Haremul: Memorii și istorii personale

bechir memorii

Dacă ai văzut serialele turcești recent apărute, poți să îți dai seama că sunt inspirate din povești reale, memorii sau cum apar în librărie categoria memoir. Astăzi, îți prezint una hazlie din Egiptul ocupat de otomani. Cum ar putea fi cartea aceasta mai bună ca filmele americane? Ei bine, citește și vei afla! Până la urmă, întâmplările reale au farmecul de a se putea repeta. La fel cum Bechir își deplânge slujba damnată de eunuc în haremul lui Mehmet-Ali și tu te plângi de slujba ta din 2023.

Însă eunucul acesta face mult haz de necazul/necazurile în care se află și mai are și o rețetă a îmbogățirii sigure. Ei bine, dacă mai adăugăm și decorurile unui Egipt cum nu vom mai vedea vreodată, cartea aceasta chiar merită citită. Hai să vedem în mare de ce!

Memoriile Unui Eunuc – Bechir Aga

Autorul s-a născut în Egipt ca nubian. El a fost capturat de copil de otomani, dar când aproape scăpase de castrare se decide că va deveni eunuc. Norocul face să supraviețuiască operației și să ajungă în haremul unui prinț. Însă haremurile nu sunt pline de comploturi ca la televizor, eunucii petrecându-și viețile jucând table, asistând baia femeilor sau mâncând. Însă haiosul eunuc s-a dedat repede la prostii sub îndrumarea unei sclave albe.

Fuga putea să îl coste viața, dar i-a oferit o nouă perspectivă asupra ei. Cartea este un jurnal al lui Bechir-Aga. Însă nu este presărată cu idei triste și teorii ale damnării lui ca ființă inferioară. De fapt, el își vede condiția de jumătate de om cu o oare care plăcere. Deși nu va cunoaște iubirea unei sclave, averea și puterea pe care i le conferă poziția îi par suficiente. Asta dacă nu ar tot provoca accidente ce îl duc în cele mai ciudate situații.

Mi-a plăcut să citesc această carte și din cauza micilor lecții de viață inserate. Bechir nu dă sfaturi sau soluții, ci ne povestește consecințele deciziilor lui. Sincer, m-am cam regăsit în unele situații pe care le povestește. Deși cartea a fost scrisă la ani după ocuparea Egiptului este atât de actuală pentru cine citește cu atenție. Însă vă las să o descoperiți.

memorii ed veche
memorii ed veche

Concluzie

Există și cărți vechi actuale. Până la urmă o carte nouă este una care descrie o situația prezentă. De aceea, povestea lui Bechir-Aga este o carte nouă scrisă mai de mult. Sper să vă regăsiți și voi în unele povești ale eunucului, fără partea cu operația. Asta v-ar putea ajuta să înțelegeți că și cele mai fără ieșire situații nu sunt pe bune așa. Până la urmă este doar felul în care le vedem noi. În mare, lui îi iese mai bine lecția asta decât mie. Până la urmă, memoriile acestui Aga au fost reeditate și în 2018. Cartea este încă disponibilă aici.

Revenind la Cartea Nouă, vă mulțumesc că a-ți citit până la final. Dacă aveți sugestii sau reclamații ne puteți scrie pe e-mail sau direct pe grupul de Facebook (aici). Vă las să citiți și celelalte articole și o zi cât mai bună!

Cărți pentru dezvoltarea personală :

carte recomandata pentru anxietate