O carte despre de ce are nevoie un savant de sentimente umane

Știința este accesibilă tuturor prin tehnologie. Însă, uneori nu găsești nimic de citit până vine comanda de cărți și, trebuie să cauți prin biblioteca surorii tale. Sensul tuturor lucrurile de Richard Feynman prezintă mare problemă a științei- oamenii se cred zei. Este bine să încercăm să copiem natura? Poate da. Poate nu. În fine, este bine să citim O carte despre sentimentele umane de care are nevoie un savant.

În scurta carte modernă, multe probleme ale umanității sunt discutate. Richard Feynman este un observator riguros. Deci, rigoarea lui și anii de muncă pe care i-a depus la universități de prestigiu îl fac creditabil.

Cine este autorul?

Richard Feynman a fost un fizician american. A exercitat o influență semnificativă, nu numai în fizică, dar și în alte domenii ale cunoașterii umane. Este unul dintre cei care au extins considerabil teoria electrodinamicii cuantice. A participat la Proiectul Manhattan și a fost membru al comisiei de investigare a dezastrului navetei spațiale Challenger. A primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1965, împreună cu Sin-Itiro Tomonaga și Julian Schwinger, „pentru opera lor fundamentală din electrodinamica cuantică, cu consecințe cu impact profund în fizica particulelor elementare”.

(sursă wikipedia)

De ce vă recenzez această carte? Din plictiseală am ajuns să o citesc, dar am descoperit unele puncte comune între viziunea mea și a autorului. De aceea, cred că unii dintre voi vor simți la fel.

În orice caz, cartea modernă prezintă un adevăr care merită împărtășit și o viziune a cuiva implicat în domeniul respectiv. Nu vorbim despre o carte a unui psiholog, ci a unui profesor cu doctorat. Dacă nu vă convinge acest lucru și nici biografia de pe Wikipedia, poate nu veți considera cartea utilă, mai ales că este o carte veche.

Nu, nu este o pledoarie pentru una sau alta. Cartea modernă este mai mult o încercare de explicare a științei și apropierea ei de viață.

Să începem recenzarea!

Sensul tuturor lucrurilor

Sensul tuturor lucrurilor- Richard Feynman

Anul apariției: 2016

Traducerea mea: Miruna Fulgeanu

Număr de pagini: 128

În această carte modernă, Richard Feynman pornește o amplă dezbatere(el cu cititorul) despre ce este știința. Când știința nu era bine dezvoltată, Dumnezeu (religia) reprezenta o formă de adevăr. Însă, cu cât am evoluat, religia și codul moral promovat de ea au fost înlocuite de știință. Richard Feynman încearcă să discearnă ce-i corect și ce-i greșit în evoluția științei de azi. Prezintă el o viziune unitară?

Pot spune că este de ajutor bogăția materialului studiat și exemple practice(uneori mult prea avansate pentru un novice al fizicii). Însă, punctul lui de vedere vine ca o mediere. Nu se poate spune că autorul este pentru știință sau pentru religie.

Feynman acoperă multe dintre problemele moderne ale științei: etica, morala vs. știința, religia, etc. Îmi place bogăția temelor abordate și cum el definește totul în raport cu cercetarea științifică și ce ar trebui să însemne ea. Într-un climat al incertitudinii, religia vine să spulbere fundamentul cercetării printr-o certitudine cultivată. Știința este incertitudine.

Nu te apuci de un experiment cu un plan despre care ești sigur că este infailibil. De fapt, te apuci din speranță pură că vei descoperi ceva. Uneori o cercetarea nu a dus la rezultatul așteptat, de aceea gândirea cercetătorului ar trebui să fie ghidată de zicala: Îndoiește-te de orice!

Experimentul fiind singura modalitate reală de cercetare. Un fenomen ce nu poate fi reprodus, este întâmplător și, deci, irelevant. Totuși, de la acel punct, cercetătorul poate porni o ipoteză ce va oferi o soluție a problemei.

Mă deranjează teribil că autorul ne promite o serie de texte mai ușor de digerat, dar ne oferă spre analiză anumite povești prea tehnice uneori. Unii cititori (ca mine) vor găsi în lungile pagini despre cercetători și experimentele lor motivul pentru o fugă la bibliotecă. Deși ideile promovate sunt interesante, maniera în care le expune nu este întotdeauna intrigantă.

Atomul este un concept complicat, dar Feynman îl abstractizează. Deci, îl face și mai complicat. Poate uneori ar fi mai sigur să te bazezi pe inducție ca să explici cititorilor concepte complicate.

Poate această carte ar fi relevantă pentru absolvenții de facultăți tehnice și viitorilor cercetătorii. Astfel, poate cine va înțelege că știința este un amalgam de valori morale asumate și încălcate. Uneori, scopul scuză mijloacele savanților.

Câteva considerații…

Conferinţele n-au avut însă ca subiect fizica, ci teme de o mare diversitate, pe măsura neastâmpărului intelectual al conferenţiarului: incertitudinea cunoaşterii şi rolul ei în evoluţia ştiinţei, relaţiile ştiinţei cu tehnologia, cu religia, morala şi politica, cu eresuri contemporane, precum existenţa farfuriilor zburătoare sau tămăduirea prin credinţă ca şi cu alte aspecte ale lumii noastre precum publicitatea în mass-media sau tendinţele paranoice ale unor grupuri militante. Feynman le-a abordat pe toate cu desăvârşita onestitate a omului de ştiinţă care l-a caracterizat de-a lungul întregii sale vieţi, oferindu-ne totodată un revelator autoportret al unuia dintre cei mai mari fizicieni ai tuturor timpurilor.

„Minunată treabă! Feynman are talentul de a ataca cele mai profunde teme cu idei simple şi cu anecdote, Lumea are multe de învăţat de la o asemenea gândire limpede şi necomplicată.“ (Paul DAVIES)

( sursă Humanitas)

Concluzie

Această carte modernă merită citită, dar nu vă îndemn spre o lectură simplă. Luați laptopul lângă pat, înveliți-vă în pătură și cercetați fiecare poveste. Poate punctul de vedere al autorului nu vă este prietenos, dar sigur vă va ajuta să vă formulați propriile concluzii.

Poate, vă va lua cam trei ore să o citiți și încă trei să căutați toate referirile lui Feynman pe Google, dar merită. Veți fi mai bogați după.

Vă reintroduc în universul ficțiuni cu articolul precedent și vă lansez o provocare: Etica îngreunează unele experimente, dar protejează integritatea umană prin valori.

În situația actuală, merită să facem abstracție de etică pentru a grăbi cercetarea?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *