Cum se scriu corect s-au/sau și restul ortogramelor?

A început școala și mai rău- ortogramele. Cum se scriu corect s-au/sau și restul ortogramelor? Acest articol nu îți oferă doar varianta corectă, ci și regula care funcționează în 100% din cazuri. Citește și vei afla! Conform dexonline, Ortograma – “model de scriere, corectă, conformă cu regulile gramaticale, destinat unor exerciții de fixare și consolidare a ortografiei în rândurile elevilor”.

Însă ne lovim de acestea și în alte situații. Că să nu greșești tot timpul, s-au creat tabele online cu toate ortogramele limbii române. Deși pare o salvare, este de fapt o pierdere de timp să le memorezi pe toate. Apoi, mai intervine și uitarea care este inamica învățatului mecanic.

Vești bune! Există o regulă care funcționează în 99,9% din cazuri. Hai să o dezbatem împreună!

Modelul s-a și sa

Ei bine, în ambele cazuri avem pronume. Ce este însă diferit este forma pronumelui. În limba română există forme accentuate și firme neaccentuate. În cazul lui sa, el este de sine stătătoare. Însă a doua variantă, s-a, este o combinație între pronume și prepoziția specifică a. Acesta nu este articol, ci o componentă a timpului verbal.

Aceasta este șmecheria și în cazul celorlalte ortograme. Există o variantă cu cratimă care se află pe lângă verbe (de obicei) și o variantă fără cratimă care poate să aibă mai multe funcții gramaticale. Însă există și alte cuvinte care se comportă la fel. Să extindem regula!

S-a

Cratima vs. Apostrof

Cratima este folosită pentru a lega 2 părți de vorbire scurtând (elidând) o vocală. Apostroful nu leagă alte părți de vorbire. Însă elidează vocale, consoane sau silabe pentru a scurta o construcție. Cel mai mediatizat exemplu este:

La dracu’!

O să spui: Cratima face același lucru! Da, în unele construcții cratima leagă două construcții pentru a conserva măsura. Că în celebrul:

„Mă-ta” are cratimă!

Totuși cele două construcții sunt diferite. Una este o elidare fără unirea cu altă construcție. A doua este o unire între două construcții.

Concluzie

Regula pentru cratimă este că ea unește două construcții diferite. Pe când apostroful scurtează o construcție. De aceea, cratima se pune ori de câte ori ai nevoie de ritm alert sau nu vrei să repeți construcții.

Regula de aur este să te întrebi mereu:

A lucrat pe sine (reflexiv)./ S-a lucrat.

A lucrat pe cartea sa (pronume).

Vă mulțumim pentru că ați citit articolul! Vă așteptăm cu alte articole, însă nu le uitați nici pe cele încărcate anterior. Pentru sugestii vă stăm la dispoziție pe mail și pe Facebook.

Cărți pentru dezvoltarea personală :

carte recomandata pentru anxietate