Mituri literare care merită explorate în 2021

Există multe mituri în lumea asta. Însă, pentru scriitorii noi ele nu sunt mereu potrivite. Cum epoca miturilor religioase s-a dus, vă prezint 2 mituri literare care se reîntorc în 2021. Astfel, sper că veți avea inspirație să îl depășiți pe Bilbo într-o călătorie epică modernă.

Care sunt cele mai importante mituri? Ei bine, încă din cele mai vechi timpuri, miturile s-au repetat sub diverse forme. Cele mai comune sunt mitul eternei reîntoarceri, mitul binelui care învinge răul și mitul demiurgului. Toate acestea sunt importante pentru noi scriitorii noi care nu avem experiența prelucrării mitului. Cum mitogeneza nu este ușoară, noi vom vorbi doar de eroii acelor mituri.

Să începem!

mit

Mitica bătălie a binelui contra răului

Există deja o bibliografie vastă în acest domeniu. Vampirii apar în mii de cărți ca eroi romantici, nemuritori. Scriitorii noi deja îi cunosc pe Anne Rice sau Bram Stoker. Astfel de cărți sunt îmbibate în fantezii ce pornesc de la Lilith și ajung până la Iuda Iscarioteanul.

Seria Bibliotecarii, care a fost ecranizată, Serialul mitizează lupta binelui (bibliotecarii) contra răului (vampirii, demoni). Acum, scriitorii noi să fie atenția asupra tendinței evidente de modernizare a mitului. De la început, decorurile de poveste sunt modernizate.

Anumite detalii sunt scoase, înlocuite sau devin false în rapotul cărților cu miturile clasice. Însuși Iuda devine altceva. Tehnica prin care toate acestea sunt posibile este umanizarea- personificarea unor trăsături ale sufletului omului. Astfel, doar bibliotecarii sunt ambivalenți, toate celelate personaje reprezentând o altă față a aceleiași monezi.

Vă las și o recenzie ca să vă dați seama singuri:

Flynn Carsen (Noah Wyle) este un student permanent de colegiu care are 22 de grade academice.[2] Profesorul lui Carsen de la colegiu îl dă afară, spunându-i că el nu are o experiență de viață reală și trebuie să experimenteze viața în afara colegiului. Mama lui Carsen, Margie (Olympia Dukakis), este în mod constant îngrijorată pentru fiul ei și-l încurajează să obțină un loc de muncă, să-și găsească o iubită și să fie fericit.

(sursă Wikipedia)
st graal

Sfântul Graal sau Shambala

Echivalentul Raiului creștin este Shambala budistă. Aceste locuri au fost căutate mii de ani. Evident, nimeni nu le va găsi vrodată. Seria Indiana Jones urmărește căutarea Sfântului Graal- o unealtă vrăjită care aduce viață eternă. El poate să îâi ofere puteri cum n-are nici un om.

Scriitorii noi să fie atenți la explicație. Cum cea mai mare frică a omului este cea de necunoscut. Somnul etern a fost asemănat unei tragedii. De aceea, oamenii începuturilor s-au consolat inventând moduri prin care moartea să fie mai prietenoasă. Exemple distanțate ca timp și spațiu sunt Sfântul Graal creștin sau Shambala budistă.

Cum creezi un astfel de mit? Indiana Jones a folosit inserții din textul original. Deci, a atribuit același sens obiectului legendar. Pare să fie cel mai ușor mod de a mitiza.

Vă las și de data asta o recenzie la film:

În 1912, Indiana Jones, în vârstă de 13 ani, este împreună cu trupele Cercetașilor în Utah. El descoperă într-o peșteră mai mulți jefuitori care au găsit o cruce despre care se crede că aparținea lui Coronado. Indiana fură crucea de la aceștia. În timp ce este urmărit, Indiana se ascunde într-un tren care transporta recuzita unui circ. Deși scapă din mâinile acestora, jefuitorii se duc la șerif care îl forțează pe Indiana să le înapoieze obiectul. Între timp, tatăl său, Henry Jones, Sr., lucrează la cercetările sale privind Sfântul Graal, notând cu meticulozitate într-un jurnal. Conducătorul jefuitorilor, îmbrăcat asemănător cu viitoarea costumație a lui Indiana, impresionat de tenacitatea tânărului Indiana îi dă fedora sa și îl încurajează.

(sursă Wikipedia)

Concluzie

Miturile prezentate sunt doar câteva din marea masă care există. Dacă ar fi să continui, am termina mâine dimineață. Vă propun să căutați și voi mai multe. Imitația (mimesis) a fost cheia care a deschis porțiile literaturii moderne. Haideți să ne jucăm și noi de-a zeii creând lumii noi prin imitarea a ceva ce a exista odată. Imitații miturilor naturale a dus în timp la acele exemple pe care vi le-am prezentat.

Eu vă las și un alt articol aici, sperând că mâine vor apărea cărți mai bune ca azi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *