ceaunul este un spațiu ficțional

Din categoria romanelor care se întind pe generații- Ceaunul

Din categoria romanelor care se întind pe generații- Ceaunul este o carte nouă destul de reușită. Poate e doar părerea mea, dar reuniunile de familie sunt ca un ceaun în care fierbe supă. Toate rudele amestecă trecutul și prezentul pentru a afla noutăți și a ne iscodi cu întrebări. Însă, ce ar fii, dacă cineva ar scrie un roman pe această temă?

Unii scriitori din Asia o fac. Kiyoko Murata mai exact. Autoarea îmbină trecutul cu prezentul pentru a radiografia povestea mai multor generații într-un roman. O familie seamănă cu hazardul. Iar asta îmi amintește de locul tuturor nepotrivirilor:

Călătorul, sărmanul, tremurând, se culca pe patul de aramă, însă rar se-ntâmpla să fie de-o măsură cu patul lui Procust. Şi când era mai lung, îi tăia cu-o secure picioarele şi capul; şi când era mai scurt, zicea că-l alungeşte, zdrobindu-i os de os cu un ciocan de-aramă.
Alexandru Mitru- Legendele Olimpului:

Cine e Kiyoko Murata? Este o autoare japoneză distinsă cu Premiul Akutagawa care a fost tradusă în mai multe limbi.

De ce să citim ficțiune? Există multe beneficii demonstrate ale cititului. Unele ca: dezvoltarea empatiei, vocabularului, gândirii critice și creativității sunt cunoscute deja. Ce spuneți de faptul că vă ajută să adormiți și reduce stresul?


Beneficiul acestui roman? Faptul că ne prezintă nuanțat istoria unei familii, ne face să empatizăm cu personajul.

Cu toții avem bunici bătrâni, iar solidaritatea între generații prezentată în aceast roman se apropie de ceea ce simțim în viața de zi cu zi. Ne aduce și beneficiul unui vocabular bogat.


Haideți să vedem asta în recenzie!

Ceaunul recenzie

Ceaunul- Kiyoko Murata
An apariție: 2011( România, Humanitas)
Traducătorul ediției mele: Ruxandra Mărginean Kohno
Număr de pagini: 96

Romanul lui Kiyoko Murata urmărește o parte a vacanței de vară a unor adolescenți petrecută la bunica lor, după ce un unchi se îmbolnăvește, iar familiile lor se duc să-l îngrijească.

Tami, una dintre nepoate, se oferă să o ajute pe bunică. Pe parcursul romanului, bunica își amintește anumite lucruri ce îi bulversează pe nepoți. Oare bunica spune adevărul?

The present generation is the future generation, beware of what you teach them

J. Nedumaan

Nu există conținut sensibil în acest roman. Totul este sugestiv și foarte simbolic. Deci poate fi citit de toate categoriile de public.
Temele abordate de carte sunt: familia, moartea, trecerea timpului. Însă noi ne vom opri asupra simbolului ceaunului.

Ca aspect incomod în lectură, poate fii bunica. Amintirile ei declanșează ample pasaje de contemplație ce nu sunt plăcute fanilor romanelor de aventură. Ați ghicit, nu se întâmplă nimic!


Ce mi-a plăcut a fost talentul scriitoarei pentru surprinderea adolescenților. Ea trece de la un personaj la altul subtil. Le creează suflete proprii, imitând tinerii obișnuiți.

Personajele au dileme morale. Ei își caută identitatea, topită cu măiestrie în ceaun. Cred că simbolul a fost explicat deja.

Recomand romanul tuturor fanilor psihologiei practice, studenților care se pregătesc să fie psihologi sau traducători. Tocmai reacțiile lor autentice v-ar putea aduce mai aproape de sondarea sufletului uman. Identitatea îi definea, dar bunica aduce în discuție adevăruri ce le-ar fii putut fii ascunse. Să fie oare bunica intenționată să le dezvăluie trecutul?

Ei, bunica toți sunt ceaunele în care se amestecă trecutul și prezentul. Cine știe poate nici noi nu suntem ceea ce părem? Poate suntem definiți de un trecut, dar oare acesta este real?

În această privință, îl voi cita pe Woody Allen:

I took a test in Existentialism. I left all the answers blank and got 100.

Woody Allen

Vă las să citiți acest roman ca să aflați. De asemenea, vă invit să vizionați ecranizarea lui Akira Kurasawa.

Concluzie

Poate cititul ficțiunii nu ne aduce informații, dar dezvoltă abilități. După citirea acestei cărți noi, pot spune că empatizeze mai mult cu problematica legăturilor de familie.

M-am uimit cât de tulburate ai fost personajele de poveștile bunicii bătrâne și problema identității lor.
Rezolvare: bunica cea bătrână nu este un povestitor creditabil, deci enigmele rămân nerezolvate.

Ceaunul fierbe trecutul și prezentul, iar prin amestecarea lor oamenii implicați au îndoieli.
V-am făcut o recenzie a acestui roman și v-am vorbit de beneficiile lecturii. În articolul anterior, aveți o altfel de descriere a familiei.

Voi ce romane mai citiți? Ați fi interesați de puțină poezie?
Dacă da, articolele viitoare sunt pentru voi

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *