Cum se scriu corect s-au/sau și restul ortogramelor?

Postat de :

| in :

| pe :

A început școala și mai rău- ortogramele. Cum se scriu corect s-au/sau și restul ortogramelor? Acest articol nu îți oferă doar varianta corectă, ci și regula care funcționează în 100% din cazuri. Citește și vei afla! Conform dexonline, Ortograma – “model de scriere, corectă, conformă cu regulile gramaticale, destinat unor exerciții de fixare și consolidare a ortografiei în rândurile elevilor”.

Însă ne lovim de acestea și în alte situații. Că să nu greșești tot timpul, s-au creat tabele online cu toate ortogramele limbii române. Deși pare o salvare, este de fapt o pierdere de timp să le memorezi pe toate. Apoi, mai intervine și uitarea care este inamica învățatului mecanic.

Vești bune! Există o regulă care funcționează în 99,9% din cazuri. Hai să o dezbatem împreună!

Modelul s-a și sa

Ei bine, în ambele cazuri avem pronume. Ce este însă diferit este forma pronumelui. În limba română există forme accentuate și firme neaccentuate. În cazul lui sa, el este de sine stătătoare. Însă a doua variantă, s-a, este o combinație între pronume și prepoziția specifică a. Acesta nu este articol, ci o componentă a timpului verbal.

Aceasta este șmecheria și în cazul celorlalte ortograme. Există o variantă cu cratimă care se află pe lângă verbe (de obicei) și o variantă fără cratimă care poate să aibă mai multe funcții gramaticale. Însă există și alte cuvinte care se comportă la fel. Să extindem regula!

S-a

Cratima vs. Apostrof

Cratima este folosită pentru a lega 2 părți de vorbire scurtând (elidând) o vocală. Apostroful nu leagă alte părți de vorbire. Însă elidează vocale, consoane sau silabe pentru a scurta o construcție. Cel mai mediatizat exemplu este:

La dracu’!

O să spui: Cratima face același lucru! Da, în unele construcții cratima leagă două construcții pentru a conserva măsura. Că în celebrul:

„Mă-ta” are cratimă!

Totuși cele două construcții sunt diferite. Una este o elidare fără unirea cu altă construcție. A doua este o unire între două construcții.

Concluzie

Regula pentru cratimă este că ea unește două construcții diferite. Pe când apostroful scurtează o construcție. De aceea, cratima se pune ori de câte ori ai nevoie de ritm alert sau nu vrei să repeți construcții.

Regula de aur este să te întrebi mereu:

A lucrat pe sine (reflexiv)./ S-a lucrat.

A lucrat pe cartea sa (pronume).

Vă mulțumim pentru că ați citit articolul! Vă așteptăm cu alte articole, însă nu le uitați nici pe cele încărcate anterior. Pentru sugestii vă stăm la dispoziție pe mail și pe Facebook.


Lasă un răspuns

Promovează-ți cartea, biblioteca sau afacerea cu noi folosind acest spațiu.

Blog

Cele mai noi articole :

  • Ghid complet pentru scrierea unei lucrări de disertație de succes
    Scrierea unei lucrări de disertație poate părea o sarcină copleșitoare, dar cu o planificare adecvată și o abordare sistematică, poți să-ți completezi proiectul de cercetare cu succes. Acest ghid îți va oferi pașii esențiali pentru … Citește mai mult
  • Cum să scrii un scenariu de film?
    Scrierea unui scenariu pentru un film poate fi o experiență creativă și captivantă, dar și o provocare complexă. Un scenariu bine scris poate fi fundamentul unei producții de succes, captivând audiența și transmițând povestea ta … Citește mai mult
  • Yozo x Dazai: Autor sau mască a disperării
    În lumea literară, există personaje ce ne captivează prin complexitatea și profunzimea lor. Un exemplu în acest sens este Yozo, protagonistul romanului „Umanitatea Pierdută” scris de autor japonez, Dazai Osamu. Astăzi, voi explora conexiunea unică … Citește mai mult
  • Top 8 cărți rare și interzise despre magie și demoni
    Bun venit în fascinantul univers al cărților interzise despre magie și demoni. În acest articol, vom explora cărți care sunt considerate pietre prețioase în lumea ocultă. Aceste opere literare misterioase. Ele au fost adesea subiectul … Citește mai mult
  • Haremul: Memorii și istorii personale
    Dacă ai văzut serialele turcești recent apărute, poți să îți dai seama că sunt inspirate din povești reale, memorii sau cum apar în librărie categoria memoir. Astăzi, îți prezint una hazlie din Egiptul ocupat de … Citește mai mult