Motivul clovnului- sursă de inspirație pentru scriitori noi

Cărțile lui Heinrich Boll sunt pline de fețe tragice. De la Opiniile unui Clovn, la toate personajele ascund drame personale profunde. Când am citit această carte modernă, acum câțiva ani, am realizat cât de triști erau acei interpreți. Mi se pare tragic că toată lumea poartă o mască pentru a obține slujbe, case sau relații. Astfel, niciodată nu cunoaștem eul adevărat al unei persoane.

Va amintesc totuși că textele germanice sunt marcate de o tristețe profundă și un stil clasic greoi citirii. Nu este vorba de textele ușurele americane sau engleze, dar nici de romanele polițiste franțuzești. Poveste din Opiniile unui Clovn se asemănă cu trista viață a primul clovn american.

Pentru noi, scriitorii noi, Opiniile unui Clovn este un exemplu de text ce merită urmat. Construcția personajului este superbă. Iar povestea este de o tristețe deloc dramatică. Există un echilibru în romanul lui Heinrich Boll.

Să începem recenzarea!

Henirich Boll

Opiniile unui clovn

Opiniile unui clovn- Heinrich Boll

Anul apariției: 2016

Traducerea mea: Petru Forna

Număr de pagini: 300

Clovnul Hans Schnier este într-o dilemă existențială. Clienții tot mai puțin și vârstă care nu se mai întoarce înapoi îl îndeamnă la introspecție. Viața lui și iubirea lui zac ascunse într-o mască hazlie. Munca nu este o opțiune pe care ar vrea să o urmeze, iar întoarcerea acasă ar fi un eșec. Toată viața lui, publicul divers și iubirea nu par să se așeze într-un loc confortabil. Clovnul nostru este filosof, iar asta îl face ușor melancolic.

Din această carte modernă reiese că acest personaj glumeț este de fapt o mască tragică a veseliei. Imposibilitatea de a fi trist îl îndeamnă să se ascundă în spatele unui zâmbet larg. Show must go on, dar până când? Până când putem menține o aparentă fericire pe chip?

Clovnul lui Heinrich Boll ne răspunde la această problemă seculară. Aparența este întotdeauna înșelătoare, iar condiția umană o temă pentru scriitorii noi. Clovnul nu ne spune efectiv care este dilema vieții lui, ci se chestionează pe el. Faptele prezentate ne relevă adevărul despre clovn. Scriitorii noi pot să încerce să asemene drama acelor ani cu drama actuală.

Avere sau sărăcie, fericire sau tristețe, toate se topesc în societate. Ne face societatea fericiți? Nup, fericiți vom fi doar noi cu noi și asta susține clovnul nostru. Practic, noi suntem responsabili de propria noastră persoană.

Recomand cartea celor care vor să vadă și latura foarte tristă a vieții. Latura pe care noi nu o mai trăim.

Clovn

Ce spun site-urile de vânzare?

Autor distins in 1972 cu Premiul Nobel pentru literatura

„Sint clovn sau, denumirea oficiala a profesiunii mele, comic” – asa se prezinta Hans Schnier, artistul nefericit din perspectiva caruia este privita societatea germana din timpul si de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cu un cinism fermecator prin naivitatea pe care o ascunde si pe un ton de o ironie amara, clovnul lui Boll se implica intr-o disputa dinainte pierduta cu lasitatea, dogmatismul si ipocrizia Germaniei postbelice. Singur in apartamentul sau, beat, nefericit, ranit trupeste si sufleteste, dezamagit in dragoste, Schnier se confrunta cu propriile amintiri: o familie protestanta care-si trimite fiica in bratele mortii de dragul datoriei fata de „sfintul pamint german”, o iubita indoctrinata religios care il paraseste sub pretextul nevoii de a respira „aer catholic” . Tuturor acestora, Schnier le opune increderea neclintita in autenticitatea artei sale, refuzul de a spune altceva decit adevarul si dragostea pentru o singura femeie.

( sursă Libirs)

Concluzie

Clovnul este o fata tristă a lumii noastre, un personaj obscur și deseori ignorat. Heinrich Boll o surprinde cel mai bine. Sper că veți aprecia romanul său măcar veți decide să nu-l citiți. Construcția pe care o propune autorul este una foarte modernă pentru timpul lui. El ne arată sentimentele lui prin mai multe mijloace de împrumutat de către scriitori noi.

Vă las cu articolul precedent și vă întreb:

Cine este clovnul vieții voastre?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *