Zi-mi cea mai bună proză a lui Oscar Wilde: Portretul lui Dorian Gray

Oscar Wilde nu este un scriitor cu o poveste obișnuită. După ce am citit De Profundis, am realizat că Dorian Gray însumează programul estetic și viziunea despre viață a autorului. Dandy celebru și presupus homosexual, Wilde era obsedat de frumusețe. Deci, ne este evident că proza lui e înțesată de mistere. Azi vă propun să examinăm Portretul lui Dorian Gray ca pe o proză de fantezie. O să scoatem din context frumusețea la care aspiră autorul.

Cartea este o carte modernă. Ar fi bine să fie judecată în funcție de epoca în care a fost scrisă. Însă, noi suntem oameni moderni, cititori de tot felul de cărți moderne. De aceea, vom urmări doar trei aspecte:

  • Recenzia cărții
  • Asemănarea între Dorian Gray și Oscar Wilde
  • Motivul eternității

V-am convins? Să trecem la analiză!

recenzie

Portretul lui Dorian Gray- recenzie

Pictorul Basil era obișnuit să picteze portretele tinerilor dandy. La o petrecere, Basil întâlnește un tânăr de o frumusețe rară (Dorian Gray). Cum Basil e obsedat de frumusețea lui Dorian, îi propune să îl lase să îi picteze portretul. Însă, după o întâlnire cu o cunoștință a lui Vasile, Dorian se schimbă într-o ființă hidoasă, obsedată de absolut.

Cartea modernă cuprindea ideea obsesiei, dar și o superbă paletă de stări sufletești. Dorian este blocat între două extreme: bunătatea lui Basil și excesele lumii exterioare. Cum ar putea el alege între plăcere și pioșenie?

Cred că aceasta este cea mai apreciată carte a lui Oscar Wilde. Nu este singura care merită citită. Însă, pentru o tragediei fantastică ea este perfectă.

Nu vreau să vă fac speranțe false. Vorbim despre o carte modernă scrisă până în 1920. Deci, stilul este ușor diferit de ceea ce citim azi. Poate părea ușor încărcat de metafore.

Poți citi o recenzie alternativă:

Basil Hallward picteaza intr-o buna zi portretul tulburator al lui Dorian Gray. Doar ca, odata cu trecerea timpului, tinarul din tablou imbatrineste, pe cind modelul lui, Dorian, ramine neschimbat. Fiecare fapta, fiecare an trecut lasa pe chipul pictat inca un semn, fara ca acest amanunt sa fie cunoscut de ceilalti; doar creatorul lui, Basil Hallward, stie, iar pentru aceasta e ucis de Dorian Gray. Acesta din urma va ajunge si el la confruntarea fatala cu reflexia sa pictata si va sfirsi, imbatrinit fara veste, victima misterioasa a imaginii din tabloul pe care atit l-a pretuit.

(sursă Libris– preț 16 lei)
dorian gray

Asemănări între Dorian Gray și Oscar Wilde

Ce știm despre Oscar Wilde? Ei bine, el era un dandy. Deseori, viața lui a fost marcată de excese și scandaluri. Ultimul despre care aș putea aminti este perioada de detenție. În cazul în care sunteți interesați, De Profundis conține scrisorile lui din închisoare. Motivul detenției este unul moral: o acuzație de homosexualitate.

Dorian Gray este și el un dandy controversat. Aparent simbol al purității, tânărul cade în mrejele vieții nocturne a Angliei. La fel cum autorul tindea să acopere toate golurile prin hedonism, Dorian își tratează obsesia infinitului cu petreceri. Plăcerea este una dintre constantele vieții lor.

Deși este doar o presupunere, fiecare autor împrumută elemente biografice personajelor lui. De aceea, Dorian Gray pare un avertisment pe care autorul îl lasă lumii. Plăcerea și păcatul înnegresc sufletul umane. Ceea ce îi impută Oscar Wilde lui Dorian Gray l-am adus pe autor în închisoare. Deci, el nu și-a ascultat propriul avertisment.

portret

Motivul eternității

Portretul lui Dorian Gray putea să ia cu el toată răutatea din sufletul tânărului. De aceea, el devenea hidos. Nu putem spun, dacă Dorian Gray devenise nemuritor. Însă, portretul este în sinea lui o mască a sufletului personajului.

Răutatea ne transformă pe interior și pe exterior. Cum ar fi să o împrumutăm unui obiect? Am fi eterni? Pe această gândire se bazează antiteza între portret și frumusețea efemeră. Suntem siguri că acel portret purta cu sine sufletul lui Dorian Gray. Acest lucru reiese din scena finală.

Însă, personajul trăiește sute e contradicții când îl privește. Nu există răutate absolută. Nici scena cu actrița nu marchează momentul în care nu se mai poate schimba. Însă, Dorian este cuprins de furie. El realizează cât rău a făcut în acest timp, dar nu vrea să lase viața lui pentru a se schimba.

Portretul este sufletului, o imagine fidelă a lui. Deci, Oscar Wilde creează un simbol etern folosindu-se de el. Oglinda la egipteni era o trecere spre altă lume. Fotografia la beduini era o reprezentare interzisă. Așa că portretul lui Dorian Gray intră în clasa acestor simboluri.

Concluzie

Dorian Gray este un personaj care nu v-a dispărea din preferințele cititorilor. Romanul are o valoare enigmatică. Deși, în analiză vedem portretul că pe o oglindă a sufletului personajului, oglinda duce uneori spre alte lumi.

Dorian Gray sau Oscar Wilde? Ei bine, în construcția personajului, autorul a încifrat concepția lui despre hedonism. Sigur, Oscar Wilde care a scris această carte nu este același cu deținutul Wilde. Fiind un roman care i-au marcat cariera, el este cel mai amintit.

Dacă vreți să citiți mai multe articole, vă las un link aici. Puteți susține proiectul Cartea Nouă pe Patreon.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *