Oamenii din Dublin alternanțe textuale

Dublin Joyce

Probabil sunteți fani ai prozei moderne și deja îl cunoașteți pe James Joyce. Ei bine, Ulysses nu este singurul lui roman simbol, mai există și povestirile din Dubliners. Descrierea practicate de Joyce trec din sfera ornamentelor textuale în cea a metaforelor vii. În acest articol vă voi arăta cum se crează metaforele de fundal, temele și motivele care compun viziunea lui Joyce și vom ajunge la problema identității autorului.

James Joyce este un autor irlandez care aparține mișcării moderniste. A lucrat împreună cu Samuel Becket și Yeats. Stilul lui Joyce este marcat de epifanii și mistere. Epifania poate fi descrisă ca o metaforă vie. Ea se creează prin observare, conștientizare și atribuirea unei stări. Vom vorbi despre acest lucru în continuare.

Să începem cu începutul!

Ce se întâmplă în Dubliners?

Această operă de artă reflectă viața din Irlanda la începutul secolului trecut. Joyce dezvăluie irlandezilor realitățile lor neromanțată. Fiecare dintre cele 15 povești oferă o privire de ansamblu asupra vieților dublinezilor obișnuiți și, per ansamblu, pictează un portret al unei națiuni cu toate problemele ei. 

Irlandez sau englez? Irlanda este parte a Imperiului Britanic. Însă țara are limba și tradiția ei la care ține. Ei au încercat în nenumărate războaie să se separe de Anglia. Procesul a durat, culminând cu alegerea a două capitale: Dublin și Belfast.

Viziunea lui Joyce: teme, lupte personale, descrieri 

Dubliners urmărește povestiri despre viața oamenilor din regiune. Teme ca identitatea națională, moartea și iubirea sunt centrale în operă. Trădarea este și ea o problemă legată de iubire. Ne vom opri asupra The Dead. Gabriel și soția lui Grette sunt invitați la o seară irlandeză, pe insula Usher. Seara include un vals, cina și vederea rudelor pe care nu le vizitează prea des.

Irlanda și Anglia- Gabriel este acuzat de Molly Ivors că ar fi anglofil. Într-o lume în care Anglia este dușmanul, să scrii la un ziar englez poate fi o crimă sau o dovadă de acceptarea. Moartea apare și ea dublată de tema dragostei. Grette ascultând muzică pe scări își amintește de iubitul ei mort printr-o melodie. Gabriel simte compasiune pentru ea. Însă iubirea de demult poate fi o trădare.

Personajele trăiesc în trecut? Da, cina pare să fie o ocazie de comemorare a eroilor demult morți, a rudelor cu care nu se vor mai putea vedea în lumea asta. Englez? Irlandez? Se prea poate să nu știm. Confuzia dintre irlandezii militanți și irlandezii nemilitanți este dublată de confuzia identitară. Ce sunt ei?

Joyce a studiat și a activat în Europa, chiar și la Paris. Însă el susține cauza eliberării naționale. Problema identității este una comună în literatură. Ea se întinde pe mai multe secole de existență a omului. Joyce surprinde acest aspect prin inserții de elemente irlandeze și englezești de decor. Incertitudinea este simulată de decor.

Să vedem ce se spune despre nuvelă:

Scena petrecerii alunecă încet, prevăzută în ritualul ei, dar memoria o rupe, sporită de unele spectacole: de la poezie, cântare, muzică și, pe scurt, artă. Acolo se ascunde durerea, în lamentarea obișnuită care este arta și în rezonanța pe care arta și memoria o provoacă. În dialogul fiecăruia cu morții săi, care sunt ceea ce nu va mai putea întoarce niciodată, ceea ce nu a trăit sau a durat prea puțin sau nu a vrut să trăiască.

( Claude Beylie, Capodoperele cinematografiei , p. 276. )

Concluzie

Elementele de memorie și identitate națională sunt inserate în descriere ca elemente identitare. Descrierea practicate de Joyce trec din sfera ornamentelor textuale în cea a metaforelor vii prin mici simboluri. Amintirile ne poartă într-o călătorie prin viață și moarte. 

Dubliners urmărește povestiri despre viața oamenilor din regiune și lupta lor tăcută împotriva englezilor. Irlanda este o țară ocupată care luptă prin soldații și scriitorii ei. Joyce nu face excepție. 

Dacă aveți alte curiozități, lăsați-ne un mesaj în comentarii, pe Facebook sau pe e-mailul dedicat.


Comments

Lasă un răspuns

Cărți pentru dezvoltarea personală :

carte recomandata pentru anxietate