Să înțelegem benzile desenate (Arta invizibilă)- Scott McCloud

Revin cu o carte nouă despre benzi desenate. O carte nouă în România, altfel ea a apărut în 1990, dar s-a tradus recent. Să vedem o viziune nouă despre benzi desenate: Să înțelegem benzile desenate (Arta invizibilă)- Scott McCloud.

Cine este autorul? Scott McCloud este un caricaturist american și teoretician al genului. Este cel mai cunoscut pentru cărțile sale de non-ficțiune despre acest tip de texte: Înțelegerea benzi desenate, reinventarea benzi desenate și realizarea benzi desenate, toate folosind și mediul de grafic.

De ce vă recenzez cartea? Pentru că am vorbit destul despre manga. Acum e timpul să le și scriem, iar această carte conține rețeta ideală.

Să începem recenzarea!

Să înțelegem benzile desenate (Arta invizibilă)

Să înțelegem benzile desenate (Arta invizibilă)- Scott McCloud

Anul apariției: 2019

Traducerea mea: Alex Moldovan, Mariana Buruiană

Număr de pagini: 224

Scott McCloud se transpune în imagini pentru a explica universul ciudat al acestora. Autorul-narator încearcă o definire a domeniului în profuzimea lui. Reușește?

În parte. Uneori definițiile se întind pe mai multe pagini fiind dificil de urmărit. Exemplele alese de autor sunt menite să scoată acest tip de romane din sfera literaturii vulgare.

De aceea, încearcă să explice fenomenul în întreaga istorie a genului. El se raportează la literatura universală și la arta vizuală încă de la primele manifestări.

Îmi place ideea de a explica conceptul folosindu-se de benzi desenate. El prezintă detaliile tehnice ilustrandu-le.

Nu îmi place stilul de desen folosit la tipul de ilustrație inspirată din textul precolumbian. Ar fi putut modifica adevărul de dragul artei.

Uneori, comics-urile descrise sunt mult stilizate și asta strică orecum imaginea generală. Un comics modern și un comics precolumbian nu sunt combinații care să te convingă că de acolo s-a pornit.

Recomand această carte amatorilor de benzi desenate. Nu veți pierde nimic citind-o. Apoi, nici scumpă n-a fost.

Vă prezint câteva aprecieri critice:

„Dacă citiți, scrieți sau ilustrați benzi desenate, dacă predați cursuri despre această formă de artă sau dacă pur și simplu vreți să urmăriți un maestru la lucru, trebuie să citiți cartea asta.” 

NEIL GAIMAN„Ingenios deghizat într-o carte de benzi desenate ușor de citit, volumul aparent simplu al lui Scott McCloud deconstruiește limbajul secret al benzilor desenate, dezvăluind în același timp în modul cel mai firesc secrete ale timpului, spațiului, artei și cosmosului! Cea mai inteligentă bandă desenată pe care am întâlnit-o de multă vreme.” ART SPIEGELMAN

„Toți cei interesați de această formă literară trebuie să citească Să înțelegem benzile desenate.” WILL EISNER

(grafic-art)

Concluzie

Un proces de creație implică multă muncă. Să te definești prin opera ta este minunat.

Mulți artiști uită că nu sunt ceea ce scriu, dar scriu ceea ce sunt. Scopul artei nu este de a vinde, ci de a crea forme noi.

Aveți o categorie dedicată manga pe site-ul nostru și puteți să vă inspirați din articolele precedente. Anunț în avans un articol despre Emerging- o altă manga de pandemie.

Voi reveni și cu un roman romantic și vă întreb:

Mai știți opere care se explică prin ele înseși?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *