Richard Feynman

Richard Feynman: Cum afli ușor răspunsul tuturor dilemelor din știință?

Uneori nu găsești nimic de citit până vine comanda de cărți. Așa că, prin biblioteca surorii mele, am găsit o carte Sensul tuturor lucrurile de Richard Feynman. Cum afli ușor răspunsul tuturor dilemelor din știință?

În scurta carte modernă, multe probleme ale umanității sunt discutate.

Cine este autorul?

Richard Feynman a fost un fizician american. A exercitat o influență semnificativă, nu numai în fizică, dar și în alte domenii ale cunoașterii umane. Este unul dintre cei care au extins considerabil teoria electrodinamicii cuantice. A participat la Proiectul Manhattan și a fost membru al comisiei de investigare a dezastrului navetei spațiale Challenger. A primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1965, împreună cu Sin-Itiro Tomonaga și Julian Schwinger, „pentru opera lor fundamentală din electrodinamica cuantică, cu consecințe cu impact profund în fizica particulelor elementare”.

(sursă wikipedia)

De ce vă recenzez această carte? Pentru că este prima și sper nu singura care pune știința și religia pe aceeași scară, încercând să le apropie.

Nu, nu este o pledoarie pentru una sau alta. Cartea modernă este mai mult o încercare de explicare a științei și apropierea ei de viață.

Să începem recenzarea!

Sensul tuturor lucrurilor

Sensul tuturor lucrurilor- Richard Feynman

Anul apariției: 2016

Traducerea mea: Miruna Fulgeanu

Număr de pagini: 128

În această carte modernă, Richard Feynman pornește o amplă dezbatere(el cu cititorul) despre ce este știința. Va răspunde acestei întrebări?

Pot spune că este de ajutor bogăția materialului studiat și exemple practice(uneori mult prea avansate pentru un novice al fizicii).

Feynman acoperă multe dintre problemele moderne ale științei: etica, morala VS știința, religia, etc. Îmi place bogăția temelor abordate și cum el definește totul în raport cu cercetarea științifică. Într-un climat al incertitudinii, religia vine să spulbere fundamentul cercetării printr-o certitudine cultivată. Știința este incertitudine.

Nu te apuci de un experiment cu un plan despre care ești sigur că este infailibil. De fapt, te apuci din speranță pură că vei descoperi ceva. Uneori o cercetarea nu a dus la rezultatul așteptat, de aceea mindsetul cercetătorului ar trebui să fie: Îndoiește-te de orice!

Experimentul fiind singura modalitate reală de cercetare. Un fenomen ce nu poate fi reprodus, este întâmplător. Deci rămâne la stadiul de idee.

Mă deranjează teribil că autorul ne promite o serie de texte mai ușor de digerat, dar ne oferă spre analiză anumite povești din fizică. Unii cititori (ca mine) vor găsi în lungile pagini despre cercetători și experimentele lor motivul pentru o fugă la bibliotecă.

Atomul este un concept complicat, dar Feynman îl abstractizează. Deci îl face și mai complicat. Poate uneori ar fi mai sigur să te bazezi pe inducție ca să explici cititorilor concepte complicate.

Poate această carte ar fi relevantă pentru absolvenții de facultăți tehnice și viitorilor cercetătorii. Astfel, poate cine va înțelege că știința este un amalgam de valori morale asumate și încălcate. Uneori, scopul scuză mijloacele savanților.

Câteva considerații…

Conferinţele n-au avut însă ca subiect fizica, ci teme de o mare diversitate, pe măsura neastâmpărului intelectual al conferenţiarului: incertitudinea cunoaşterii şi rolul ei în evoluţia ştiinţei, relaţiile ştiinţei cu tehnologia, cu religia, morala şi politica, cu eresuri contemporane, precum existenţa farfuriilor zburătoare sau tămăduirea prin credinţă ca şi cu alte aspecte ale lumii noastre precum publicitatea în mass-media sau tendinţele paranoice ale unor grupuri militante. Feynman le-a abordat pe toate cu desăvârşita onestitate a omului de ştiinţă care l-a caracterizat de-a lungul întregii sale vieţi, oferindu-ne totodată un revelator autoportret al unuia dintre cei mai mari fizicieni ai tuturor timpurilor.

„Minunată treabă! Feynman are talentul de a ataca cele mai profunde teme cu idei simple şi cu anecdote, Lumea are multe de învăţat de la o asemenea gândire limpede şi necomplicată.“ (Paul DAVIES)

( sursă Humanitas)

Concluzie

Această carte modernă merită citită, dar nu vă îndemn spre o lectura simplă. Luați laptopul lângă pat, înveliți-va în pătură și cercetați fiecare poveste.

Poate, vă va lua cam trei ore să o citiți și încă trei să căutați toate referirile lui Feynman pe Google, dar merită. Veți fi mai bogați după.

Vă reintroduc în universul ficțiuni cu articolul precedent și vă lansez o provocare: Etica îngreunează unele experimente, dar protejează integritatea umană prin valori.

În situația actuală, merită să facem abstracție de etică pentru a grăbi cercetarea?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *