drăguț creat de Alin. Ne auzim Luni(Concursuri), Miercuri(Recenzii) și Vineri(Cursuri)!

Resurse:


Comments

2 răspunsuri la „Cum se scrie o compunere?”

  1. Good – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

    1. Avatar C Ionela
      C Ionela

      Thank you fir feedback!

Lasă un răspuns

Cărți pentru dezvoltarea personală :

carte recomandata pentru anxietate