Să fii sau să fi cum este corect?

să fii

Să fii sau să fi cum este corect? Ei bine, majoritatea oamenilor sunt debusolați de subtitrările greșite de la TV. Vedem în filmul de la ora 19 că editorul subtitrării scrie ”să fi”. Automat credem că este corect. Însă editorul care face subtitrarea pentru filmul de la ora 20 scrie „să fii”. Din păcate, nu televizorul dictează scrierea corectă, iar eu vă explic în acest articol nu doar scrierea corectă, ci întreaga regulă din spate. Citiți și veți afla!

„Să” intră în componența modului conjunctiv. Este la origine o conjuncție subordonatoare specifică modului conjunctiv. Ea este des întâlnită. Cel mai adesea scrierea cu ”să” este eronată. Hai să vedem cum se scrisă corect și de ce?

Să fii sau Să fi

Evident, varianta corectă este cea cu doi de ”i”. Deoarece verbul „a fi” are un regim special de conjugare.

 Există doar trei situații în care „fi” se scrie cu doi „i”.

  • La modul imperativ, formă afirmativă. Exemplu: „Fii cuminte!”, „Fii blând!”, „Fii răbdător!”, „Fii tu!”, „Fii atent!”.
  • La modul conjunctiv, timpul prezent, persoana a doua singular, atât la forma afirmativă, cât și cea negativă. Exemplu: „Să fii cuminte!”, „Să fii curajos!”, „Să nu fii timid!”.
  • La viitorul popular, forma vorbită, alcătuită cu ajutorul conjunctivului. Scrierea cu doi i are drept cauză tot prezența desinenței de persoana a doua singular, atât la forma afirmativă, cât și negativă.

Cel mai des folosit este conjunctivul care poate avea valențe de imperativ. Să dăm alte exemple: ”Să stai aici!”. El este un conjunctiv cu valoare de imperativ. Regula aplicată pentru „a fi” nu este singulară. Mai multe verbe se comportă la fel. Hai să vedem!

„Să ți” sau „să ții” este o altă excepție care se comportă la fel. De aceea, regula este similară ca pentru „să vii”, „să scrii”, etc. Tot cu doi –i, la persoana a doua, singular, a modului conjunctiv, timpul prezent, se scriu şi derivatele verbelor a ţine, a veni, a deveni, a scrie – a susţine (tu să susţii), a deţine (tu să deţii), a reţine (tu să reţii), a reveni (tu să revii), a preveni (tu să previi), a redeveni (tu  să redevii), a rescrie (tu să rescrii), a prescrie (tu  să prescrii), a transcrie (tu să transcrii), a subscrie (tu să subscrii), a descrie (tu să descrii) etc.

Concluzie

Scrierea corectă este dictată de conjugarea verbului. Cum în limba română nu există o conjugare standard a verbului, majoritatea cazurilor sunt excepții. De aceea, consultați DOOM 2 care încă este în vigoare. DOOM 3 este la început și va începe să fie general acceptat abia peste un an. Până atunci, să fii este corect și singura variantă. Puteți crea un cont pe Cartea Nouă pentru a primii informații despre noile articole.

Cărți pentru dezvoltarea personală :

carte recomandata pentru anxietate