Sunt emoțiile noastre prieteni sau dușmani? Cartea lui Osho

Osho

Emoțiile sunt parte din noi. Sunt emoțiile noastre prieteni sau dușmani? Cartea lui Osho cu același titlul mi-a deschis ochii asupra unei metode de a gestiona trăirile negative.

Fiecare emoție are o durată, dacă o conștientizezi și o lași să treacă, vei fi surprins că disconfortul va dispărea odată cu emoția respectivă. Pare simplu?

Mi-a luat 5 ani să reușesc asta, dar poate e doar o întâmplare. În realitate, poate vouă vă va lua mai puțin.

Cine este Osho? Osho s-a născut in 1931 in India, cu numele Chandra Mohan, într-o familie jainista. Primii 7 ani a fost crescut de bunici, într-un stil de viața care implica libertate totala. In anii ’60 si-a luat numele Acharya Rajneesh (Liderul Nopții sau Domnul Întunericului), apoi Bhagwan Shree Rajneesh. A absolvit Filosofia, remarcându-se prin faptul ca stârnea polemici si întrerupea cursurile. I s-a cerut sa nu mai vina la cursuri, numai la examene. La 21 de ani a susținut ca a atins iluminarea, pe care s-a apucat apoi s-o propovăduiască.

Cu această mențiune pornim recenzarea!

Emoțiile. Cum ne putem elibera de manie, gelozie si teama- Osho

Emoțiile. Cum ne putem elibera de manie, gelozie si teama – Osho

Anul apariției: 2003 ( Editura Mix)

Traducerea noastră: Cristian Hanu

Număr de pagini: 150

În scurtul volum, Osho ne descrie, explică și oferă răspunsuri despre cum emoțiile intervin, pozitiv sau negativ, în viața noastră. Deși maniera lui este în principal îndepărtată de psihologie, ea nu este mai puțin veridică.

Practic, la fel ca în mai toate cărțile lui, autorul ne poartă printr-un labirinct. Scopul final este să ne facă pe noi să deducem cea ce ar dori el să susțină. Este o metodă agreabilă?

Eu consider că da. O carte de genul ăsta se sintetizează într-un rezumat scut, dar are un impact mai puternic decât o carte obișnuită care își definește teza din introducere.

Conțintul este ambalat într-o manieră directă. Nu există incertitudine cultivată de Osho, dar ideile lui nu sunt tocmai convenționale. Unele categorii de public nu ar aprecia punctul lui de vedere.

Îmi place, stilul didactic. Să-l faci pe cititor să deducă ceea ce ar trebui să îi spună autorul este o reușită. Practic, nu este nevoie nici de un text criptic, plin de simboluri, sau de un text care îi oferă totul cititorului. Fabula și Parabola sunt procedee puternice pentru orice explicație.

Nu sunt total mulțumită de punctul de vedere. Osho nu este psiholog sau scriitor, deci poate unele inducții ar putea fi scuzate. Inducția nu este în sine un lucru rău, dar este ceva ce ușor poate fi contrazis de timp.

Pornind de la cazuri particulare pentru a ajunge la un caz general nu îți garantează că demonstrația ta este absolută. De aceea, nu există vreo demonstrație absolută, ci doar unele mai apropiate de adevăr.

În ansamblu mi-a plăcut cartea de dezvoltare personală scrisă de Osho. În final s-a dovedit utilă și punctele slabe nu depășesc avantajele oferite de metoda lui.

Meditația și mindfullness au ajutat multă lume să regăsească fericirea și succesul la care visau, dar dezvoltarea personală nu este pentru toți.

Vă las și o recenzie independentă și cuprins

Recenzie:

Iată care este diferența dintre emoțiile pozitive și cele negative: dacă deveniți conștient de o anumită emoție, iar în lumina lucidității dumneavoastră, ea dispare, a fost o emoție negativă. Dacă deveniți conștient de o altă emoție, cu care deveniți una, dacă emoția respectivă va cuprinde întreaga ființă, atunci este vorba de o emoție pozitivă. Lumina conștiintei acționează diferit în cele două cazuri: ea le dizolvă pe cele negative, capabile să vă otrăvească viața și le amplifică pe cele pozitive, beatifice, extazice, cu care ființa ajunge să devină una. Așadar, pentru mine acesta este criteriul: dacă luciditatea amplifică emoția, aceasta este pozitivă; dacă luciditatea dizolvă emoția, a fost o emoție negativă. Tot ceea ce nu poate rămâne în lumina conștiinței este un păcat, și tot ceea ce crește în lumina conștiintei este o virtute. Virtutea și păcatul nu sunt concepte sociale; ele se referă la realizările noastre interioare.

(editura mix)

Cuprins:

INTRODUCERE

1. CE SUNT EMOȚIILE?

Ce sunt emoțiile?

Emoții și sentimentalism

Reprimare și control

2. MÂNIA

Mânia

Mânia și tristețea

De ce se enervează oamenii pe dumneavoastră?

3. GELOZIA

Ce este gelozia și de ce este ea atât de dureroasă?

Gelozia distruge totul

4. TEAMA

Ce este teama?

Teama de singurătate

De ce mă tem de femei?

Teama de moarte

Din ce este alcătuită teama?

5. SECRETUL TRANSFORMĂRII ESTE ÎNȚELEGEREA

Secretul transformării este înțelegerea

Golirea inimii

6. METODE DE TRANSFORMARE (INSTRUCȚIUNI, EXERCIȚII ȘI EXPERIMENTE)

Metode de transformare

Transformarea mâniei

Gelozia

Teama

EPILOG

( sursă)

Concluzie

Cam așa terminăm și articolul de astăzi, dar nu v-am spus încă nimic despre emoții. Cred că Osho o va face mai bine. De aceea, sinteza a tot ceea ce am scris mai sus este: nu îți nega niciodată emoțiile!

Ele sunt parte din tine și ar trebui să le accepți ca ele să se integreze în tine. Nu câștigi nimic, dacă încerci să suprimi ceva ce este adevărat în legătură cu tine.

Până data viitoare, vă las link către articolul precedent și sper că acesta va fi la fel de util.

Ce credeți despre cărțile lui Osho?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *