Seria fundația de Asimov- recenzia 2022

asimov

Isaac Asimov este un scriitor foarte cunoscut în America. Deși prefer nuvela Pisica neagră, vă voi face o recenzie sinceră la seria Fundația. Recenzia ar trebui să fie utilă scriitorilor de carte SF deoarece Isaac Asimov este unul dintre cei mai importanți autori ai genului. Însă vreau să clarific și aspectele exagerate ale unor recenzori anteriori într-un Q&A

Cum Asimov a trăit în apropierea celor două războaie mondiale, tehnologia din cărțile lui este marcată de speranțe și deznădejdea caracteristică perioadei nesigure. Autorul de carte SF nu este doar un scriitor important, cu și un editor de reviste de scriere creativă. El a avut colaborări din care revistele s-au dezvoltat. 

Deși nu este singurul autor SF important, el a stârnit cel mai mult curiozitatea pentru Eu, robot. Filmul se bucură de o ecranizare în 2004. Noi o putem urmări pe HBO Go sau gratuit pe site-uri pirat. Însă ar fi timpul să începem recenzarea!

Recenzie

Imperiul galactic se apropie de final. Seldon Hall prezice inevitabilul. Însă guvernul nu aprobă întru totul cercetarea savantului. Cum criza se apropie, Seldon primește o pedeapsă cu exilul din T. și misiunea de a reduce perioada în care Imperiul va fi condus de barbari. Epopeea ce va urma se aseamănă cu un Startrek și Star sare combinat. 

Există film?

Da, există un film ce sintetizează acțiunea cărților. Din păcate, filmul este serie și schimbă anumite detalii. Însă ideea de bază se revendică din cărțile lui Asimov. O recenzie a filmelor nu se depărtează de cea a cărților. De aceea, să vedeți seriile poate fi ofertant.

Însă cărțile SF și ecranizarea sunt ca o cursă. Cărțile duc la 100 de metri, iar filmele la 10 metri. Scurtarea descrierilor lui Asimov este negativ taxată de unii utilizatori. Tehnica din  2004 a permis efecte bune, dar s-ar fi putut și mai bine.

Câte cărți are seria?

Inițial, Asimov a gândit seria că pe o trilogie. Ulterior, el a mai revenit asupra seriei și a scris o heptalogie. Detaliile adăugate se alipesc poveștii de bază, dar dacă veți citi doar trilogia nu pierdeți firul narativ.

Este Asimov cel mai important autor SF?

Nu pot spune că este sau nu. Însă el se situează în perioada de înflorire a literaturii SF. Mai este și foarte apreciat în America. Totuși, noi nu putem să generalizăm ideea această. Fiecare țară are reprezentanți ai genului foarte apreciați.

Da, Asimov este important. Însă nu este singurul autor important al timpului său. Generalizarea se axează pe faima câștigată în ochii criticilor. Însă publicul definește impresia asupra operei, iar Asimov are și comentarii negative.

Cum se definește literatura SF la Asimov?

Cred că el este autorul cel mai priceput la descrieri. Asimov reușește să creeze cadre superbe prin tehnici vizuale. În nuvela din revista lui, Pisica neagră, autorul creează o imagine vizuală a lunii pe un cer roșu din tropi de diferite naturi ( epitet cromatic, metaforă, hiperbolă).

Aspectele povestite se îmbină în imagini sugestive. El scrie literatură SF, dar personajele din lumile descrise trăiesc în societăți asemănătoare celei cotidiene. Practic, SF-ul scris de acest autor este moderat de realitatea în care trăia scriitorul.

Însă ca orice operă literară, realitatea ei este limitată de timp. Nu vom mai simți realitatea aceea la fel de reală că atunci.

Concluzie

Asimov este un scriitor de carte SF ce merită o recenzie sinceră. Apreciat mai mult pentru Eu, robot, timpul îl răsplătește cu ecranizări ale mai multor regizori. În final, SF înseamnă ori acțiune, ori descrieri de poveste, dar nici un autor nu a posedat vreodată doar calități.


Comments

Lasă un răspuns

Cărți pentru dezvoltarea personală :

carte recomandata pentru anxietate