The Setting Sun- cel mai bun personaj feminin al lui Dazai Osamu

Am citit multe cărți triste din literatura japoneză. Din păcate, europenii nu au acces la toate. Însă, Dazai Osamu s-a tradus și în limba noastră. Care este evenimentul pe care îl descrie acest autor? Sfârșitul, Dazai Osamu este un autor al sfârșitului.

Autorul nu are cărți mai vesele, dar nimic nu poate fi vesel în vremea războaielor și naționalismului. Scăpată din izolare, Japonia încearcă să se definească prin forme noi, împrumutate și trecute prin filtrul imaginației lor.

Literatura este un organism viu, deci el evoluează diferit în circumstanțe diferite. De aceea, apreciez The Setting Sun (nu am găsit-o în română la vremea aceea, și nici de cumpărat în engleză de la Libris- dețin deci PDF).

Varianta sfârșitului propus de The Setting Sun arată drama unei femei. Personajul feminin este superb ilustrat. Ea nu este o eroină, ci o femeie cu multe dileme. Aristocrată, dar nu prea bogată. Cum ar putea ea supraviețui războiului?

Acestea fiind spuse, să continuăm recenzia!

Dazai

The Setting Sun

Setting Sun are loc în Japonia de după războiul mondial, întrucât aristocrația decăzuse. Țara se schimbă și schimbarea aduce greutăți. Povestea se concentrează pe Kazuko, fiica unei familii aristocratice care se confruntă cu sărăcia în creștere. Ea și mama ei sunt forțate să se mute într-o casă mai mică pentru a a putea să se întrețină. În același timp, fratele ei devine dependent de droguri și alcool. De aici, cartea modernă se aseamănă cu No longer human.

Însă Kazuko ajunge să îmbrățișeze aspecte ale „sărăciei” ei. Începe să se preocupe de starea de sănătate a mamei sale, de problemele cu drogurile fratelui ei. De aceea, conștiința sa de sine este analizată.

Kazuko este o figură provocatoare, dar nu tocmai plăcută. Ea aparține aristocrației, poate fi egoistă și egocentrică. Este ciudată, prea dramatică, întunecată, dar și puternică/ sigură în sine. Astfel, personajul acționează ca o fereastră/ o viziune de ansamblu asupra lumii care se se schimbă. Face parte dintr-o generație prinsă între ceea ce a fost și ceea ce va fi.

Tehnica prin care o creează Dazai Osamu este una a observației. Practic, scriitorul lasă personajul să se dezvolte. Ea își exprimă opiniile, trăiește ca să supraviețuiască sau trăiește ca să caute sens? Depinde din ce unghi o privești.

Orice roman al lui Osamu Dazai este trist, deprimant și, în cele din urmă, tragic. Traducerea pe care am citit-o a fost din 1956 de Donald Keene.

însă, nu pot fi sigur cât de fidelă este traducerea sai adaptarea ce a urmat. Până nu citești originalul, traducerea pare absolutul. Acesta este problema traducerilor, nu poți fi sigur că este în acord cu originalul.

Acesta este al doilea roman al său pe care l-am citit, „No Longer Human” fiind celălalt. Ambele sunt incredibile și merită citite.

Setting

The Setting Sun- recenzie la o traducere care nu mi-a plăcut

Ca si celelalte romane ale sale,Amurgeste o naratiune la persoana intii, sobra si lipsita de sentimentalism, al carei tragism este amplificat de onestitatea brutala cu care personajul principal, Kazuko, o tinara aristo­crata dintr-o familie cazuta prada saraciei, descrie efectele distructive ale razboiului si profundele schim­bari care au afectat societatea japoneza postbelica. Decaderea clasei pe care o reprezinta Kazuko este o metafora a disparitiei modului de viata traditional si a neputintei de adaptare intr-o lume aflata in plina transformare. Dar, in acelasi timp, aceasta onestitate este si solutia supravietuirii, a salvarii dintr-un univers in ruine, plasat sub semnul esecului moral si existential.„Titlul acestui roman este o metafora pentru Japonia postbelica, o societate deziluzionata, in care ierarhiile se dizolva si valorile traditionale se dezintegreaza. Concise, inzestrate cu o forta evocatoare de netagaduit si profund autobiografice, cartile lui Dazai sint niste tablouri monocrome ale disperarii.”(Time)

(sursă Libris)

Concluzie

Această carte modernă este plină de senzația sfârșitului iminent. Personajele ei sunt martorii unei tragedii ce seamănă ușor cu piesele lui Cekhov. Până la urmă, The Setting Sun este un roman scris de un autor japonez influențat de exterior.

Vă las cu articolul anterior și vă întreb:

Ce spuneți de Liturghia Neagră?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *